Финансовото здраве - какво трябва да знаеш за него?

Какво е финансовото здраве?

Финансовото здраве е термин, използван за описване на състоянието на личните финанси. Има много измерения на финансовото здраве, включително размера на спестяванията, които имаш, колко са средствата по пенсионния ти фонд и колко от доходите си харчиш за фиксирани или плаващи разходи.

Както знаеш, за да имаш добро финансово здраве трябва да бъдеш финансово независим и да имаш добра кредитна история. За тези цели, кредитна карта AXI Card е гъвкавото платежно средство, което е съобразено с нуждите и навиците на модерния потребител. С кредитна карта AXI Card можеш да управляваш парите си онлайн, да погасяваш задължения онлайн и да разполагаш със средства за извънредни обстоятелства.

Състоянието и стабилността на личните финанси определят финансовото здраве.

Типичните признаци на доброто финансово здраве включват постоянен поток от доходи, редки промени в разходите, силна възвръщаемост на инвестициите и нарастващ касов баланс.

За да подобриш финансовото си здраве, трябва да оцениш текущата си нетна стойност, да създадеш бюджет, който да спазваш, да изградиш спешен фонд и да изплатиш дълговете си.

Разбиране на финансовото здраве

Финансовите експерти са измислили груби насоки за всеки показател за финансово здраве, но ситуацията на всеки човек е различна. Поради тази причина си струва да отделиш време за разработване на собствен финансов план, за да си сигурен, че си на път да постигнеш целите си, както и че не се излагаш на излишен финансов риск, ако се случи нещо неочаквано.

Измери финансовото си здраве

За да разбереш по-добре финансовото си състояние, може да ти помогне да си зададеш няколко ключови въпроса - помисли за това като самооценка на твоето финансово здраве:

Доколко си подготвен за неочаквани събития? Имаш ли спешен фонд?

Каква е твоята нетна стойност? Положителна ли е или отрицателна?

Имаш ли нещата, от които се нуждаеш в живота?

Какви проценти от разходите ти представляват дълг по кредит, лизинг?

Спестяваш ли активно за пенсия? Чувстваш ли, че си на път да постигнеш дългосрочната си цел?

Имаш ли достатъчно застрахователно покритие - било то здраве или живот?

Как се определя финансовото здраве

Финансовото здраве на индивида може да бъде измерено по няколко начина. Спестяванията и общата нетна стойност на дадено лице представляват паричните ресурси, с които разполага за текуща или бъдеща употреба. Те могат да бъдат засегнати от дълга, като кредитни карти, ипотеки и авто или студентски заеми.

Финансовото здраве не е статична цифра. Тя се променя въз основа на ликвидността и активите на дадено лице, както и колебанията в цената на стоките и услугите.

Например заплатата на човек може да остане постоянна, докато разходите за бензин, храна, ипотеки и обучение в колежа се увеличават. Въпреки доброто състояние на първоначалното си финансово здраве, човек може да загуби позиции, ако не е в крак с нарастващите разходи за стоки.

Типичните признаци на силно финансово здраве включват постоянен поток от доходи, редки промени в разходите, силна възвръщаемост на направените инвестиции и паричен баланс, който расте и е на път да продължи да расте.

Подобряване на твоето финансово здраве

За да подобриш финансовото си здраве, първо трябва да погледнеш реалистично къде се намираш в момента. Изчисли нетната си стойност и разбери къде се намираш. Това включва вземането на всичко, което притежаваш, като пенсионни сметки, превозни средства и други активи и изваждане на всички дългове.

Бюджетиране

След това трябва да създадеш бюджет. С твоя бюджет не е достатъчно само да планираш къде ще харчиш, но също така е важно да погледнеш внимателно и отблизо къде отиват парите ти в момента. Провери от какво можеш да се откажеш и кое не ти е нужно.

Използвай електронни таблици или мобилни приложения, за да помогнеш за създаването на бюджет.

Едно от основните ключови неща за бюджета и поддържането на финансовото ти здраве е да се придържаш към бюджета си, независимо дали започваш да печелиш повече пари или да имаш повече доходи.

Фонд за спешни случаи

Изграждането на фонд за спешни случаи може значително да подобри финансовото ти здраве. Фондът е предназначен за спестени пари и лесно достъпни за спешни случаи, като ремонт на автомобил или загуба на работа.

Дълг

Изплати големите си дългове и тези, които са от най-много време.

Правила и съвети за финансово здраве

Що се отнася до ефективните лични финанси - поддържането на финансовото ти здраве във върхова форма не винаги е лесно. Не забравяй за следните лесни правила:

1. Автоматизирай плащането и спестяванията на сметките си.

2. Винаги търси безплатна проверка и безплатни акаунти.

3. Търси най-евтините и оптимални: застраховка, телевизия и телефон или други повтарящи се разходи.

4. Използвай метода за бюджетиране 50/30/20.