Финтек - всичко, което трябва да знаеш

Иновативните финансови технологии, по-известни като финтек, представляват една индустрия, която може да се нарече процъфтяваща в световен мащаб. Само през 2016 г., финтек индустрията получи инвестиции, равняващи се на цели 17,4 милиарда долара. Според индекса „Fintech Adoption“ на EY, една трета от потребителите по света използват две или повече финтек услуги, като 84% от тези клиенти заявяват, че са наясно със същността на финтек (това е с 22% повече от предходната година).

Често се случва обаче потребителите да не знаят, че приложенията за финансови услуги, които използват почти ежедневно, се смятат за "финтек". Всъщност, понякога потребителите просто не са запознати точно какво означава терминът „финтек“ и придружаващите го непознати за някои термини. Във връзка с това, CNBC обяснява подробно цялата важна терминология, която е полезно да се знае, за да се разбере въпросният сектор. Ако и ти изпитваш несигурност в знанията си за финтек индустрията, то обезателно трябва да прочетеш долните редове.

Финтек

На практика финансовата технология има доста широко тълкуване, както и всяка технологична иновация във финансовите услуги. Мисията обаче е една – пречупване на призмата на традиционните финансови пазари и развиване на нещо ново, по-удобно и модерно. Или иначе казано, бизнесът се опитва, чрез развитите технологии на 21-ве век, да открие една непозната до сега страна на финансовия пазар.

В процеса на създаване на тези нови технологии са участвали различни стартъп компании, но много от най-големите банки в света, включително HSBC и Credit Suisse, разработват свои собствени финтек идеи и инвестират в тях, с цел да отговорят на всяка възникнала потребителска потребност.

Финтек компаниите често използват технологиите, които са широко достъпни, като например приложения за разплащания, в по-сложни софтуерни приложения като изкуствен интелект и големи бази данни.

Криптовалута

Още едно понятие, което е част от финтек индустрията и задължително трябва да се запознаеш с него – криптовалутата е децентрализирана дигитална валута. Тя използва така нареченото криптиране – процесът на преобразуване на данни в код. Целта е генериране на валутни единици и валидиране на трансакции. Всичко това е независимо от централната банка и правителството. Биткойн е най-често срещаната форма на дигитална (цифрова) валута. Истината е обаче, че има и други форми на виртуални пари, като Litecoin, Ripple и Dash.

Биткойн

Това е първата и може би най-известната криптовалута, използвана от търговците във финтек сферата.

Всичко започнало, когато неизвестен човек, под псевдонима Сатоши Накамото, създавал биткойн като платежна мрежа от тип peer-to-peer (P2P), като не е било необходимо да се управлява от централен орган.

Според Накамото биткойн е: "Една чиста P2P версия на електронните пари, която би позволила онлайн плащанията да се изпращат директно от една страна в друга, без да минават през финансова институция. "

Блокчейн

Този термин се среща и под названието блокова технология и представлява метод за съхранение на информация в компютърната мрежа, посредством непрекъснато растящ списък от записи. Трансакциите, извършвани в мрежата, се групират в блокове, които са удостоверени за време и всеки блок е свързан с предходния. Това осигурява хронологична цялост на веригата. Въпросната технология е родена от разпределената база данни в биткойн, но може да се прилага и в други случаи. Трябва да се спомене, че информацията е криптирана и защитена.

Етериум

Това е криптовалута и платформа с отворен код, която позволява създаване на децентрализирани приложения. Създадена е през 2013 г. от руски програмист.

Пробивна иновация

Това е иновацията, която променя досегашния начин на функциониране на пазарите. Използва се за описание на финансовите пазари, които се трансформират, под влиянието на технологиите. Всичко това кара финансовите институции да преосмислят цялостния си подход към потребителите.

Регтек

Или на английски “regtech” означава регулаторна иновативна технология, която помага на фирмите, работещи в сектора на финансовите услуги, да спазват правилата за финансово съответствие.

Един от основните приоритети на тази технология е автоматизирането и цифровизацията на правилата за борба с изпирането на пари.

Иншуртек

„Insurtech“ е подмножество на финтек, което се отнася до използването на иновативните технологии за опростяване и подобряване на ефективността на застрахователната индустрия.

Отворено банкиране

Отвореното банкиране се отнася до идея във финансовите услуги и финтек, която гласи, че банките трябва да позволят на трети страни да изграждат приложения и услуги, използвайки данните на банката.

Това включва използването на интерфейси за програмиране на приложения (API), т.е. кодекси, които позволяват различни финансови програми да комуникират помежду си.

Горните термини са едни от най-важните, които е полезно да знаеш, когато става въпрос за финтек. Друго, което трябва да се отбележи като характерно за тази индустрия са модерните начини за финансиране и всички нововъзникващи алтернативи на традиционните банкови услуги. А като една добра алтернатива на традиционната кредитната карта се явява и AXI Card – кредитната пластика, която е безконтактна и ти дава възможност да пазаруваш онлайн, без допълнителни такси. Защо да притежаваш небанкова кредитна карта с неограничени възможности за пазаруване? Виж всички предимства на иновативната и удобна кредитна карта AXI на axi-card.bg.