Как да балансираш дълговете си? 

Ако се чудиш как да балансираш дълговете си, първо трябва да си наясно кои са началните сигнали при финансови проблеми в домакинството ти. В този материал са събрани някои от най-отличителните знаци, които да ти помогнат да разбереш, че изпитваш финансови затруднения с бюджета си. Това определено изисква вземане на спешни мерки за балансиране.

Ето кои са знаците, че имаш финансови затруднения:

  • Винаги закъсняваш с плащането на сметките си.
  • Кредитните ти карти обикновено са в максималния си лимит - да достигаш кредитния си лимит със сигурност е тактика, която трябва да избягваш, тъй като пред кредитните институции това не е добър знак.
  • Ако пък мислиш да кандидатстваш за повече кредитни карти, защото си достигнал лимита на тези, които имаш – откажи се. Това е грешна стратегия и означава, че не умееш да използваш правилно средствата, които заемаш.
  • Балансите на заема или кредитната ти карта остават същите или нарастват всеки месец.
  • Отнема ти 60 или дори 90 дни, за да покриеш сметки, които преди си можел да плащаш в рамките на един месец.
  • Нямаш спестовна сметка или си спрял да правиш депозити по нея.
  • Винаги се тревожиш за дълговете си.
  • Спориш с партньора си за сметки.
  • Все още изплащаш покупки, които си направил преди година.
  • Използваш спестявания или кредитни карти, за да покриеш ежедневни разходи за живот, като хранителни стоки.
  • Понякога се чудиш защо предприемаш определени покупки, които не са ти задължителни.
  • Отлагаш медицински и стоматологични прегледи, тъй като не можеш да си позволиш разходите по тях.

Какво да знаеш за намаляването на дълга ти?

Ако дължимата от теб сума е на неудобно ниво, то трябва да знаеш, че това съвсем не е толкова фатално. За пример - милиони американци са похарчили твърде много пари и след това научават - по трудния начин - колко трудно може да бъде изплащането на големи банкови кредити. В случай, че изпитваш затруднения с плащанията, ето няколко съвета за намаляване на дълга и подсигуряване на финансите ти:

Свържи се с кредиторите си

Свържи се с кредиторите си и обсъдете схемите за плащане, които можеш да си позволиш. Опитай да намалиш ставката си или да се изработиш друг план за плащане. Кредиторите ще искат да работят с теб, за да намерят решение за плащане. Следвай ангажиментите си, като извършваш плащанията си навреме, както е уговорено.

Не поемай нов дълг. Спри да приемаш всяка оферта, която банките, ти предлагаш. Това, че досега си бил надежден платец, не означава, че трябва да имаш още дългове, от които нямаш нужда.

Кажи “не” на втора ипотека.

Направи си писмен план. Направи списък на всичките си сметки и техните суми. Прегледай бюджета си и определи общата сума, която можеш да си позволиш да погасяваш всеки месец. Задай дата, на която всяка сметка може да бъде платена.

Първо изплати дълговете си с най-висок лихвен процент.

Прави повече от минималното месечно плащане по кредитни карти. Ще спестиш много пари от лихва и ще намалиш или премахнеш дълга си много по-рано.

Запознай се с тарифите и таксите на кредитните карти.

Информирай се за годишните такси, текущите лихви, финансови такси, такси за авансово плащане, такси при закъснения, наказателни такси и всеки друг разход, свързан с твоята карта. Тези знания могат да ти помогнат да вземеш по-добри решения за това коя карта да използваш и как да я управляваш.

Как да балансираш разходи и приходи?

Намали харчовете си

Това е най-сигурната стратегия за извличане на дългове възможно най-бързо. Ще имаш на разположение повече пари за изплащане на дълга си.

Научи се да живееш в рамките на финансовите си възможности.

Изплащането на дълговете ти трябва да ти е приоритет и съответно някои покупки могат да изчакат. Затова се научи да водиш такъв стил на живот, който реално можеш да си позволиш. Необмислените и непланирани покупки не са най-доброто решение, когато искаш да балансираш дълговете си.

Не забравяй и да ползваш средства по кредитни карти за наистина необходими харчове и покупки. Така кредитна карта AXI Card ще ти бъде добър помощник не само в покриването на приоритетните ти нужди, но и ще изграждаш добро финансово бъдеще.