Как да инвестираш парите си?

Инвестирането на парите ти е най-надеждният начин да създадеш богатство с течение на времето и да мултиплицираш финансовите си средства.

Ако нямаш много познания в света на инвестициите, ето как може да накараш парите ти да работят за теб:

Най-добрият начин за инвестиране на пари е да знаеш кой от начините работи най-добре за теб самия. За да разбереш това, ще трябва да си отговориш на следните въпроси:

Какъв е твоят стил?

Какъв е твоят бюджет?

Каква е твоята толерантност към риска?

Твоят стил

Има два основни начина, що се отнася до начините за инвестиране на пари: активно инвестиране и пасивно инвестиране. И двата стила имат предимства, стига да се фокусираш в дългосрочен план и да не търсиш само краткосрочни печалби. Но твоят начин на живот, бюджет, толерантност към риска и интереси може да ти дадат предпочитание към един от двата вида.

Активно инвестиране означава да отделиш време за самостоятелно проучване на инвестициите и да изградиш и поддържаш портфолиото си сам. Ако планираш да купуваш и продаваш отделни акции чрез онлайн брокер, планираш да бъдеш активен инвеститор. За да бъдеш активен инвеститор, ще ти трябват три неща:

Време: Активното инвестиране изисква много време.

Ще трябва да проучиш възможностите за инвестиции, да извършиш основен анализ и да си в крак с инвестициите си, след като ги купиш.

Знания: Трябва да си запознат с някои основи на това как да анализирате акциите, преди да инвестираш в тях.

Желание: Много хора просто не искат да отделят часове за инвестициите си. И тъй като пасивните инвестиции в миналото са произвеждали силна възвращаемост, няма абсолютно нищо лошо в този подход. Активното инвестиране със сигурност има потенциал за по-добра възвръщаемост, но трябва да искаш да отделиш време, за да го направиш правилно.

От друга страна, пасивното инвестиране е еквивалент на поставянето на самолет на автопилот, вместо да го управляваш ръчно. В дългосрочен план ще има възможност да постигнеш добри резултати, а усилията, които се изискват, са далеч по-малко.

Накратко, пасивното инвестиране включва влагането на парите ти да работят в инвестиционни средства, където някой друг върши тежката работа - инвестирането на взаимни фондове е пример за тази стратегия. Или може да използваш хибриден подход. Например, можеш да наемеш финансов съветник или да използваш робо-съветник, за да изградиш и внедриш инвестиционна стратегия от твое име.

Пасивно инвестиране

  • То е повече простота, повече стабилност, повече предсказуемост.

При него има:

  • Умерена възвръщаемост
  • Данъчни предимства

Активно инвестиране

  • То представлява повече работа, повече риск, по-голяма потенциална възвращаемост.
  • При активното инвестиране ти трябва да инвестираш сам, да правиш постоянен мониторинг на пазара. За сметка на това, ще имаш по-голям потенциал за огромна възвръщаемост.

Твоят бюджет

Може да си мислиш, че ти е необходима голяма сума пари, за да стартираш портфолио, но може да започнеш да инвестирате със 100 лв. Размерът на парите, с който започваш, не е най-важното.

Една важна стъпка, която трябва да се предприеме, преди да се инвестира, е създаването на спешен фонд. Това са пари, заделени във форма, която ги прави достъпни за бързо теглене. Всички инвестиции, независимо дали са акции, взаимни фондове или недвижими имоти, имат някакво ниво на риск и никога не искаш да се окажеш принуден да продадеш тези инвестиции в момент на нужда. Спешният фонд е твоята предпазна мрежа, за да избегнеш това.

Твоята толерантност към риска - какъв финансов риск с готов да поемеш?

Не всички инвестиции са успешни. Всеки тип инвестиция има свое ниво на риск, но този риск често е свързан с възвръщаемостта.

Важно е да намериш баланс между максимизиране на възвръщаемостта на парите си и намиране на ниво на риск, с което се чувстваш комфортно. Например, облигациите предлагат предвидима възвръщаемост с много нисък риск, но те също дават относително ниска възвръщаемост от около 2-3%. За разлика от тях, възвръщаемостта на акциите може да варира значително в зависимост от компанията и времевата рамка, но целият фондов пазар възвръща средно почти 10% годишно.

Дори в рамките на широките категории акции и облигации може да има огромни разлики в риска. Спестовните сметки представляват още по-малък риск, но предлагат по-ниска награда. От друга страна, високодоходната облигация може да доведе до по-голям доход, но ще доведе до по-голям риск от неизпълнение.

Едно добро решение за начинаещи е използването на съветник за формулиране на инвестиционен план, който отговаря на твоята толерантност към риска и финансовите цели.

За да постигаш още по-лесно финансовите си цели кредитна карта AXI Card ти дава страхотни възможности да управляваш гъвкаво разплащателно средство, да разполагаш с допълнителни финанси и да градиш кредитна история в същото време.