Как да подобриш кредитния си рейтинг?

Как да подобриш кредитния си рейтинг е често задаван въпрос, на който има не един отговор. Първо, нека да разясним защо е толкова важно въобще да подобряваш рейтинга си и да имаш добра оценка по този показател. Всъщност кредитният рейтинг представлява оценката за кредитоспособността на физически лица и юридически такива. Въпросният кредитен рейтинг показва на кредиторите или инвеститорите, потенциалната възможност на кредитполучателя да изплаща редовно получения кредит. Кредитният рейтинг е показател за надеждност на кредитополучателя. Изчислява се като се вземат предвид кредитната история на лицето и настоящите му финансови възможности. Например, ако получаваш висока заплата в държавна институция, то това ще се отрази положително на калкулирането на кредитния ти рейтинг. Ако обаче имаш сравнително ниско месечно възнаграждение и ти липсва дълъг опит на едно работно място, то най-вероятно ще бъдеш отчетен като не толкова надежден кредитополучател. Причината е, че вероятността да останеш без постоянна работа и месечно възнаграждение, е висока. Притежаването на недвижими имоти също би повлияло добре на кредитния ти рейтинг. Ако обаче нямаш много показатели за добър кредитен рейтинг и не си изплащал никога кредит, то има вероятност да не изглеждаш като надежден клиент пред финансовите институции. Това е така, защото лошият кредитен рейтинг е предпоставка за проблеми в бъдещото изплащане на заеми от кредиторите. Или с други думи – кредиторите поемат риск, като ти дават средства на заем. Това често води до следните два изхода – или ще ти бъде отпуснат кредит с твърде завишена лихва, или ще ти бъде даден отказ за кредит. По този начин кредитните институции се предпазват от евентуално неплащане на вноските.

Точно затова всеки иска да има добър кредитен рейтинг. А ако вече има влошен рейтинг, то бърза да го подобри. Притежавайки добър кредитен рейтинг, ти можеш да кандидатстваш за различни видове кредити от разнообразни финансови компании. Кредитният ти рейтинг се изчислява индивидуално от различните институции, но това не означава, че крайните резултати винаги са коренно различни. Някои банки могат да решат, че кредитният ти рейтинг е прекалено нисък и да ти откажат кредит с висок лимит, но пък да те одобрят за кредит с по-нисък лимит, с оглед на твоите възможности. Други институции може да ти отпуснат средствата, които желаеш, но с по-висока лихва. При всички случаи обаче, не бива да се примиряваш с влошения си рейтинг, а напротив – да се бориш да го подобриш.

Подобреният кредитен рейтинг ще ти даде шанс за одобрение за ипотека, лизинг и дори кредит за малък бизнес. Всичко това ще е възможно, защото си доказал, че умееш да бъдеш изряден платец. А това се забелязва от всички банкови и небанкови институции.

Най-важните критерии, които се вземат при изчисляване на кредитния рейтинг са следните:

Кредитната история – цялата информация за плащанията ти към кредитори и банки е видима за всяка финансова компания. Това включва и различни типове заеми, плащания по кредитни карти, съдебни дела, просрочени дългове и други. Множество критерии определят кредитното ти минало и всеки кредитор ги взема предвид, преди да даде отговор на иска ти за кредит. Ако имаш добра кредитна история, то имаш голям шанс за одобрение. За тази цел обаче ще е добре да нямаш просрочени дългове, закъснения по вноски и разбира се – да си използвал поне веднъж кредитно средство за разплащане. Защото, както знаем, кредитната карта е един от най-сигурните инструменти за създаване на кредитна история. Точно такава кредитна история ще ти бъде от полза при кандидатстване за кредит. Разумното използване на средствата по кредитна карта е доказателство, че умееш да разполагаш с парите си разумно, без да изпадаш в задължения. Това е добър знак за кредиторите.

Настоящото финансово състояние – още един критерий за определяне на кредитния ти рейтинг са всички банкови сметки, с които разполагаш в момента. Към това добавяме всички доходи, които получаваш, размера на заплатата ти, страничните доходи, различни от месечна заплата, текущи кредити и размера на вноските, които дължиш на месечна база.

Индивидуална надеждност на кредитополучателя – тук става въпрос за доброто ти образование, квалификация, високоплатена професия, трудов опит. Това също са фактори, които влияят на кредитния ти рейтинг в една или друга степен.

Как да си подобриш рейтинга?

Плащай сметките си навреме – както вноските по кредити и кредитни карти, така и всички останали дългове, които имаш. За улеснение – направи си аларми, които да ти напомнят в определен ден, или пък час, да плащаш дадено задължение. Така няма да се налага да помниш всички дати и задължения. Можеш да си изтеглиш приложение на телефона за тази цел или просто да си направиш таблица на компютъра. Ако си привърженик на старомодните записки – тефтерите и големите таблици, закачени в стаята ти също биха били добри помощници за редовното плащане на задължения.

Друга добра практика за подобряване на рейтинга е да се опитваш да не доближаваш лимита на кредитната си карта. Всъщност без значение колко кредитни пластики имаш, добре е да не дължиш големи суми по тях, доближаващи лимитите им. Дори и да изплащаш всичко навреме, кредиторите забелязват, ако задълженията ти са твърде близо до лимита и вземат това предвид при изчисляването на рейтинга ти.

Друг сигурен начин да подобриш кредитния си рейтинг, разбира се е използването на подходяща кредитна карта, като AXI Card. С нея можеш да се разплащаш навсякъде, дори в чужбина, като успоредно с това да изграждаш доброто си финансово бъдеще. AXI Card ти дава възможност и да пазаруваш онлайн без ограничения, като няма допълнителни такси. Удобната кредитна карта е създадена, за да ти помогне да подобриш кредитния си рейтинг, докато разполагаш със средства по всяко време.