Как да повишиш кредитния си рейтинг?

За да подобриш кредитния си рейтинг, започни с проверка на кредитната си история и рейтинга си към настоящия момент. Когато си запознат с настоящата си кредитна история, с факторите, които й влияят и как се формира въпросния кредитен рейтинг, ще успееш да ги трансформираш в своя полза, а оттам - и да повишиш акциите си пред финансовите нституции.

Има неща, които можеш да направиш и те ще подобрят кредитния ти рейтинг. Имай предвид, че ще отнеме време твоите кредитори да отчетат промените и впоследствие те да бъдат отразени в кредитните ти резултати.

Някои фактори са по-важни от други. Историята на плащанията и съотношенията за използване на кредити са сред най-важните в много критични модели за оценка на рейтинг и заедно могат да представляват висок процент от кредитния рейтинг, което означава, че те имат изключително голямо влияние.

Фокусирането върху следните действия ще помогне на кредитния ти рейтинг да се подобри с течение на времето.

1. Плащай сметките си навреме

Когато кредиторите преразгледат твоя кредитен отчет и поискат кредитна оценка за теб, те се интересуват колко надеждно плащаш сметките си. Това е така, защото изпълнението на миналото плащане обикновено се счита за добър предсказател за бъдещо изпълнение.

Можеш да повлияеш положително на този фактор за кредитно оценяване, като плащаш всички сметки и заеми навреме, както е договорено всеки месец. Плащането със закъснение или уреждане на сметка за по-малко от това, което първоначално со се съгласил да платиш, може да повлияе негативно на кредитните резултати.

Тук става въпрос както за заеми и кредити, така и например стокови кредити или студентски заеми. И разбира се в графата сметки се включват и наема, комунални услуги, телефонна сметка и така нататък. Също така е добра идея да използваш достъпни за теб ресурси и инструменти, като например автоматични плащания или календарни напомняния, за да гарантираш, че ще плащаш навреме всеки месец.

Ако изоставаш в плащанията, направи го възможно най-скоро. Въпреки че закъснелите или пропуснати плащания се появяват като отрицателна информация в твоя кредитен отчет в продължение на пет години, тяхното влияние върху кредитния ти рейтинг намалява с течение на времето. С други думи - по-старите закъснели плащания имат по-малък ефект от по-новите.

2. Плащай навреме комуналните услуги

Ако правиш плащания за комунални услуги и мобилни телефони навреме, има начин да подобриш кредитния си рейтинг.

3. Изплащай дълга и поддържай ниски салда по кредитни карти и други револвиращи кредити

Коефициентът на използване на кредитите е друго важно число в изчисленията на кредитния ти рейтинг. Изчислява се чрез добавяне на всички салда на кредитната ти карта в даден момент и разделяне на тази сума с общия ти кредитен лимит.

За да разбереш какъв е средният коефициент на използване на кредита, прегледай всичките си отчети за кредитни карти за последните 12 месеца. Добави баланса на извлеченията за всеки месец във всичките си карти и раздели на 12. Това е колко кредит използваш средно всеки месец.

Кредиторите обикновено обичат да виждат ниски съотношения от 30% или по-малко, а хората с най-добър кредитен рейтинг често имат много ниски коефициенти на използване на кредитите. Ниският коефициент на използване на кредита казва на кредиторите, че вероятно знаеш как да управляваш добре кредитните си средства, при положение, че не ги използваш до последния лев. Можеш да повлияеш положително на кредитния си рейтинг най-вече като си изплащаш дълга и поддържаш салдото по кредитни карти ниско.

4. Кандидатствай и отваряйте нови кредитни сметки само при необходимост

Ненужният кредит може да навреди на кредитния ти резултат по много начини, така че не тегли прекалено много кредити, от които практически нямаш нужда.

5. Не затваряй неизползваните кредитни карти

Поддържането на неизползвани кредитни карти отворено - стига да не ти струва пари в годишни такси - е интелигентна стратегия, тъй като закриването на акаунт може да увеличи коефициента на използване на кредитите ти.

6. Не кандидатствай за твърде много нови кредити, просто защото банковите институции те отчитат като надежден кредитополучател.

Ако вече имаш кредитни карта или две и си изплащаш разумно кредит, след известно време ще се смяташ за надежден кредитополучател. Това, ако не ползваш пълния лимит на кредитната си карта и погасяваш всичко навреме. Тогава кредиторите могат да ти предложат нови изгодни заеми, но ако реално нямаш нужда от тях - то не ги приемай, просто защото са ти предложени.

И не забравяй - кредитна карта AXI Card е идеалното средство, което ще ти помогне в изграждането на добър кредитен рейтинг.