Как да предпазиш бизнеса си от измами с кредитни карти?

Използването на кредитни карти за допълнителни инвестиции в малкия бизнес е нещо напълно нормално в наши дни. Кредитните карти представляват лесен, достъпен и изгоден начин, чрез който предприемачите да постигнат целите си и да развият малкия си бизнес.

За съжаление обаче кибер престъпниците са наясно с използването на кредитни карти за целите на бизнеса и осъзнават, че потребителите също правят разплащания най-вече с кредитни карти. Според проучвания, до 2020 г. се очаква измамите с кредитни карти да доведат до загуби на бизнеса, равняващи се на 31 милиарда щатски долара.

С други думи, измамите с кредитни карти са абсолютно реална заплаха както за банковата ти сметка, така и за евентуалната ти репутация на бизнес предприемач. Затова сме подбрали няколко ценни съвета за това как да предпразиш бизнеса си от злоупотреби с кредитни карти:

Използвай система за удостоверяване на адреса - Системата за удостоверяване на адресите (AVS) е инструмент, използван от банки и асоциации на кредитни карти. AVS могат да сравняват цифровата част на адреса на клиента с информацията, която се съдържа в него. След това издаващата банка може да провери кога търговецът извършва искане за разрешение.

Например, ако името и адресът на притежателя на картата съдържат някакви числа (като например пощенския код и номера на адреса), системата ще провери въпросните числа. След като тази информация бъде изпратена, търговецът ще получи един от следните шест кода: пълно съвпадение, частично съвпадение на адрес, частично съвпадение на пощенски код, липса на съвпадение, международен адрес или друго. Получаването на пълно съвпадение за AVS уверява, че обработката на това плащане не крие толкова голям риск.

Разбира се, не разчитай само на AVS. Възможно е да има случаи, например когато даден клиент се е преместил и все още не е актуализирал адреса си.

Актуализирай четците си – много търговци преминават към четци на чипове, като EMV. EMV е четец, който е по-устойчив на кражба, отколкото прекарването на магнитните ивици на кредитни карти. Освен това, търговците, които използват четци за четене, не носят отговорност при измами с кредитни карти.

Повишено внимание за необичайно поведение на клиентите – ако разполагаш със собствен търговски обект, в който се приемат разплащания с кредитни карти, то един от съветите за безопасност е да внимаваш за съмнително поведение на клиентите. Примери за такова поведение могат да бъдат следните: закупуване на голям брой скъпи стоки; купуване на необичайни комбинации от артикули, като например разнообразни дрехи с различни размери; явно желание да приключи плащането за възможно най-кратко време. Разбира се, трябва да вземе предвид, че не всеки потребител с подобно поведение задължително е измамник, но все пак е полезно търговците да имат едно наум, когато клиентите извършват операции с кредитна карта.

Постарай се процесът на онлайн плащане да бъде безопасен и да гарантира сигурност на потребителите – ако развиваш онлайн магазин, също трябва да вземеш предвид някои правила, ако искаш да нямаш неприятности с онлайн плащанията от клиенти. Ето на какво може да обърнеш внимание, преди да се премине към обработка на плащането:

Поръчки, които съдържат няколко еднакви артикула - особено когато няма смисъл да се купуват подобни такива. С други думи - колко iPhone 7 зарядни устройства наистина може да трябват на клиент?

Поръчки, състоящи се от скъпи и големи продукти, като например няколко на броя телевизори.

Няколко покупки в един и същ ден от един клиент.

Няколко покупки, идващи от същия IP адрес.

Поръчки, които не са преминали успешно услугата за удостоверяване на адреси (AVS) или CID (трицифрената стойност на задната страна на картата).

Международни поръчки от държави, в които обикновено не идват клиенти.

Поръчки, които се доставят на един адрес, но се правят на няколко карти или използват няколко адреса за фактуриране.

Защити мрежата си – използвай криптиране и ограничи достъпа на служителите до важни данни, като използваш актуализирани версии на софтуерите. Не пренебрегвай засилените мерки за сигурност, скъпите програми за защита и сложните и дълги пароли.

И ако това са някои от базисните съвети за предпазване на бизнеса от измами с кредитни карти, то няма как да не споменем и осъзнатата нужда от кредитни инструменти за развитие на бизнеса, а не само за разплащания. Тук добър помощник за всеки малък бизнес е AXI Card – модерната кредитна карта, която е безконтактна и ти дава 18% годишна лихва при плащане на ПОС и онлайн.