Как да управляваш парите си в несигурни времена?

Някои хора трудно успяват да управляват парите си, за да спазват зададен бюджет и да увеличават приходите си. С избухването на COVID-19 и икономическите трудности, пред които всички са изправени, се наложи да се редуцират и бюджетите на домакинствата.

Всичко това е в резултат на непрекъснато променящата се обстановка, която изисква и промяна на поведението за справяне с пандемията и икономическите последствия от нея. Предвид интензивната нестабилност на пазара, не е изненада, че много от хората се чувстват несигурни за управлението на финансите си и въобще - за финансовата си стабилност.

Много семейства се притесняват какво ще бъде крайното въздействие на тази криза върху тяхната заетост и финанси, но все пак нещата не са напълно извън контрол, колкото изглеждат. Има конкретни стъпки, които могат да се следват, за да си осигуриш финансова стабилност.

Намирането на смелост да се пребориш със себе си и да предприемеш действия сега, може не само да те подготви по-добре за последващи финансови кризи, но и да намали безпокойството при подобни динамични обстановки:

1. Емоционалното отношение към парите

Вероятно си познаваш концепцията за нагласата към парите или може би си убеден, че при парите всичко е черно-бяло, проста математика. Но дори и за най-разумните потребители финансовите емоции и чувството за безопасност оказват огромно влияние върху това как взаимодействат с парите си.

За да минимизираш емоцията при харченето на парите си, забави тялото и ума си. Това понякога означава буквално да забавиш себе си - отдели 5 минути за медитация или практикувай йога и се научи да контролираш дишането си.

След това, когато успееш да осъзнаеш какви точно са тревогите ти, свързани с парите, опитай се да погледнеш на тях без субективната емоционална преценка. По този начин ще успееш да осъзнаеш грешките си и правилните стратегически решения.

Полезно ли е изразходването на психическа енергия за минали събития, които не можеш да промениш? Може ли наистина да предвидиш, че тази криза би се случила? Отговорът е “не” и затова е добре да се учиш от грешките си и да избягваш излишното безпокойство за неща, които не можеш да промениш. За сметка на това, трябва да се опиташ да анализираш внимателно ситуацията и да извличаш максимума, дори от негативните обстоятелства. За тази цел трябва да бъдеш емоционално уравновесен потребител по отношение на парите си.

2. Спестяванията и несигурните времена

В ситуации като тази, трябва да се научиш, че спестяванията са важни и понякога определящи бюджета ти за дълги периоди напред. Ако си мислиш, че имаш проблеми с това да заделяш пари, то ето един поглед върху положението при американците:

Докладът на Федералния резерв за икономическото благополучие на САЩ показа разрив в това колко добре американците са успели да се подготвят за настъпилата криза. Около половината американци съобщават, че имат спестявания едва за тримесечие, в съответствие с общ показател за финансово здраве.

Независимо дали имаш спестявания или не, сега е моментът да провериш докъде могат да ти стигнат парите ти.

Добра практика е да спестяваш пари, които да покриват базисните ти нужди за период от три до шест месеца.

Загуба на работа, здравословни проблеми, инциденти и повреда на автомобил - това са все спешни случаи, които изискват големи разходи. И тези разходи, в повечето случаи, трябва да се направя възможно най-бързо. Тук на помощ идват твоите спестявания или допълнителните ти средства от кредитна карта AXI Card. Благодарение на кредитна карта AXI card можеш да пазаруваш онлайн без такса, да управляваш лесно парите си и да покриваш извънредни разходи, каквито възникват често в тази динамична икономическа обстановка.

Дори да имаш стабилна работа, добре е винаги да имаш резервен вариант за спешни разходи - тук кредитна карта AXI Card ще ти бъде чудесен помощник, като междувременно ще си осигуриш и добра кредитна история.

3. Прегледай бюджета си и го оптимизирай

Сега повече от всякога е важно да знаеш къде отиват парите ти. Колко всъщност харчиш всеки месец? Има ли разходи, които можеш да намалиш?

Дали са нужни някои ежемесечни абонаменти, от които вече нямаш ползва или пък разходите за козметични процедури заемат прекалено голяма част от бюджета? Това са все детайли, върху които да се замислиш. И ако може да редуцираш разходи, то сега е точният момент.

Бюджетирането, за много хора, предизвиква чувство на един вечен  недостиг на средства и е свързано с неприятни чувства. Но не е нужно да е така. Това, че сега нямаш намерение да харчиш за дребни забавления, може да означава, че запазваш пари за нещата, които са наистина важни за теб. Вместо да харчиш за несъществени неща сега, по-добре е да можеш да си позволиш големи промени в бъдеще.

Тук е важно да се спомене, че преглеждането на извлеченията от картите ти също е добра практика. Така наистина ще можеш да спазваш бюджета си. Кредитна карта AXI Card ти дава възможност да следиш всички харчове онлайн през персоналния ти профил, за да знаеш къде точно отиват парите ти.