Как да възпиташ добри финансови навици?

Повечето от нас взимат лоши финансови решения. Може да предприемем пътуване, което наистина не можем да си позволим, или многократно да ядем на ресторант, когато бюджетът ни изисква нещо значително по-скромно. Ако и ти се припознаваш в подобни ситуации, то е добре да си припомниш кои са финансовите навици, които е полезно да придобиеш.

Правенето на малки, постепенни промени може да има голям ефект върху твоите финанси.

Личните ти финанси са поредица от малки избори, които се увеличават с течение на времето - “няма да станеш беден, купувайки едно лате, което е твърде скъпо.” Но понякога този малък лош навик се превръща в нещо повтарящо се, което оказва голямо влияние на бюджета ти.

Обръщането на нещата не трябва да е трудно. Направи само няколко малки промени и ще бъдеш на правилен път за значимо подобрение на финансите. Никога не е късно за промяна на някои финансови навици. Ето няколко лесни трика, които ще ти помогнат да изградиш финансова дисциплина:

1. Направи бюджет

Как да спазваш бюджет, ако никога не си създавал такъв? Много е важно да разбереш напълно колко пари влизат в сметката ти месечно и колко излизат. Проучи фиксираните си разходи (наем, плащане на автомобил, студентски заеми, комунални услуги, храна и т.н.) и след това виж колко е останало.

Ако приемем, че ти остават пари, отдели част за спестявания или погасяване на дълг и отдели част от тях за извънредни разходи. Актуализирай бюджета си ежеседмично.

2. Провери себе си

Задай си сума, която не би превишил за дадена стока или услуга. Когато се появи възможност да надвишиш сумата, отстъпи крачка назад и премисли покупката за минута. Вземаш ли правилното решение или се поддаваш на краткосрочни желания?

3. Автоматизиране на спестяването

Увери се, че някаква сума пари от всяка твоя заплата автоматично се прехвърля в някакъв метод за спестяване. Това може да бъде автоматично прехвърляне в друга твоя спестовна сметка, но може и просто да си отделяш пари в брой и да ги съхраняваш за извънредни разходи.

4. Не купувай по навик

Почти всеки прави глупави покупки по навик. Това може да бъде бутилирана вода, която всъщност не ти трябва, или скъпо кафе, което всъщност не харесваш на вкус.

5. Научи се да казваш „не“

Понякога харчим пари, просто защото не искаме да казваме на приятелите, семейството и колегите си, че не можем да си позволим нещо. Добре е да кажеш „не“ или да предложиш алтернатива. Да кажеш на твоите колеги, че не можеш да си позволиш да излизаш на питие след работа всеки петък е приемливо. Не е нужно да харчиш пари за неща, които да поддържат изкуствено имиджа ти.

6. Защити дългосрочното си финансово здраве

Лесно е да изтласкаш проблемите си по пътя. Скъпа храна, ново облекло или друг ненужен разход може да се почувства като нещо, което заслужаваш. Преди да похарчиш парите обаче, помисли за дългосрочните си цели.

Прави интелигентен избор и се научи да отказваш неща, които макар да искаш, знаеш, че не са ти нужни. Това може да навреди в краткосрочен план понякога, но пък в дългосрочна перспектива е разумно решение с благоприятни последствия.

За да си гарантираш финансово “здраве” в дългосрочен план е добре да приемеш, че кредитните инструменти са твои помощници. При правилно и разумно използване, именно кредитните инструменти ще спомогнат за твоето стабилно финансово състояние и бъдеще. Благодарение на кредитна карта AXI Card можеш да разполагаш с парични средства по всяко време и навсякъде. Кредитна карта AXI Card е небанкова кредитна пластика, с която можеш да плащаш и безконтактно. А най-хубавото е, че за нея се кандидатства дистанционно, а при одобрение ние я доставяме до адреса ти. Ползвайки кредитна карта AXI Card ти получаваш SMS за всяка направен транзакция, с цел да следиш всички движения по сметката си. А чрез персоналния си онлайн профил можеш да управляваш финансовите си средства бързо и лесно, дори само през телефона. Чрез персоналния си онлайн профил ще можеш да получаваш постоянно и информация за текущите ти задължения, както и всякакви справки за движенията по кредитната ти карта. Ако пък имаш въпроси, относно ползването на твоята кредитна карта AXI Card, то ние сме насреща с индивидуално и бързо обслужване, да отговориш на всичките ти въпроси.