Какво да очакваме при нео банките до 2020 г.?

Бъдещето на модерните финанси се крие в нео банките и иновативните финтек технологии. Те оформят нашето модерно ежедневие и ни предоставят удобствата, от които вече изпитваме нужда не само у дома, но и в бизнес средите и в банковия сектор.

Какво ще е бъдещето на нео банките и какви тенденции да очакваме в следващите няколко години?

Според нов доклад, публикуван от Allied Market Research, озаглавен "Пазарът на Neo и Challenger Bank - анализ на глобалните възможности и прогнози за индустрията, 2016-2020г.", колективната клиентска база на нео банките се очаква да нарасне на 50.6% от 2017 до 2020 г.

Тенденциите при нео банките и предизвикателствата на банковия пазар се очаква да бъдат прогресивни през следващите години.

Очаква се Китай да достигне най-високия процент на растеж през прогнозния период, благодарение на огромния обем потребители и увеличаването на броя на клиентите на онлайн и мобилното банкиране.

Растежът на пазара на нео банките се дължи на фактори като благоприятните правителствени регулации, удобството, предлагано на потребителите и по-високите лихвени проценти по депозити, в сравнение с традиционните банки. Придобиването на клиенти и рентабилността обаче представляват предизвикателство за растежа на пазара. Освен това се очаква увеличаването на използване на смартфони и интернет в развиващите се икономики да предложи огромни възможности за растеж на пазара в близко бъдеще.

"Дигиталните конкурентни банки опростяват финансовия свят, създават ориентиран към клиентите подход към услугите и превръщат начина, по който банката се възприема от обществеността и от пазара. В замяна те се стремят да осигурят по-голяма възвращаемост на собствения капитал в сравнение с предлаганите от изтъкнати традиционни банки, които се стремят да предлагат по-голяма гъвкавост, когато става дума за кредитиране чрез опростени операции и разходи. " - според изследване на BFSI в Allied Market Research.

Нео банковият пазар е разделен спрямо вида на банките, на нео банки и challenger банки. Сред тях секторът на нео-банките отчита най-голямата клиентска база през 2016 г., поради значимостта на тези банки в САЩ и лекотата при придобиването на клиенти. Очаква се този сегмент да нарасне с 49,7% през отчетния период. Очаква се сегментът на конкурентните банки да нарасне от 52,6% по отношение на клиентската база, поради разпространението на тези банки в региони като Великобритания, Германия и Китай. Това се дължи на благоприятни регулации и значителни инвестиции за тези стартиращи фирми. Освен това се очаква увеличаването на пускането на цифрови дъщерни дружества от традиционните банки и голямата клиентска база, която се предлага с тях, да насърчат растежа на пазара.

През 2015 г. в Ню Йорк и Калифорния са направени значителни инвестиции в размер на $ 2,1 млрд. и $ 5,5 млрд., които отразяват пазарния потенциал в небанковия сектор. Големият пазар в САЩ е сравнително отворен за иновативни решения, които предоставят възможности на конкурентите да внедряват продукти и услуги.

Пазарът в САЩ е последван от Обединеното кралство, което също има впечатляваща клиентска база, благодарение на благоприятни регулации и значителни инвестиции, финансиращи такива новосъздадени компании. Банките, които определят себе си като Challenger в Обединеното кралство, предлагат алтернатива на банковите договорености за клиентите, като се диференцират по отношение на ценни услуги и подобряване на качеството на финансовите услуги. Измененията в нормативната уредба и дерегулацията в банковия сектор улесниха навлизането на challenger банки в страната. Ръстът на тези банки в страната се дължи и на намаленото първоначално изискване за капитал.

Ключови трендове при нео банките остават:

Американските акаунти представляват най-голямата клиентска база на нео-банковия пазар през 2016 г. и се очаква да запазят господството си през прогнозния период.

В банковия пазар на Challenger банките, Германия отчита огромен дял през 2016 г.

Пазарът на нео и challenger банки в Китай се очаква да стане свидетел на най-бързия темп на растеж през 2017-2020 г.

Нео банките бележат най-голяма клиентска база през 2016 г. и се очаква да доминират на пазара в близко бъдеще.

Клиентската база на пазара на challenger банки се очаква да нарасне значително през прогнозния период.

Какво друго предстои пред мобилните банки, тепърва ще разберем през предстоящите месеци, а ако и ти искаш да използваш модерни финансови продукти и услуги, AXI Card е твоята кредитна карта, предназначена точно за модерни картодържатели. С AXI Card се възползваш от възможностите на безконтактната MasterCard кредитна карта, с която пазаруваш онлайн без проблеми и без допълнителна такса. А най-хубавото е, че не е нужно да чакаш на опашки в банката, за да се сдобиеш с този добър кредитен помощник, защото кредитната карта AXI Card се издава от небанкова финансова компания и можеш да кандидатстваш за нея дистанционно. Ние ще я доставим до адреса ти.