Какво означава положителният кредитен рейтинг за България?

Скоро стана ясно, че международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на България. От стабилна, перспективата в момента, според Fitch, е положителна.

Какво обаче означава това?

Нека първо разясним какво представлява кредитният рейтинг на една държава. Това на практика е измерителна единица, която оценява кредитоспособността на дадена държава, регион, фирма или пък физическо лице. Или с други думи – вече трябва да ти е познато понятието, ако имаш отношения с банкови или небанкови институции.

Разбира се, както персоналният ти кредитен рейтинг, така и този на дадена държава, се изчислява на база много фактори. В това число, кредитна история, съотношение между собствени активи и финансови задължения и много други.

Създаването и публикуването на кредитните рейтинги се осъществява от специализирани организации, които се наричат кредитни агенции.

Очаквано, изчисляването на кредитния рейтинг на една държава, представлява много по-сложен и комплексен процес, от това на едно физическо лице. И в двата случая обаче, слабият кредитен рейтинг показва, че съответната кредитна агенция оценява високо риска от неплатежоспособност. Въпросната оценка е направена чрез анализ както на кредитната история, така и на дългосрочните икономически перспективи.

През 2017 г. обаче се разбра, че една от водещите рейтингови агенции, е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на България на „ВВВ-“ в чуждестранна и местна валута. Краткосрочният кредитен рейтинг на страната ни, пък е оценен с „F3“.

Най-вероятно това не ти говори много, но показателите за развитието на външния сектор на България са се подобрили. Тоест, подобрила се е перспективата на страната ни за добро икономическо развитие.

В това число, в началото на 2017 г. се отбелязва намаляване на външния дълг на държавата ни, с близо 200 млн. евро. Това означава и по-добро представяне на страната във външните финанси, което се явява фактор за повишаване на рейтинга ѝ.

В сравнение с останалите страни с рейтинг „ВВВ“, България очаква по-нисък дефицит в бюджета за 2017 г., което означава, че публичните финанси се отразяват положително на общата ни оценка.

Според Fitch Ratings, икономиката на България ще нарасне с 3% до края на 2018 г.

В същото време, "Стандарт енд Пуърс" е другата международна рейтингова агенция, която повиши рейтинга на страната ни. Тя оцени положително рейтинга ни в чуждестранна и местна валута. Това говори, че се очаква сравнително стабилно развитие на фискалния и външния сектор, което от своя страна повишава кредитоспособността на България.

Всички тези изводи на световните агенции, ни показват, че страната дължи по-малко пари на външни икономики, спрямо предходни години, а пазарът на труда се подобрява значително.

Как ще се отрази това на българските граждани? Ефектът ще е увеличаване на доходите и частното потребление.

Инвестициите в страната ни също ще нараснат, което пък е гаранция за по-бързо и качествено икономическо възстановяване.

Същата рейтингова агенция посочи и като най-проблемни за българската икономика аспекти, застаряващото и намаляващо население. Именно емиграцията се явява сериозно предизвикателство пред страната ни. Поради тази причина, трябва да се вземат спешни ефективни мерки за редуцирането на този тренд. В противен случай, в следващите години може да настъпи и понижаване на кредитния рейтинг на България, тъй като влошаващата се демографска картина ще се отрази пагубно на растежа на икономиката и държавните финанси.

От друга гледна точка, Fitch Ratings посочи кои са показателите, които са в състояние да повишат оценката на страната ни в следващия период. Факторите, които могат да влияят положително на рейтинга ни, са по-висок икономически растеж, стабилност на бюджета, потенциален растеж на БВП и продължаване на тенденцията на устойчив публичен дълг.

Като заключение може да кажем, че в резултат на по-високия кредитен рейтинг на страната, финансовите институции също имат положителни перспективи пред себе си. Това пък, от своя страна, неминуемо ще се отрази на кредитната им политика и фокуса върху рисковия профил кредитополучател.