Кои са грешките при използване на кредитна карта и как да се избегнат?

Кредитните карти могат да бъдат твоите най-добри помощници, но това зависи изцяло от теб. Кредитните карти обаче могат да се превърнат и в средство, с което да влошиш кредитния си рейтинг и да навредиш на кредитната си история, особено, ако се изкушиш да правиш импулсивни покупки. Новите потребители, които не са запознати с финансовите тънкости и правилата за употреба на кредитни карти, често правят подобни грешки.

Затова трябва да се подготвиш предварително, като разучиш кредитните средства за разплащане и базисните правила за разумна употреба на кредитни карти.

Добре е да си наясно, че има начин да използваш кредитната карта отговорно и да избягваш „капаните“, в които някои неразумни потребители попадат.

А какви могат да бъдат най-често срещаните грешки?

Изкушението да изхарчиш всички налични средства по сметката си

Проучванията показват, че потребителите харчат повече когато плащат с кредитни карти, отколкото когато плащат с пари в брой. В едно проучване участниците били склонни да изразходват два пъти повече, когато използват кредитни карти, отколкото когато използват пари в брой. Лесно и удобно е да харчиш пари с кредитна карта, но повечето хора съумяват не само да пазаруват това, което им е необходимо, но и да погасяват вноските си навреме. Така едновременно градят кредитна история, но и разполагат с парични средства по всяко време, за да се чувстват финансово независими. Не забравяй, че именно кредитната карта, а не дебитната, е средството, с което да изградиш добрата си кредитна история и да затвърдиш надеждния си профил пред финансовите институции.

Как да избегнеш харченето на всички средства по кредитната ти карта: Задай си личен лимит за разходите с кредитната си карта, дори и да е под кредитния ти лимит, въз основа на това колко можеш да си позволиш да плащаш всеки месец. Бъди внимателен и не се опитвай да поддържаш стил на живот, който не е по възможностите ти.

Не забравяй, че не само, че не бива да изхарчваш всичките средства по баланса си, но и не е добра идея да доближаваш самия кредитен лимит. Това да доближиш кредитния си лимит не е добър знак за банковите институции. Експертите съветват да не превишаваш 50% от кредитния си лимит, за да не излагаш на риск възможността си да погасиш средствата.

Рискът от задлъжняване

Всеки път, когато заемеш пари, ти практически задлъжняваш. Колкото повече заемаш, без да погасяваш, толкова по-дълбоко задлъжняваш. Трябва да постигаш баланс в изразходването на средства и способността ти за погасяването им.

След като си задлъжнял, постигането на други финансови цели е много по-трудно. Разходването на средства за дълга ти оставя по-малко пари за други приоритети, като спестяване за пенсиониране или лятната ваканция.

Как да избегнеш подобна грешка: Ако не си в състояние да изплащаш баланса си в пълен размер всеки месец, то това е знак, че трябва да преосмислиш разходите си. Прави си бюджет и се опитвай да го следваш. Не прави импулсивни покупки и се замисляй, преди да си купиш поредната дреха или поредния чифт обувки. Дали наистина имаш нужда от тези вещи? Или просто си ги взимаш, защото разполагаш с паричните средства на момента.

Риск от влошаване на кредитния ти рейтинг

Кредитните карти оказват голямо влияние върху кредитния ти рейтинг – те са критичен фактор за изграждането на кредитна история и трябва да имаш предвид този факт.

Колкото повече вноски забавиш по картата си, толкова повече ще падне кредитният ти рейтинг.

Как да избегнеш грешката: Най-добрият начин да изградиш и защитиш кредитния си рейтинг е да плащаш своевременно кредитната си карта, да задържиш салдото под 30% от кредитния си лимит и да минимизираш трансакциите.

Объркване на термините за кредитни карти

Въпреки че условията за кредитни карти са станали много по-ясни благодарение на Закона за кредитните карти от 2009 г., все още има много объркване с предложенията за кредитни карти. Една-единствена кредитна карта може да има няколко различни лихвени проценти и да знаеш кой курс точно се прилага, може да бъде объркващо. Неразбирането на условията на кредитната ти карта може да има сериозни последици - като увеличени такси или лихвени проценти или влошаване на кредитния ти профил.

Как да избегнеш грешката: Свържи се с отдела за обслужване на клиенти на твоята кредитна карта и задай всички въпроси, които те интересуват, за да получиш максинална информация.

По-трудно е да проследяваш разходите си, особено когато имаш няколко кредитни карти.

Проследяването на разходите е фундамент на „здравословен“ финансов живот, но разполагането с две или три кредитни пластики, значително затруднява управлението на разходите и следенето на трансакциите ти.

Всъщност това е една от главните причини, поради която хората задлъжняват – просто забравят какво кога и на коя институция имат да плащат.

Как да се предпазиш от тази грешка: Използването на повече карти означава, че трябва да следиш разходите си от няколко различни места. Направи си график и си пиши бележки за всичко изхарчено, за да сравняваш впоследствие балансите на картите си.

Измами с кредитни карти

До известна степен всички с кредитна карта са изложени на риск от измама. Самата ти кредитна карта може да бъде открадната, или крадецът може да открадне информацията за твоята кредитна карта от фирмата, в която си пазарувал.

Как да избегнеш грешка като тази: Следи често своята кредитна карта и незабавно съобщавай, ако кредитната ти карта липсва или виждаш подозрителни движения по баланса си.

А как да изградиш финансовото си бъдеще с AXI Card, разбери тук.