Кредитна или дебитна карта – всичко, което трябва да знаеш?

Всеки има в портфейла си поне една дебитна или кредитна карта, а в повечето случаи – и двете. Те са неделима част от пазаруването на модерния човек.

Потребителите плащат с пластики всевъзможни неща – продукти и услуги – без дори да разполагат с пари в кеш.

Кредитните и дебитни карти представляват методи за плащане по електронен път. Както знаеш обаче, двата типа пластики имат съществени разлики и оперират по различен начин.

Експертите съветват да разполагаш и с двата вида карти – дебитна и кредитна – защото носят разнообразни ползи за финансовата ти стабилност. Да разбираш различията между пластиките е едно от първостепенните правила, което ще ти даде по-ясен поглед върху управлението им. Ако познаваш достатъчно добре кредитните средства и дебитните карти, ще можеш да вземаш правилно решения, коя пластика да използваш в конкретна ситуация.

Какво да знаеш за кредитната карта?

Кредитната карта представлява предварително одобрен кредит (с дефиниран лимит), от който можеш да се възползваш, чрез използване на пластика.

Важните аспекти на кредитната карта са:

  • Върху всеки баланс, който имаш по кредитната си карта в края на месеца, ще бъде начислесна лихва. Лихвеният процент е предварително дефиниран, при сключването на споразумението с кредитора.
  • Лихвените проценти по кредитните карти се приемат за високи – те често надвишават 20% на годишна база.
  • Тегленето на пари в кеш от кредитна карта, в повечето случаи е съпроводено с висока допълнителна такса.
  • Използването на кредитна карта пряко влияе върху кредитния ти рейтинг и кредитната ти история. Когато погасяваш вноските си в срок, кредитният ти рейтинг е вероятно да се повиши, но ако пропуснеш плащане, то това определено ще рефлектира върху кредитния ти профил.
  • В повечето случаи, именно кредитната карта е първата стъпка на потребителите, които се стремят да изградят добър кредитен рейтинг, който да им даде финансова свобода в бъдеще.
  • Картодържателите имат възможност да определят дневни лимити на кредитните си карти. Тази практика цели да предотврати измамите с кредитни средства.
  • Кредитните карти могат да бъдат безконтактни и са пригодени за различните потребителски навици на кредитополучателите.

Практически, кредитната карта е изключително ефективен инструмент, ако желаеш да изградиш добра кредитна история, за да получиш в бъдеще заем за жилище например. Дори и да нямаш такива планове обаче, кредитната карта ти предлага достъп до парични средства по всяко време, навсякъде - в случай, че възникнат непредвидени разходи. Поради тези си предимства, кредитната карта се превърна в средство не само за допълнителни финанси, но и за градене на едно по-сигурно и надеждно бъдеще.

Дебитната карта, от друга страна, е вид разплащателно средство – с нея можеш да правиш покупки, онлайн и във физически магазин. Чрез дебитната карта можеш да проверяваш наличността на паричните си средства, а също и да получаваш работното си възнаграждение по съответната сметка. Дебитната карта не представлява заем и средствата по нея са само това, с което разполагаш.

  • За поддръжка на дебитна карта, банковата институция ти начислява допълнителни такси.
  • Средствата, с които разполагаш са ограничени, само со собствените ти финанси.
  • Нямаш лихва, която да изплащаш, тъй като парите по картата не са кредит.
  • Плащането с кредитна карта не влияе на кредитния ти рейтинг. Без значени колко често пазаруваш и за каква сума – трансакциите с дебитни карти не рефлектират върху кредитното ти досие. Поради тази причина, дебитната карта не е механизъм за изграждането на кредитна истори я пред финансовите компании.

Без значение вида на кредитната или дебитна карта, за всеки картодържател е важно да разбира правилата за употреба на всяка една пластика, издадена от финансова институция. Обстойното запознаване с договора и с всички детайли от него, като допълнителните такси и лихвени проценти, е правило №1 за всеки потребител.

Истината е, че някои хора са скептични към модерните средства за разплащане, в това число и към кредитните карти. Трябва да знаеш обаче, че конкуренцията между кредитните компании е повод институциите да предлагат все по-изгодни кредитни инструменти с всяка следваща година. Редицата предимства на кредитните карти са факт както за бизнеса, така и за крайните потребители.

Нашият съвет е, да не пренебрегваш качествата на дебитните средства за разплащане, но и да не забравяш за незаменимите предимства на кредитните карти. Тяхната мисия е да улеснят пазаруването и да допринесат за финансовата ти независимост. Всичко това обаче може да бъде постигнато, ако ги използваш разумно.

За да се убедиш в ползите на кредитната карта, кандидатствай за своята AXI Card сега – онлайн или чрез телефонно обаждане.