Нещата, които да не правиш във време на рецесия

В бавна икономика или откровена рецесия е най-добре да наблюдаваш разходите си и да не поемаш ненужни рискове, които могат да застрашат твоите финансови цели. Това, което се случва с икономиката по време на рецесия, може да повлияе негативно на личните ти финанси и богатство. Въпреки това, като си подготвен и предприемеш няколко прости стъпки за намаляване на рисковете, можеш да подобриш шансовете си да преодолееш финансовия спад. По-долу са дадени някои от финансовите рискове, които всеки трябва да избягва по време на рецесия:

Когато икономиката е в рецесия, финансовите рискове се увеличават, включително рискът от неизпълнение и фалит.

Ако е възможно, опитай се да намалиш излагането си на тези финансови рискове. Например, ще искаш да избегнеш да станеш поръчител на заем, да вземеш ипотека с регулируем лихвен процент и да поемеш нов голям дълг - всичко това може да увеличи твоя финансов риск по време на рецесия.

Ако си служител, ще искаш да направиш всичко възможно, за да защитиш работата си, като например да изпълниш първокласна задача и да подобриш производителността си.

Ако си собственик на бизнес, може да се наложи да отложиш разходите за капиталови подобрения и поемането на нов дълг, докато възстановяването започне.

Да станеш ли поръчител?

Поръчителството на заем може да бъде много рисковано нещо, дори и в подобни икономически времена. Ако лицето, което взема заема, не извърши предвидените плащания, поръчителят може да бъде отговорен да ги извърши вместо това. По време на икономически спад рисковете, свързани със създаването на поръчителството, са още по-големи, тъй като лицето, което тегли заема, има по-голям шанс да загуби работата си.

Въпреки това, може да сметнеш за необходимо да станеш поръчител на член на семейството или близък приятел, независимо какво се случва в икономически план. В такива случаи си струва да отделиш малко пари настрана - за извънредни обстоятелства. Или вместо да подпишеш, може дори да е за предпочитане да съдействаш с авансово плащане или други видове помощ, вместо да оставяш себе си за поръчител.

Теглене на ипотека с регулируем лихвен процент

Когато купуваш жилище, можеш да избереш да изтеглиш ипотека с регулируем лихвен процент (ARM). В някои случаи този ход има смисъл (докато лихвените проценти са ниски, месечното плащане също ще остане ниско). Лихвените проценти обикновено падат рано в рецесия, а след това се покачват, докато икономиката се възстановява. Това означава, че регулируемата ставка за заем, взет по време на рецесия, е почти сигурно да се повиши.

Докато лихвените проценти обикновено падат рано в рецесията, изискванията за кредит често са строги, което прави предизвикателство за някои кредитополучатели да се класират за най-добрите лихвени проценти и заеми.

Вместо това, ако приемем, че имаш прилична кредитна история, рецесията може да е подходящо време за фиксиране на по-ниска фиксирана лихва при ипотечно рефинансиране, ако отговаряш на условията. Внимавай обаче да поемаш нови дългове, докато не видиш признаци, че икономиката се възстановява.

В случай, че искаш да подобриш кредитната си история или желаеш да изградиш такава, то боравенето с кредитен инструмент е разумен вариант. В случая използването на кредитна карта и изплащането на всички вноски по нея в срок е добър знак пред финансовите институции. Затова е добре да помислиш и за това, вемсто за големи кредити и ипотеки. Кредитна карта AXI Card ще ти помогне да управляваш спокойно средствата си и да се разплащаш навсякъде, без да се притесняваш за финансовата си стабилност.

Поемане на нов дълг

Тегленето на нов голям заем - като заем за кола, жилищен заем или студентски дълг - не трябва да е проблем в добри моменти, когато можеш да спечелиш достатъчно пари, за да покриеш месечните плащания и все пак да спестиш. Но когато икономиката се обърне, рисковете се увеличават, включително рискът да бъдеш съкратен. Ако това се случи, може да се наложи да приемеш работа, на която плащат по-малко от предишната ти заплата, което би могло да намали способността ти да платиш дълга си.

Накратко, ако обмисляш да добавиш дълг към финансовото си състояние, трябва да знаеш, че това може да усложни финансовата ти стабилност. Разбира се, в случай, че  си съкратен или по някаква причина намалиш доходите си. Поемането на нов дълг в рецесионна среда е рисковано и трябва да се подхожда с повишено внимание. В най-лошия сценарий това може дори да допринесе за фалит..

Приемане на твоята работа за даденост

По време на спад на икономиката е важно да се разбере, че дори големите корпорации могат да бъдат подложени на финансов натиск, което ги кара да намалят разходите си по всякакъв начин. Това може да означава намаляване на оперативните разходи, намаляване на дивиденти или разреждане на работни места.

Тъй като работните места стават толкова уязвими по време на рецесия, служителите трябва да направят всичко възможно, за да са сигурни, че работодателят им има положително мнение за тях. Идването на работа рано, задържането до късно и вършенето на първокласна работа през цялото време не е гаранция, че работата ти ще бъде безопасна, но извършването на тези неща наистина увеличава шансовете ви да останеш на заплата. От гледна точка на работодателя е по-логично да се намалят маргиналните работници.

Поемане на рискове с инвестиции

Този съвет се отнася за собствениците на фирми. Въпреки че винаги трябва да мислиш за бъдещето и да инвестираш в разрастването на бизнеса си, забавянето на икономиката може да не е най-доброто време за рискови залози. В началото на рецесията не е моментът да се правят инвестиции в несигурни неща. По-късно, веднага щом икономиката започне да показва признаци на устойчиво възстановяване, е моментът да започнеш да мислиш мащабно.