Съвети за сигурност: 10 начина да защитиш информацията си онлайн

Все повече хора пазаруват онлайн и сигурността в Интернет е по-важнa от всякога. За да се радваш спокойно на удобството на дистанционното пазаруване и всичко, което дигиталните технологии ти предлагат, е необходимо да се погрижиш за своята сигурност. За да защитиш своята банкова информация не е необходимо да правиш чудеса от храброст. Най-малкото, което можеш да направиш е да следиш банковите си сметки и акаунтите си и при подозрителна дейност да сигнализираш възможно най-бързо. Не е много, нали?

За да имаш максимална защита за своите акаунти обаче, днес ти разказваме за 10 други стъпки, които можеш да предприемеш, за да защитиш информацията си онлайн.

1. Използвай силни пароли

Силната парола е едно от ключовите неща, които не, може, а трябва да направиш, за да защитиш себе си онлайн. Силната парола е парола, която трудно може да бъде отгатната от човек или компютър. Обикновено съдържа повече от 8 знака, включително букви, цифри и специални символи. Увери се, че използваш различни потребителски идентификационни номера и пароли за твоите финансови сметки и за всички други сайтове, които използваш онлайн.

Слабите и лесно разгадаемите пароли най-често включват: твоето име или името на партьнора ти, датата ти на раждане или сватбата, както и последователни цифри и символи. Избягвай тези комбинации и създай трудни за разгадаване пароли за различните си профили.

2. Внимавай какви числа използваш в паролите си

Изключително важно е да не издаваш никаква чувствителна информация за себе си като ЕГН, номер на кредитна карта, рожденна дата, номер на договор за кредит, номер на кредитна карта, ПИН или ПУК номер и т.н. Ако някой получи достъп до тази твоя информация може да се опита да влезе в някои от акаунтите, които имаш.

3. Не отваряй странни имейли

Не отговаряй на имейли, в които се изискват данни за вашата сметка, независимо че изглежда реално. Никоя банка или компания няма да изисква вашата лична информация под формата на имейл. Ако се съмнявате в истинността на някое искане от компания/банка, свържете се с компанията, за да попитате за автентичността на имейла.

4. Не сваляй съмнителни файлове, изпратени ти по имейл

Не е добра идея да кликаш върху прикачени файлове, изпратени по имейл, изпратен от неизвестен и непознат източник. Ако го направиш, има голяма вероятност да компрометираш сигурността на компютъра си и информацията, която има в него. Имай предвид, че линковете, които получаваш в имейли или в съобщения в сайтове в социалните мрежи, могат да бъдат вредни или измамни, дори ако изглежда, че идват от твоите приятели.

5. Ограничи това, което споделяш онлайн

Колкото повече информация споделяш онлайн, толкова по-лесно някой може да използва тази инфорамция за достъп до твоите акаунти и да открадне самоличността ти. Увеличи настройките си за поверителност в социалните мрежи, както и имейла си.  Включи двустепенната валидация на самоличността ти, както и настройките, които ти сигнализират, че от непознато и неодобрено от теб устройство се опитва да се логне в профила ти.

6. Внимавай какво (и къде) отваряш

Когато сърфираш онлайн, внимавай какви сайтове посещаваш. Сигурните сайтове имат защита. Ленсо можеш да провериш това като провериш уебадреса – ако той започва с „https“, сайтът е сигурен. Допълнителното „s“ означава, че конкретният сайт предприема допълнителни мерки, за да защити информацията ти. Това е особено важно, ако правиш покупки, използвайки дебитната си или кредитната си карта.

 Ако видиш призиви и реклами, изискващи вашата лична информация и призоваващи към незабавни действия, имай предвид, че това почти винаги е измама. Ако подозираш, че някоя връзка може да има вирус или да източи някакви твои лични данни, не кликай върху нея. Ако връзката ти е била изпратена от някого, попитай директно подателя, за да разберете откъде е дошла.

7. Подсигури своя смартфон

Много мобилни устройства ви дават възможност да заключите екрана си, което помага да запазите данните, съхранявани на тях. В зависимост от телефона ви, това може да бъде под формата на парола, модел, който рисувате върху сензорния екран на телефона си или дори отпечатъка си.

8. Не пази чувствителна информация на телефона си

Чувствителна инфомация е номера на банковата ти сметка, идентификационна информация, пароли за достъп, други лични данни, както и въпросите ти за сигурност. Ако управляваш своята кредитна карта AXI през онлайн профила си, не се притеснявай, тъй като информацията в нашия сайт е защитена.

9. Помисли преди да изтеглиш приложения за телефона си

Добре е да прегледаш политиката за поверителност и да разбереш до какви лични данни може да има достъп приложението, преди да го изтеглиш. Най-добре е да купуваш или изтегляш приложения от оторизирани магазини.

10. Винаги използвай устройствата си с последна версия на софтуера

Увери се, че операционната система на компютъра ти, интернет браузъра и софтуера на телефона ти са с последните актуализации. Те обикновено включват и най-новите ъпдейти за антивирусен и антишпионски софтуер.  

С тези няколко стъпки, които смятаме за не много сложни, ще подсигуриш личната и финансовата си информация. Ако подозираш, че твоя чувствителна информация е била открадната, свържи се с контролните органи, за да бъдат предприети мерки своевременно.