Умни финансови решения по време на пандемия

С настъпващата икономическа криза и тревогите за здравето нивата на стрес и страх с повишават и това е напълно нормално. Макар правителството да предложи икономически мерки за работодателите, все повече от тях намаляват работните часове или освобождават служителите си.

Докато всичко това може да действа парализиращо, имено сега е момента да действате. Приемете ситуацията като предизвикателство и помислете за нещата, които може да направите, за да защитите финансите си, колкото е възможно.

За да се подготвите за финансовата несигурност, вижте няколко действия, които може да предприемете, за да се предпазите:

1. Създайте фонд за спешни случаи или направете план за спешни случаи

Ако в момента работите, започнете да отделяте пари за спешен фонд, в него може да вложите всички средства, които до момента сте давали за хранене по ресторанти, пътувания, събития, както и тези за дрехи и козметика. По-добре е да сте подготвени.

Ако вече имате спешен фонд, това е добре, но сега можете допълнително да направите 12-месечен план за спешни случи, тъй като никой все още не знае колко време ще продължи текущата ситуация с COVID-19.

2. Ако не ви достигат пари, използвайте кредитните си карти - умно.

Ако нямате спестявания или фонд за спешни случаи и не можете да покриете разходите си, използвайте кредитна карта, но само за покупки от първа необходимост. Ако се наложи да използвате кредитната си карта, направете всичко възможно да платите поне минималнта вноска всеки месец, за да не изпаднете в неприятна ситуация вбъдеще. Финансовите експерти са убедени, че икономическата криза ще бъде сериозна и ще продължи дълго. Най-малкото, от което имате нужда в момента е да задлъжнеете и да трябва да плащате наказателни такси и лихви. Всичко това може да ви вкара във въртележка, от която излизането ще бъде трудно. Ето защо, използвайте кредитните си карти само в краен случай за покупки от първа необходимост.

3. Направете бюджет за спешни случаи

Аварийният бюджет е нещо различно от фонда за спешни случаи. Той представлява подробно анализиране и оптимизиране на разходите. За да започнете с изготвянето му, разпишете всички разходи и приходи, които имате към момента, както и тези, които очаквате да имате в следващите няколко месеца.

Първо опишете неотложните и най-важните разходи – медицински разходи, обичайни сметки, както и сума за храна и транспорт. Не забравяйте да включите и плащанията на кредити и кредитни карти. Вземете предвид ситуацията, в която моментните ви разходи са малко или много различни, в сравнение преди кризата.

Опишете всички услуги и разходи, от които можете да се откажете – абонамент за някои услуги и онлайн пазаруване, например. Започнете поетапно намаляване или отказване от съответните разходи. Ако успеете да спестите по малко от всяка сметка, това ще даде положителен резултат в дългосрочен план.

Това са няколко лесни, стъпки, които може предприемете, за да имате дори малко спокойствие в кризсната ситуация.

Не на последно място - не забравяйте да се погрижите за психическото си здраве. Фокусирайте вниманието и енергията си върху нещата, които можете да контролирате. Прекарвайте времето вкъщи, приготвяйки здравословна храна, тренирайте и отделете време на близките си. Избягвайте алкохола, сладките храни и напитки и кофеина, които могат да ви направят неспокойни.

Говорете с близките си онлайн и останете свързани. Социалното дистанциране не трябва да води до изолация и самота.

Ако имате нужда от помощ, потърсете я от тези, на които имате доверие. Вие от своя страна, помогнете на тези, на които можете. Финансовата криза, причинена от пандемията COVID-19, няма да подмине почти никого, но всичко може да бъде преодоляно с добре обмислени действия и поглед напред.