За какво не бива да се ползва бизнес кредитната карта?

Както всеки интелигентен предприемач знае, има някои неща, които не е добра идея да се осъществяват с бизнес кредитна карта.

Ако си собственик на малък бизнес, вероятно си наясно с предимствата на кредитните карти. Бизнес кредитните карти предлагат често бонус точки, по-ниски средни лихвени проценти и печалби, предназначени да привлекат както собствениците на фирми, така и бъдещите бизнес ентусиасти.

А през 2017 г. почти една трета от малките предприятия - 31% - използват кредитни карти, за да отговорят на техните капиталови нужди в даден момент, според доклад на Националната асоциация на малките и средните предприятия от 2017 г.

Бизнес картите работят и по различен набор от правила, различни от личните кредитни карти.

Докато някои може да включват някои защити, подобни на персоналните кредитни карти, ето няколко причини, заради които бизнес кредитните карти в САЩ са различни от личните такива:

  • Емитентите могат да повишат лихвите и да намалят кредитните линии при първите признаци на финансов стрес.
  • Няма задължителна горна граница за такси.
  • Таксите за надхвърляне на лимита са разрешени.
  • Ако плащаш със закъснение по бизнес картата, това може да се отрази в личната ти кредитна история.

Всичко това означава, че собствениците на фирми трябва са много внимателни с бизнес кредита.

Независимо дали притежаваш малък магазин, или разрастващ се бизнес, има седем разходи, които не искаш и не бива да таксуваш по кредитната ви карта:

7 елемента, които разумните предприемачи не извършват със своите бизнес кредитни карти:

  1. Прекалено скъпите покупки.
  2. Екстри за бизнес пътуване.
  3. Правни споразумения.
  4. Bitcoin и други високорискови инвестиции.
  5. Пороци.
  6. Прекомерно забавление на клиентите.
  7. Авансови плащания.

Нека ги погледнем по-подробно:

1. Неоправдано скъпи артикули.

Имаш нужда от скъпоструващ продукт за развитието на бизнеса си, а бизнес картата ти може да го осигури?

Преди да пристъпиш към действие, пресметни внимателно опциите си.

Към края на март 2018 г. средният лихвен процент на бизнес кредитна карта е 14,01%. Това е по-ниско от средната за април лихва на стандартна кредитна карта от 16,47%, но все пак не е колкото тази по бизнес кредитите – средно 3.87% лихва през май 2018. Тук въпросът пред предприемача е дали може да вземе личен заем с по-нисък лихвен процент, или пък може да задели финансови средства, докато не натрупа необходимата сума. За бизнес ентусиастите, които са в началото на кариерата си, е най-добре да изчакат момента, в който ще имат достатъчно средства да си покрият кредитните вноски и това няма да коства настоящото развитие на фирмата им.

2. Екстри за бизнес пътуване.

Само защото си на бизнес пътуване не означава, че всеки разход принадлежи на твоята бизнес кредитна карта. Поредното луксозно SPA изживяване едва ли се нарежда сред приоритетите за бизнес развитието ти. Затова мисли два пъти, преди да посегнеш към бизнес кредитната си карта, а ако наистина държиш да получиш въпросната услуга, най-добре плати с личната си пластика и не намесвай бизнес делата.

3. Правни споразумения.

Това може да сигнализира на кредитора, че твоят бизнес е сериозно подложен на стрес. Което означава, че съответният кредитор ще се чуди за способността ти да възстановиш изразходваните средства. Освен това, ако имаш повече пари, отколкото можеш да платиш от джоба си, това означава, че ще добавиш  лихвата на кредитната карта в раздела на конкретните разходи.

Професионален съвет: Някои кредитори насърчават да погледнеш на кредитните карти като актив. Но в случая, те може да не са. Картите, преди всичко, са просто платежно средство. Експерти съветват да преговаряш въз основа на действителните пари, които имаш в бизнеса си.

4. Bitcoin и други високорискови инвестиции.

Едно е да инвестираш разумно в бизнеса си, друго е да използваш бизнес кредитната си карта, за да правиш инвестиции в Bitcoin?  Това определено не се препоръчва, предвид високия риск, който крие.

5. Пороци

Едва ли има нужда от напомняне, че персоналните навици на всеки трябва да си останат лични и да не бъдат замесвани с бизнеса, особено когато става въпрос за плащането им.

6. Прекомерно забавление на клиентите.

Понякога третирането на клиенти е част от бизнеса. Но това може да е изисква балансиране, което зависи от здравия разум.

"Бизнес пътувания, ястия, забавление на клиенти - това са разходите, с които трябва да се внимава", казва експерт.

7. Авансови плащания.

В зависимост от това колко често правиш авансово плащане, колко отнема и колко дълго чакаш да го върнеш, това може да изплаши потенциалните емитенти и кредитори. И това би могло да накара текущия ти кредитор да повиши лихвения процент, да намали кредитната линия или да затвори профила.

Сега вече знаеш за какво не бива да ползваш бизнес кредитна карта, но за сметка на това – с личната такава можеш да си позволиш дори и такива харчове. AXI Card е създадена точно, за да бъде перфектната добавка към кредитния ти портфейл, с която да се разплащаш безконтактно и свободно.