Защо да използваш кредитна карта?

Една съвсем малка пластика има пълната сила да улесни живота ти и да допринесе за финансовата ти стабилност. Същата тази пластмасова карта може обаче и да съсипе бюджета ти и да бъде повод за главоболия, ако не знаеш как правилно да я ползваш. Да, става въпрос именно за кредитната карта.

Дали кредитната карта ще се окаже твой приятел или враг, зависи от това как я използваш - това твърди Бевърли Харцог, кредитен експерт и автор на "План за излизане от дългове". "Кредитните карти не са нещо лошо", казва тя. "Те наистина са чудесен инструмент, защото могат да ти помогнат да изградиш добра кредитна история."

От друга страна, изкушението да превишиш сумата на разходите си нараства, когато имаш кредитна карта, а не дебитна карта. Статистиките сочат, че в момента американците имат над 1 трилион долара револвиращ дълг, като кредитни карти, според Федералния резерв.

"Не всеки трябва да използва кредитни карти и е важно да бъдем честни със себе си", казва Харцог. “Това не е слабост. Това просто е изправяне пред факти. "

Ето някои от начините, по които кредитните карти могат да помогнат за стабилизирането на твоите финанси:

Плюсовете на използването на кредитни карти

Кредитните карти предлагат много предимства, които могат да ги превърнат в най-атрактивния начин за плащане на стоки и услуги.

Кредитните карти ти помагат да изградиш кредитна история и добър кредитен рейтинг. Използването на кредитна карта вместо дебитна карта и извършването на плащания навреме ти помага да установиш стабилна кредитна история и силен кредитен рейтинг.

Точно за тази цел ще ти е полезна и AXI Card - небанкова кредитна карта MasterCard. Тя е създадена, за да удовлетворява изискванията на българския потребител и да се превърне в неразделно средство при пазаруване, без значение дали в кеш или онлайн.

За да създадеш стабилен кредитен рейтинг, използвай картата си разумно. Важно е да вземаш предвид много фактори, когато планираш да пазаруваш с парите от кредитната си карта.

Ако се измъчваш да извършваш плащания навреме - или просто да изплащаш големи суми по кредитната си карта всеки месец - може да има смисъл да плащаш с пари в кеш. Това понякога е по-добре, отколкото задлъжняването и невъзможността да изплатиш вноската си в срок.

Кредитните карти предлагат удобство и бърз достъп до пари. Кредитната карта ти дава незабавен достъп до по-голяма покупателна способност. "Това е хубаво нещо за спешни случаи", казва кредитният експерт.

Понякога всеки изпада в ситуации, които затрудняват бюджета. Истината е, че никой няма гаранция, че няма да бъде жертва на неблагоприятни обстоятелства, които да го принудят да търси допълнителни финансови средства. Точно в такива ситуации кредитната карта има смисъл. Тя е твоето спасение, ако колата се развали или ако покривът ти има спешна нужда от ремонт точно през дъждовния сезон. Някои случаи просто не могат да чакат, докато за теб дойде подходящия момент.

Кредитните карти предлагат повече защита. Кредитната карта ти дава много по-голяма сигурност, отколкото дебитна карта, когато пазаруваш, казва експертът по кредити John Ulzheimer, който е работил за FICO и кредитната агенция Equifax в миналото. "Това е безкрайно по-безопасно", казва той. "Това почти няма точка за сравнение с използването на парични средства или дебитни карти."

Ще ти дадем пример с това, че ако забележиш, че кредитната ти карта е загубена или открадната, можеш веднага да я блокираш. Трябва просто да уведомиш кредитора си. Но ако парите ти в брой бъдат откраднати от потфейла или пък загубени, няма кой да ти ги върне.

В допълнение, защитата на дебитни карти не е толкова стабилна, колкото тази на кредитните карти.

Също така, някой, който получава достъп до твоята дебитна карта, може да започне да изтегля пари директно от твоята сметка. "Ако някой злоупотреби с твоята дебитна карта, това са твоите пари, с които се злоупотребява, а не парите на банката", казва Улзхаймер. Докато тези пари не бъдат възстановени по сметката ти, може да имаш проблеми с плащането на сметки и изпълнението на други финансови задължения.

Кредитните карти предлагат награди – промо-точки, пари в брой и други награди са сред стимулите да използваш кредитна карта за покупки.

А какви са другите причини да притежаваш кредитна карта? AXI Card например ти предлага алтернативно решение на стандартните банкови карти. Защото с AXI Card имаш повече възможности и по-модерен подход към всичко. Не забравяй, че не е нужно да чакаш на опашки в банкови офиси, а просто можеш да кандидатстваш онлайн или по телефон. А ние ще доставим кредитната ти карта до адреса ти.