Как COVID-19 промени начина, по който харчим парите си?

Covid-19 промени начина, по който учат децата, промени начина, по който работим, и със сигурност промени много от нашите навици - особено количеството закупени продукти, които в момента се намират в дома ни.

Ето няколко основни начина, по които тази пандемия трансформира нашите разходи и финанси:

1. Използваме все по-малко пари в брой

Използването на физически пари спадаше дори преди световната пандемия. Covid-19 обаче ускори този процес.

Сега пазаруваме предимно онлайн и когато излезем да пазаруваме навън, търговците на дребно питат дали можем да платим с карта, за да спрем разпространението на вируси.

Данните на Virgin Money показват, че броят на тегленията от банкомати намалява с близо 70 процента след локдауна.

Не забравяй и че с кредитна карта AXI Card можеш да плащаш безконтактно.

2. Изхвърляме по-малко храна

По-рано тази година кампанията за разхищение на храни WRAP изчисли, че средностатистическото британско семейство с деца разхищава 700 паунда годишно, като изхвърля храна, която биха могли да ядат.

Всичко това се промени с карантината. Проучване, проведено от природозащитната благотворителна организация Hubbub, показва, че купувачите се възползват максимално от храната, която закупуват.

Новите навици включват по-малко хранене и изхвърляне на по-малко продукти.

Съкращаването на хранителни отпадъци би било един добър навик за бюджета на всички ни, който да се продължи, дори след като пазаруването по магазините се нормализира.

3. Пазаруваме още повече онлайн

Разбира се, не е изненадващо, че онлайн пазаруването се увеличава, когато повечето от действителните физически магазини са затворени. Данните на Virgin Money показват, че транзакциите в електронната търговия са се увеличили с около 10 процента.

Това може да звучи като относително малко увеличение, като се има предвид, но пазаруването навсякъде другаде намалява значително.

Физическите магазини ще се борят с последиците от локдауна, така че ако благоприятстваме онлайн пазаруването в дългосрочен план, за някои старомодни магазини може да стане много по-трудно да се възстановят.

4. Повече пари за алкохол

Пъбовете и баровете може да са затворени, но според проучване сред британците, потребителите намират нови начини да споделят питие и да общуват заедно. Става въпрос за онлайн викторини с колеги и винени вечери, “приютени” от Zoom.

Предупреждението е, че допълнителната консумация на алкохол може да доведе до проблемни навици. И, разбира се, допълнителните разходи за алкохол могат да увеличат разходите на домакинствата.

Любопитен е фактът, че много от потребителите все още намират начини да се социализират и да споделят питие, без да рискуват да се срещнат лично.

5. Всички готвят

Нямаме статистика в подкрепа на тази теза, но е достатъчно да се погледнат социалните мрежи, за да разберем, че хората са се съсредоточили върху кулинарните си умения. Или по-точно върху онези умения, благодарение на които приготвяме сладкиши и други тестени лакомства.

От бананов хляб до хлябове с квас - в социалните мрежи има разнообразие от лесни и по-сложни рецепти.

6. Харчим значително повече за домовете си

Може би това е заради всички „направи си сам“ видеа в интернет, може би защото имаме време да помислим за домовете си, може би просто, защото сме толкова много време у дома точно сега, че искаме да обстановката да бъде възможно най-приятна.

Данните от Virgin Money показват ръст от 84% при клиентите, пазаруващи онлайн вещи за дома и интериора. Все пак, ако работим от вкъщи, няма как да не искаме да пригодим работен кът в стаята си, който да ни предразполага към ефективна работа.

7. Харчим повече за здраве и фитнес

Според анализ от Агенцията за рестартиране на онлайн маркетинга, търсенията за „наем на фитнес уреди“ са нараснали с невероятни 3600 процента в рамките на три месеца. Също така се установи, че търсенията за „йога онлайн клас“ са се увеличили с 800 процента, а „домашна тренировка“ - със 700 процента.

Това се вписва в анализа на Virgin Money, който показва, че онлайн разходите за здраве и тонус нарастват с 41%.

Със затворени фитнес зали, козметици и фризьорски салони, може би всички ще се научим как да се глезим и да поддържаме добра физическа форма и у дома.

8. Харчим по-малко за пътуване до работното място

Разбира се, това заключение е логично, предвид че голяма част от работещите не пътуват вече до работните си места, защото работят от вкъщи. Трябва да се отбележи обаче, че това ще спомогне за по-големи спестявания, които да натрупаме с течение на времето, докато не харчим за градски транспорт и автомобил.