Най-търсените учебни специалности за 2020 г.

За част от бъдещите студенти основен фактор при записването на учебна специалност е до каква степен тя е доходоносна. Както всички знаем, колкото по-търсена е дадена специализация, толкова по-високо възнаграждение предлагат за нея. Затова, ако искаш да се специализираш в сфера, в която има високи приходи, то първо трябва да проучиш кои са професиите, които се търсят най-много. Именно за тези специалности има най-малко кадри и е трудно компаниите да намират квалифицирани и опитни служители. Поради тази причина, те предлагат високи месечни възнаграждения.

В този материал описваме най-търсените учебни специалности за 2020 г..

Всички статистически данни по-долу са получени от Best College Reviews.

1. Фармакология

За доходоносна кариера, помагаща на хората, фармакологията е на върха в списъка на търсените специалности. Като минимум се изисква бакалавърска степен, за да се работи в сферата, но с повече образование идват повече възможности за по-висока заплата. До 2020 г. прогнозният растеж в областта е 25%, а равнището на безработица е едва 3%.

2. Компютърни науки

Компютърните науки засягат почти всяка индустрия и като такава, тя е все по-голяма и просперираща област на обучение. Сред най-търсените степени по компютърни науки са тези, специализирани в информационни системи за управление, тъй като бумът за големи данни непрекъснато се разширява. Необходимо е поне да завършиш бакалавърска степен, за да работиш в повечето компании в областта, но тъй като тя е толкова широка и има много стартиращи фирми, някои компании ще приемат алтернативна степен с трудов опит.

3. Здравна наука

Здравната наука и администрацията на здравеопазването е обещаващ избор за кариера, тъй като медицинските технологии и средната продължителност на живота продължават да се увеличават. Това означава, че хората живеят по-дълго и се нуждаят от повече грижи, което тласка търсенето на работници нагоре. Хората, които имат специалност здравни науки, имат възможност да работят в различни условия - болници, лекарски кабинети, клиники за рехабилитация. Смесвайки бизнес и здраве, степента е най-подходяща за аналитични мислители и добри комуникатори. До 2026 г. се очаква областта да нарасне с 20% и заплатата да се увеличи значително.

4. Информационни технологии

Подобно на компютърните науки, информационните технологии са процъфтяваща индустрия, тъй като областта бързо се разширява. ИТ се фокусира върху пресичането на компютърни системи, както хардуер, така и софтуер, и използването на тези инструменти за споделяне на данни и сигурно настройване на инструменти, за да може да използва и съхранява информация. Тъй като това е изключително висококвалифицирана степен, заплащането има тенденция да бъде пропорционално.

5. Инженеринг

Когато избираш да следваш инженерство, има множество сфери като структурна, електрическа, компютърна и механична. Докато повечето нови работни места се добавят в електрическия, механичния и промишления сектор, BLS прогнозира, че в областта на инженерството ще има около 130 000 нови работни места  до 2026 г.

6. Бизнес администрация

Следвайки тенденцията, и особено за тези, които искат да учат онлайн, бизнес администрацията е силно търсена степен. Тъй като степента е добре закръглена, за да подготви студентите за множество позиции - тези, които завършват със специалност по бизнес администрация, могат да влязат в сферата на бизнеса като мениджъри, анализатори, собственици, изпълнителни директори и др. В зависимост от това какъв тип кариера искаш, можеш да започнеш работа със степен на сътрудник на ниво продажби и да надградиш с магистърска степен.

7. Финанси

Подобно на специалностите по компютърни науки, всеки бизнес има или един счетоводител, или екип за финанси. Финансовите специалности могат да ти донесат добра  заплата и да предложат знания как да управляваш парите си. До 2026 г. се очаква областта да нарасне с колосалните 26% за финансовите мениджъри и с 11% за финансовите анализатори.

8. Човешки ресурси

Служителите в човешките ресурси помагат с наемането на правилните хора в организации. Те управляват наемането, осигуряването на работа, ресурсите за развитие и спомагат за поддържането на равенство в организациите. Очаква се сферата да нарасне с 9% до 2026 г.

9. Образование

По целия свят има голямо търсене и настоящ недостиг на учители. Независимо дали си избрал да изучаваш образование онлайн или в традиционен кампус, можеш да играеш ключова роля в промяната на образователния пейзаж и подготовката на следващото поколение за успех. Някои държави и страни изискват сертифициране и лицензиране за преподаване в класната стая, но бакалавърската степен често е добра отправна точка, за да станеш учител.

10. Психология

От терапия до консултиране за работа в училища и болници - тези, които са завършили психология, си отварят вратата към много възможности. Започвайки с бакалавърска степен, психолозите могат да работят в тази област, но за тези, които искат да извършват изследвания, магистърската степен е добре рекламирана. През следващото десетилетие се очаква областта да нарастне с 19%, тъй като има вълна от фокус върху личното благосъстояние и психичното здраве.

Разбери повече за предимствата на кредитна карта AXI Card и как можеш да избегнеш стандартните банкови ограничения.