Кои са качествата, отличаващи лидерите в живота и бизнеса?

Независимо дали става въпрос за сложна и напрегната ситуация в професионалния, личния или обществения живот, има хора, винаги успяващи да се справят по-добре от други. Хора, които запазват необходимите дози хладнокръвие, съставят разумен план за действие и започват стриктно да го следват. Обикновено те приобщават и останалите към себе си, превръщайки се в естествени лидери на съответната група или екип. Кои обаче са качествата, отличаващи истинските лидери в живота и бизнеса? И притежаваш ли самият ти подобни качества? Това ще разбереш в следващите редове от нашата статия.

1. Постоянство и упоритост – сред първите качества, които трябва да притежава един истински лидер. Винаги в бизнеса и живота е възможно нещата да не се стекат така, както очакваме, и дори да се сблъскаме с пълния провал на нашите намерения, планове и проекти. Важното в такива случаи обаче е човек да не се отчайва и да продължи да преследва целта си със същото постоянство и упоритост. Именно по този признак можеш да разбереш дали е възможно самият ти да се превърнеш в успешен лидер. Ако си човек, който въпреки неуспехите, се изправя на крака и прави нови и нови опити да реализира мечтите си, то определено имаш лидерски заложби. Лидерски заложби, които трябва да развиваш, за да можеш в бъдеще да ги проявиш на точното място и в подходящото време.

2. Око за талантите и способностите на другите – да си лидер съвсем не означава да пренебрегваш съветите и мненията на околните, и да си мислиш, че само и единствено ти можеш да дадеш правилното решение на всеки проблем. Напротив, истинските лидери не само имат добро око за талантите и способностите на другите хора, но и умеят да комбинират тези таланти и способности с оглед постигането на общия успех на фирмата или екипа. Заслужава си да споменем една интересна практика на Стив Джобс, нареждащ се сред най-успешните и популярни предприемачи на нашето време. Той винаги приемал поканите на различни университети и с удоволствие изнасял лекции пред техните студенти. По време на разговорите с младите хора, Стив Джобс успявал да отличи единиците сред тях, които притежават уникалните качества, необходими на неговата компания. Така Джобс си набавял нови талантливи кадри, чиито умения впоследствие развивал чрез подходящи обучения и програми.   

3. Желание за развитие и усъвършенстване – знаеш ли какво е общото между компании като Google, Yahoo и Facebook? Основателите на тези компании са започнали своя бизнес от една обикновена стая в студентските общежития. С времето обаче те са продължавали да развиват въпросния бизнес, както и да усъвършенстват собствените си умения. Така са стигнали и до днешния си успех – да бъдат притежатели на някои от най-големите и популярни в световен мащаб компании. Великите бизнес лидери не се задоволяват с обикновени и посредствени неща. Въпреки постигнатите успехи, те продължават да работят с пълна сила, за да пренесат бизнеса си на още по-високо ниво, следвайки най-новите тенденции, методики и технологии.

4. Твърдост и решителност – няма съмнение, че за да бъдеш успешен лидер, трябва да бъдеш решителен и уверен в себе си, и да не се поддаваш на своите страхове, колебания или съмнения. Все пак бизнес светът понякога е много жесток и в него няма място за слаби хора, не успяващи да овладеят чувствата и емоциите си. „Когато се налага, бъди твърд и дори брутален!“, съветва Доналд Тръмп. Един човек, който въпреки противоречивия си образ, няма как да не бъде определен като успешен лидер. Лидер, не само изградил от нищото бизнес за милиарди, но и привлякъл достатъчно хора към своите каузи и убеждения, за да успее да стане президент на една от най-големите и мощни държави в света.

5.Способност да вдъхновяват – и като заговорихме за привличане на хора към дадени каузи и убеждения, именно способността да вдъхновяваш другите е последната черта, отличаваща реалните лидери от обикновените ръководители на фирми или бизнеси. Ако ти си поредният човек, попаднал случайно на ръководна позиция, околните ще ти се подчиняват само и единствено докато заемаш въпросната позиция. В случай обаче, че си истински и вдъхновяващ лидер, няма никакво значение дали ще напуснеш дадена позиция, ще се преместиш в друга компания или пък ще създадеш собствена такава. Винаги ще има хора, които ще те следват и подкрепят, защото ти си техният източник на вдъхновение и лидерът, изваждащ наяве най-добрите им качества и характеристики.

А всеки истински лидер се нуждае от спокойствие в своето ежедневие, за да може да се фокусира върху постигането на най-важните си цели в професионален и личен план. Кредитна карта АXI ще ти предостави точно такова спокойствие и комфорт във финансово отношение. Благодарение на тази кредитна карта винаги ще имаш достъп до свежи финансови средства и ще можеш да се разплащаш навсякъде бързо, лесно и удобно. Избери кредитна Axi и направи важна стъпка към това да бъдеш лидер в живота и бизнеса!