Често срещани грешки, които потребителите правят с кредитните карти

Често срещани грешки, които потребителите правят с кредитните карти

Кредитните карти могат да бъдат много полезен финансов инструмент за потребителите. Те са чудесна алтернатива на банкнотите, а в ситуацията с коронавируса безкешовото плащане е за предпочитане. Кредитна карта AXI, например, ти осигурява допълнителна защита за твоите покупки. Ако си лоялен кредитополучател и плащаш редовно и навреме задълженията си, ще успееш да изградиш и добра кредитна история. Нещо, което е изключително важно за финансовото ти бъдеще.

Въпреки многото си предимста, ако не се използват правилно, кредитните карти могат да ти навредят. Лошите финансови навици са основната причина за това. Има обаче начини да използваш контролирано и ефективно своята кредитна карта. В днешната статия в блога на кредитна карта AXI ще ти кажем кои са основните грешки, които не трябва да допускаш, за да управляваш този кредитен инструмент ефективно и в своя полза.

1. Не плащай само минималната дължима сума

Примамливо е да плащаш само минималната месечна вноска, ако имаш финансови затруднения. Ако не си изпаднал в подобна ситуация обаче, старай се да изплащаш цялото си задължение. Дори да ти е трудно, постарай се. Ако се наложи, намали други свои разходи и изплащай кредитната си карта. Така няма да ти бъдат начислени допълнителни такси и лихви. Може да ти се струва, че ще се лишиш от няколко екстри, но ще си спокоен и успешно ще градиш добър кредитен рейтинг, който е важен при нужда от финансиране за нов дом или собствен бизнес, който искаш да реализираш.

Може да ти се струва, че спестяваш пари, плащаки само минималната вноска, но това не е така.

2. Не винаги трябва да използваш кредитната си карта за ежедневни покупки

Друга грешка, която потребителите често правят е тази да използват кредитната си карта за ежедневни покупки. Това могат да си го позволят хора, които умеят добре да боравят с парите си, придържат към бюджет и лесно могат да плащат баланса по картата си в пълен размер.

Ако обаче можеш да използваш кредитната си карта разумно, препоръчваме да я използваш дори за обичайните си покупки като хранителни стоки и сметки за комунални услуги. Така лесно ще можеш да проследяваш разходите си. Кредитна карта AXI ти дава възможност напълно безплатно да регистрираш картата си в личния си профил и да проследяваш всички свои трансакции.

Стига да плащаш редовно и изцяло, всеки месец,  можеш да изпозлваш кредитните карти вместо пари в брой. Просто се увери, че тези покупки се вписват в рамките на месечния ти бюджет.

3. Не използвай много кредитни карти

Избягвай да кандидатстваш за кредитни карти безразборно. Особено, ако вече знаеш, че се изкушаваш и ти е трудно да управляваш този инструмент ефективно. От друга страна, ако имаш много активни кредитни карти, може да пропуснеш срок за плащане, а това ще доведе до допълнителни такси и лихви.

4. Не пренебрегвай дълга си

Някои хора са толкова стресирани или смутени от дълговете си по кредитните си карти, че започват да го игнорират. Очевидно, това е лош подход, защото колкото повече игнорираш задълженията си, толкова повече той расте и лихвите се натрупват.  Никога не игнорирай дълга си и ако си изпаднал в подобна ситуация, постарай се да излезнеш възможно най-бързо от нея.

В случай на забава, обърни се към финансовата институция, издател на твоята кредитна карта и провери дали има условия за разсрочено плащане на дълга ти.

Пренебрегването на дълга може също да понижи твоя кредитен рейтинг. И накрая, не позволявай на притеснението да ти попречи да предприемеш действия. Може да си мислиш, че всички останали се справят с финансите си, но това е проблем, който може да засегне всеки. Важното в случая е да се научиш ефективно и правилно да управляваш парите си, за да изградиш доброто си финансово бъдеще.

Кредитните карти стават полезни и удобни финансови инструменти, когато се научиш да ги използваш разумно и отговорно. Избягването на тези често срещани грешки ще ти помогне за това.