Отговори си на тези въпроси, преди да кандидатстваш за кредит

Kандидатстването за потребителски кредит изисква да си запознат с много детайли около самия процес на кредитиране.

Каквото и да си говорим, почти всеки потребител рано или късно стига до услугите на кредитори. Било то за нов дом, нов автомобил, голям ремонт вкъщи или далечна екскурзия – кредитните средства не само че са нужни, но и полезни. А защо са полезни? Защото се стига до един етап в бъдещето, в който ще ни е от полза именно добрата кредитна история, свързана с използването на кредитни инструменти.

Например кредитна карта AXI Card ти да възможност да разполагаш с парични средства, да пазаруваш онлайн и същевременно – да градиш финансовото си бъдеще. Благодарение на предимствата на кредитната карта, можеш да се възползваш от по-големи размери заеми, защото ще имаш добър кредитен рейтинг.

Кредитните средства много често са необходими и при стартирането на нов бизнес или при разрастването на малък бизнес.

Повечето собственици на малки предприятия се нуждаят от заемни средства по едно или друго време и кандидатстването включва много повече от попълване на документи.

Без значение за какъв тип кредит кандидатстваш, ето някои от ключовите въпроси, които трябва да си зададеш преди това:

Има ли наистина вероятност да получа такъв размер заем?

Само ще навредиш на кредитния си рейтинг, ако кандидатстваш за заем, който ще ти бъде отказан. Добре е да попиташ кредитните институции за специфичните им изисквания, преди да кандидатстваш. Така ще си наясно какви са ти шансовете за конкретен размер кредит и за съответния срок. Много от институциите ще те уведомят за минималния кредитен рейтинг, който те изискват, за паричните приходи, които трябва да покажеш, както и за други квалифициращи фактори.

От колко пари наистина се нуждая?

Преди да подпишеш договор за кредит, увери се, че имаш реална нужда от тази сума. Най-добрият начин да определиш това е да създадеш месечна прогноза за паричните приходи и разходи. Трябва да си наясно какви са перманентните ти месечни разходи и какви ще бъдат през периода на изплащане на кредита. След това трябва да анализираш сигурните приходи, които се очаква да получиш за съответния период. Може да се окаже, че за да покриеш дадено начинание, не са ти нужни 1000 лв., а 3000 лв. Няма как да знаеш това обаче, преди да направиш разбор на така наречените ти парични потоци.

При кредит за бизнес - колко мога да заема на базата на активите, които използвам за обезпечение?

Собствениците на бизнес често мислят, че ако закупят оборудване за 5000 лева, те трябва да могат да заемат 5000 лева, като обещаят оборудването като обезпечение. Всъщност трябва да знаеш, че реалността често е друга: банките ще оценят актива ти под това, което смяташ, че трябва да бъде стойността му, и тогава те ще отпуснат заем само до определен процент от стойността на актива.

Имам ли достатъчно доходи за погасяване на заема?

Преди да бъдеш одобрен за кредит, финансовата институция ще направи своебразна оценка на приходите ти, като вземе предвид дадени параметри. Ако кредиторът сметне, че нямаш достатъчно доходи за периодично погасяване на месечната си вноска, кредитът ще ти бъде отказан. За да не се стига до подобна ситуация, редно е да изчислиш предварително размера на доходите си и колко от бюджета ще ти коства вноската по кредита. Ако вноската по кредит е повече от 50% от месечния ти доход например, то едва ли има смисъл да кандидатстваш за въпросния кредит.

Ще ми помогнат ли тези средства за финансовата ми стабилност?

Отговорът е, че всичко зависи от теб – дали ще плащаш вноските си навреме или ще имаш закъснения. Ако си изряден платец, използването на кредит ще ти донесе ползи. Ще подейства положително на кредитния ти рейтинг и ще служи като доказателство пред банките, че си надежден кредитополучател. Има и друга ситуация обаче, в която можеш да навредиш на кредитната си история и да минимизираш бъдещите си шансове за получаване на заеми.

Справям ли се с управлението на личните си финанси?

Ако не умееш да пестиш пари, често изпадаш в дългове, искаш пари от приятели и после ти е трудно да ги върнеш, защото заплатата още не е изплатена, то най-вероятно не се справяш с управлението на личните си финанси. Това е знак, че ако изтеглиш кредит, има голяма вероятност да не успееш да покриваш задълженията по него. В такъв случай, последствията за теб и бюджета ти ще бъдат негативни. Това ще се отрази зле на кредитната ти история и ще попречи на получаването на заеми, както и на кредитни карти за в бъдеще.