Как да купуваш и продаваш криптовалута?

В последно време ентусиазмът за търговия с криптовалути се поизпари. И това е съвсем нормално, защото дигиталните койни редуцираха сериозно цената си спрямо пиковите си стойности от 2017-18 година. Все още обаче може да се печели от търговия с криптовалути и то добре. Достатъчно е да купуваш къси позиции. Начинаещите любители на дигиталната валута обаче имат известна неяснота къде могат да купуват и продават биткойн.

Ние ти предлагаме няколко лесни стъпки, които ще ти помогнат в покупката и продажбата на цифрова валута:

1. Направи си акаунт в Coinbase

Coinbase е основен източник за закупуване и продажба на биткойни. Това е много сигурна платформа, която се подкрепя от над 30 милиона долара в рисково финансиране. След като се регистрираш, ще отнеме няколко дни, за да получиш потвърждение. След като веднъж получиш потвърждение за сметка в платформата, можеш да купуваш единици дигитална валута.

След като направиш поръчка за покупка, ще отнеме около 3 работни дни, за да ги получиш в акаунта си. Не можеш да продаваш закупените биткойни, преди да са постъпили в профила ти. Таксите за закупуване на биткойни са доста разумни – начислява се близо 1% от цената на цялата покупка.

Защо да избереш точно Coinbase? Има няколко причини тази платформа да е сред водещите за начинаещи търговци на криптовалута, но сред най-важните фактори са следните:

  • Най-големият дигитален обмен с най-голяма репутация.
  • Най-популярния портфейл за Android или iPhone.
  • Застраховка за цялата цифрова валута, съхранявана на техните сървъри.
  • Тяхната търговска платформа, GDAX е най-популярната сред професионалните търговци на цифрова валута.

Нещо, което трябва да се отбележи при трансферите с биткойн е, че могат да бъдат непостоянни. За разлика от други валутни сделки, когато купуваш биткойн средства. транзакцията трябва да бъде записана и потвърдена. Това може да отнеме време - не е необичайно обменът да отнеме около час или два, за да завърши, затова трябва да се подготвиш с повече търпение.

2. Прехвърлете биткойни от Coinbase към обмен на криптовалута.

Ако предпочиташ да търгуваш единствено с биткойни, то тази стъпка не е задължителна за теб. Ако обаче искаш да търгуваш  по-малки криптовалути като Dogecoin, Worldcoin или други, ще трябва да прехвърлиш единиците си цифрова валута от Coinbase към друга платформа за обмен. Много експерти препоръчват BTER.

За разлика от Coinbase, BTER е платформа за търговия, а не за покупка, което означава, че не можеш да купуваш цифрови валути с пари в брой. Така че, за да започнеш да търгуваш с криптовалути, ще трябва да изпратиш биткойните си от Coinbase на BTER и след това да ги използваш, за да купиш други цифрови валути. За да изпратиш биткойните на BTER, ще ти е необходим уникален биткойн адрес, даден от BTER, който трябва да поставиш в Coinbase.

След като имаш уникалния си биткойн адрес от BTER (или друга платформа за обмяна на криптовалути), трябва да влезнеш с Coinbase и да поставеш този адрес на указаното място. Веднъж поставил адреса, биткойните ти трябва да пристигнат в акаунта ти в платформата за обмяна (BTER) за около 5-10 минути. В момента, в който биткойните са в акаунта ти, то ти можеш да ги разменяш за която и да е друга криптовалута.

Какъв риск има при инвестиране в биткойни и други криптовалути?

Тъй като криптовалутите все още са нови, няма намеса на правителството в тяхното регулиране. Така че, по същество, ако профилът ти е „хакнат“, няма гаранция, че ще получиш парите си обратно. Това означава, че не е добре да се фокусираш единствено върху инвестиции в биткойни, а и в инвестиции в реални парични средства, за да е по-сигурно постигането на финансова стабилност в бъдеще. В тази мисия, AXI Card може да ти бъде верен помощник – модерната кредитна карта дава множество предимства на притежателите си, в това число – дистанционно кандидатстване и одобрение.

Защо точно BTER?

Ето няколко от основните причини тази платформа да е предпочитана:

  • Изключително широк избор от цифрови валути за търговия.
  • Бързи депозити / тегления.
  • Добро ниво на сигурност.
  • Таксите за търговия са едни от най-ниските в бранша.
  • По-нисък риск от хакерски атаки

А какви предпазни мерки можеш да вземеш, за да защитиш личния си акаунт?

Използвай Google Authenticator за всичките си профили за криптовалута – можеш да изтеглиш приложението и на телефона си, за да си осигуриш допълнителна защита на профила. Задължително условие за повече сигурност, разбира се е силната и трудна парола. Постарай се и да променяш често паролата си, за да намалиш риска от хакване на профила ти.

Ако искате да инвестираш само в биткойн, то Coinbase определено ще е най-удачният избор. Това е може би най-съвременната и удобна платформа, която минимизира риска от измами с криптовалутата ти. През почти всички платформи може да се плаща с кредитна карта, така че можеш спокойно да си купиш bitcoin  с твоята кредитна карта AXI. Тя е сигурна, надеждна и можеш да кандидатстваш за кредитен лимит до 3000 лева.