4 психологически причини защо ни е трудно да спестяваме

Някога чудиш ли се защо ти е толкова непосилно да спестяваш всеки месец, въпреки силното ти желание да заделяш пари? Според проучване, само 49% от британците успяват да заделят пари всеки месец, а същевременно разходите за живот нарастват и ръстът на заплатите намалява. Каква е ситуацията в нашата страна? Не можем да дадем точни цифри за нивото на спестяване на българите, но едно е сигурно – стандартът на живот не позволява лесно да правиш желаните спестявания, за да си купиш нова къща или автомобил например (което в другите държави е се случва по-лесно и по-често).

Има и големи психологически пречки, които също ни пречат да спестим повече за бъдещето си. Кои са нещата, които не ни позволяват да отделяме достатъчно пари и кои са психологическите фактори, които могат да саботират финансовите ни планове?

Ето и един кратък поглед върху тези психологически пречки, според Globalbankingandfinance.com:

1. Капанът на оптимизма

"Изглежда, че ние - като човешки същества - не сме много подходящи за справяне с пари." Това е мнението на специалистите по поведение в London Economics. Всъщност, повечето от потребителите просто имат изкривена представа за бъдещето – в повечето случаи твърде оптимистична.

Изкривеният изглед на бъдещето е една от причините, поради които закупуването на скъпия смартфон може да има предимство пред желанието да спестиш за собствен дом. Според скорошни проучвания, повечето хора страдат от "нереалистичен оптимизъм" за способността им да планират бъдещето.

2. Желанието да харчиш пари в критичен момент

Да кажеш "не" на ненужните покупки звучи лесно на теория, но когато се иде реч за импулсивни покупки, борбата с изкушението може да се усеща като наистина епична борба. Има изследвания, които подкрепят това. Изследователите са идентифицирали обща тенденция, наречена "топла студена съпричастност към емпатия", при която хората често не успяват да се справят със силното желание да се харчат пари в критичен момент.

Ако имаш навик да ходиш на шопинг в близките магазини, след неудачен ден на работа, то ти си подвластен на тази тенденция. Често се среща и при другите... Проучвания са установили, че когато хората са в лошо настроение, приоритетите им се отдалечават от дългосрочните цели и се стремят възможно най-бързо да се измъкнат от емоционалните сътресения.

3. Проблеми с психологическото „счетоводство“

Дори ако се гордеем с разумно отношение към парите, "психологическото счетоводство" може да доведе до преизпълнение, без дори да осъзнаем. "Хората имат тенденция да кодират, категоризират или оценяват паричните ценности в различни „умствени сметки", според д-р Кристина Василева, която е старши преподавател по Финанси.

"Например, повечето от нас са единодушни, че 900 лири ще бъдат приемлива цена за последния връх при мобилните телефони, макар че има много по-евтини алтернативи. Въпреки това, когато става дума за харчене на 0.99 лири за приложение за нашия телефон, може да се спрем и да помислим за това обстойно, преди да го платим. Защото сме свикнали, че всички приложения са безплатни.“

4. Лошите навици за спестяване могат да бъдат наследени

Психологическите бариери може да не са единственото нещо, което ти пречи по пътя към надеждните спестявания. Според проучвания, нашето възпитание може да окаже огромно влияние и върху нашите спестявания. "Семейният произход и социално-икономическите характеристики на родителите са от решаващо значение за определяне на нашето спасително поведение", коментира д-р Василева. "Управлението на домакинствата и личните финанси е нещо, което се придобива, ние не сме родени да сме финансово компетентни".

Добрата новина е, че изследванията показват, че повечето хора са податливи към предлагането на финансови съвети. Много са потребителите, които се решават на по-задълбочено опознаване на финансите и в частност личните такива. Въпреки явните проблеми с финансовата култура на потребителите, в днешно време има разнообразни начини, чрез които ще научиш всичко необходимо, за да управляваш парите си и да усвоиш умението да спестяваш. А както знаем, именно спестяванията и разумните инвестиции са ключът към стабилното финансово бъдеще. AXI Card пък е инструментът, който ще ти помогне да се доближиш към жадуваната финансова свобода и стабилност. Кредитна карта AXI Card е иновативното разплащателно средство, чрез което ще можеш да се разплащаш по всяко време, като същевременно градиш кредитната си история и се доказваш като надежден платец пред финансовите институции. AXI Card ти предлага и редица предимства при пазаруване, сред които е липса на такса при пазаруване с пластиката онлайн. Безконтактното плащане също е сред модерните възможности, които пластиката ти предоставя. Не се колебай да кандидатстваш за кредитна карта AXI Card онлайн, а ние ще ти я доставим безплатно.