Как да избереш ново жилище?

Избирането на жилище е голямо предизвикателство за всяко семейство. Покупката на ново жилище, било то къща или апартамент, е един от ключовите моменти в живота на всеки един човек.

Ако си решил да предприемеш подобна крачка и да направиш тази инвестиция, трябва да знаеш, че това твое решение е с доста дългосрочни последствия. Това означава, че трябва да бъдеш разумен и да анализираш всички възможни алтернативи, преди да решиш финално какво жилище избираш.

Добре обмисленото решение ще ти спести ядове в бъдеще и ще ти гарантира по-стабилно финансово положение през годините. Разбира се, за да се възползваш от кредит за жилище е нужно да имаш добра кредитна история. За тази цел трябва отрано да започнеш да градиш статута си на надежден кредитополучател. Това може да стане като използваш различни кредитни инструменти и изплащаш редовно вноските по задълженията си. Различните видове заеми от финансови институции, ако са изплащани навреме и разумно, също ще бъдат плюс в кредитната ти история.

Не забравяй, че кредитна карта AXI Card е алтернативният платежен инструмент, който ще ти помогне да погасяваш бързо различни извънредни разходи, а междувременно с това да градиш кредитна история. Кредитна карта AXI Card е платежно средство, чрез което ще избегнеш стандартните банкови ограничения - за пластиката можеш да кандидатстваш онлайн или по телефона. При одобрение, ние ще я доставим до избран от теб адрес. Добре е да знаеш, че кредитна карта AXI Card е подходяща за хора с добро или отлично кредитно минало.

Ако вече си се уверил, че имаш добро кредитно минало, то можеш да преминеш към следващия етап и да започнеш да си търсиш подходящо жилище. Първо обаче е добре да отговориш на въпроса - каква част от стойността на новото жилище можеш да покриеш сам?

Може би имаш готовност да си самофинансираш част от средствата, нужни за  новия апартамент? Тогава трябва да знаеш точно каква е сумата, с която разполагаш и съответно какъв е размерът на заема, от който ще имаш нужда.

След като знаеш с каква сума разполагаш като стартова инвестиция и каква ще ти е нужна под формата на заем, следва да се консултираш с кредитен консултант. Така ще получиш експертна оценка и информация на средствата, за които имаш шанс да бъдеш одобрен от кредитираща институция. Когато знаеш какъв размер кредит ми могъл да използваш, то тогава може да търсиш дом, отговарящ на тази стойност.

Някои потребители имат реален шанс да бъдат одобрени за по-малка сума жилищен кредит, това означава, че трябва да търсят по-малко жилище - може би двустаен апартамент. В случай, че държиш на определена квадратура жилище, то ако разполагаш с по-малко финансови средства от средната цена на пазара, ще е нужно да се насочиш към не толкова престижен район.

И като споменахме район, ето няколко от най-важните фактори, с които ще ти се наложи да се съобразиш при избора на жилище:

Район

Едно от първите неща, което ще трябва да премислиш е районът на новия ти дом.

Консултантите за недвижими имоти при предоставяне на услуги на своите клиенти акцентират често върху значението именно на този фактор.

Без значение в кой град живееш, може би ще искаш новото ти жилище да бъде в центъра на града, на комуникативно място, в близост до местоработата ти или в близост до училища и детски градини. Определено е нужно да вземеш предвид, дали в района има учебни заведения, какви са те, дали има лесен транспорт. В случая, ако често ползваш метро, ще е добре да търсиш жилище в близост до метростанция. Ако обаче разчиташ основно на автомобила си, то близостта до този вид транспорт няма да е от такова значение.

Разбира се, ако живееш в голям град под наем, ще е по-лесно да си закупиш жилище в същия район, защото няма да ти отнема допълнително време да се адаптираш.

Когато става въпрос за апартамент в жилищна сграда, предварително трябва да уточниш и на кой етаж от сградата ще е жилището, както и какво ще е изложението. Спрямо изложението се определя светлината на стаите и това дали ще са прекалено топли или прекалено усойни.

Ще е добре да се поинтересуваш как се развива пазарът на недвижими имоти в града ти - какво предстои при подобряване на инфраструктурата, предвижда ли се строителство на метро в близост (ако си в София), има ли удобен транспорт до центъра на града и т.н.

Кой е строител и инвеститор на проекта?

Ако купуваш жилище “на зелено” задължително трябва да се запознаеш с фирмата, която се ангажира със строителството на даден обект. Разбира се, трябва да имаш и максимална информация за инвеститора - какви проекти са реализирани до момента от него и какви са гаранциите, които се дават за качество и изпълнение в срок.

Трябва да имаш сигурен експерт, който да се запознае с цялата необходима документация и да ти даде компетентни съвети.