5 книги за лични финанси, които трябва да прочетеш

Ако темата за личните финанси и забогатяването ти е интересна, днешната статия в блога на кредитна карта AXI е точно за теб. Подбрали сме 5 от най-популярните и препоръчвани книги за лични финанси и начини за забогатяване, както и такива, които ще ти дадат друг поглед върху парите и свободата. Книгите, които ти представяме днес разказват за различните подходи за по-добро управление на личните финанси и вероятно ще променят начина по-който мислиш.

1. „Богат татко, беден татко“ – Робърт Кийосаки

 „Богат татко, беден татко“ (Rich dad, poor dad) на Кийосаки е световен бестселър и може би е една от най-важните книги за парите. В книгата Кийосаки разказва собствената си история - за двама бащи. Единият е родният му баща (Бедният татко), а другият е бащата на негов приятел или още - Богатият татко. Според автора, отпадналите в осми клас ученици, които харчат по-малко, отколкото печелят, са по-умни от професора в колежа, който не може да разпредели парите си до заплата.  

Една от идеите, които ще откриеш в книгата „Богат татко, беден татко“ е, че ключът към финансовата свобода и голямото богатство е умението на човек да превърне спечелените пари в пасивен доход.

Подзаглавието на книгата гласи „Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа – не!“ и определено е задължително четиво за всеки, които иска да преодолее финансовите си затруднения и да промениш съдбата си чрез по-добра финансова грамотност.

2. Мисли и забогатявай – Наполеон Хил

„Мисли и забогатявай“ (Think and grow rich) е едно от най-популярните четива за пари и личностно развитие в света. Книгата е публикувана за пръв път през 30-те години на миналия век, по време на „Голямата депресия“, и с появата си се превръща в бестселър. „Мисли и забогатявай“ е фундаментално четиво за парите и финансите.

Книгата е базирана на поредица от интервюта с едни от най-богатите хора през онези години – сред тях са  Андрю Карнеги, Томъс Едисон, Хенри Форд и други. „Мисли и забогатявай“ търси формулата за просперитет и финансова свобода.

3. „Съседът милионер“ – Уилиам Данко и Томас Стенли  

Книгата „Съседът милионер“ (The Millionaire Next Door) отново е бестселър и представя масово изследване на американските домакинства с много високи доходи и милионери. След години на проучване, авторите заключават, че по-голяма част от богатите хора в САЩ, които са част от тяхното проучване, не живеят в скъпарски квартали и не карат лъскави нови автомобили. Напротив – повечето от тях работят здраво, живеят по-скромно от своите възможности и спестяват по-голяма част от парите си.

Не очаквай да откриеш методи за забогатяване в тази книга. „Съседът милионер“ излага статистически данни за начина на живот на богаташите, тяхното мислене за парите и навиците им на пазаруване. Ако сам успееш да анализираш данните от тази книга, ще извлечеш много истини за начинът, по които трябва да мислиш за парите си, за да постигнеш финансова свобода.

4. „Тайните на милионерския ум“ - Т. Харв Екър

Според автора на „Тайните на милионерския ум“ (Secrets of the Millionaire Mind) Т. Харв Екър, ако си беден, това е защото мислиш, че си беден човек, а ако си богат, това е защото мислиш, че си богат.  Екър смята, че бедните хора учат децата си да бъдат бедни, създавайки им мироглед, който прави забогатяването невъзможно.

Книгата показва, че трябва да промениш начина си на мислене, да премахнеш ограниченията в съзнанието си и да промениш методите и навиците си по отношение на парите. Ако си готов за подобна промяна, „Тайните на милионерския ум“ е книгата за теб.

5. „Парите или животът“ – Вики Робин

Авторът на „Парите или животът“ (Your money or your life) Вики Робин дава много примери за това, че по-скромният начин на живот повишава, а не намалява, качеството на живота ти.  Това е противно на всеобщото схващане, но кара читателите да се замислят върху малки примери от ежедневието като – работата, която ти носи по-малко приход от сумата за детската градина на детето ти или минаването през веригата за бързо хранене до дома ти, защото ти спестява време от готвене.

В книгата Робин казва “Обстоятелствата са се променили, но като общество ние функционираме по правилата, измислени по време на индустриалната революция – правила, базирани на материалното. Но нашият висок стандарт на живот не води до високо качество на живот – нито за нас, нито за планетата ни“.

„Парите или животът“ е задължително четиво за всеки, които смята, че има нездрава връзка с парите и полага неимоверни усилия, за да си подсигури по-висок стандарт на живот, отколкото му е необходим.  

Парите са необходимост и могат да ти дадат спокойствие в много моменти. За да имаш възможност за добър старт и шанс банковите институциите да инвестират в идеите ти, трябва да изградиш добра кредитна история. Вземи своята кредитна карта AXI и започни да изграждаш себе си като разумен и отговорен кредитополучател. Кредитна карта AXI е първата стъпка към осъществяването на идеите, които ще те направят успешен.