5 печеливши стратегии за жените предприемачи

Този материал е вдъхновен от статия на Next Avenue, в която се изтъкват съвети и печеливши тактики, които да помогнат на жените предприемачи да постигнат успешна кариера и финансова стабилност.

Think Bigger е заглавието на книга, написана от предприемача  Michael W. Sonnenfeldt и е посветена на успешните стратегии за предприемачите и как да промениш начина си на мислене, така, че да привлечеш успеха.

Книгата може да бъде изключително полезна за жените предприемачи, поради това че авторът смята, че често отношението към жените в бизнеса е несправедливо. Според него, жените са подценявани, когато става въпрос за изграждане на бизнес от една идея до реализирането на всички процеси. Всъщност Michael W. Sonnenfeldt е на мнение, че жените имат предимство пред мъжете, когато става въпрос за реализиране на успешен бизнес. Авторът смята, че много успехи в предприемачеството зависят от човешкото разбиране и организационното лидерство -  и точно в това жените имат огромно предимство пред мъжете.

Ето и част от печелившите стратегии, описани във въпросната книга:

1. Търсете ментори.

"Това, което ме спасяваше от време на време, не беше моето образование, а мъдростта на други хора, които вече бяха преминали през нещо, за което се борих за пръв път, и техните перспективи се натрупаха над десетилетия опит", пише авторът.

2. Добре е понякога да носите розови очила.

"Най-добрите предприемачи показват определени психологически и личностни черти, които са общи за историята на успеха в други области - като самодисциплина и толерантност към риска - бих се обзаложил, че най-успелите сред нас са склонни да имат дори по-високи нива на тези качества, благодарение на оптимизма, който психолозите биха нарекли заблуда", пише авторът на книгата. "За да се преодолеят скептиците, почти всички предприемачи се нуждаят от онова ниво на оптимизъм, което може да изглежда заблуждаващо".

3. Не отивайте сами.

Sonnenfeldt твърдо вярва, че най-добрите предприемачи получават помощ от другите. "Какви са вашите слепи места?", пита той. "Ако нямате отговор (или вярвате, че нямате такъв), трябва да съберете свой личен съвет на директорите, за да ви помогне да оцените доколко добре управлявате бизнеса, парите и личния си живот".

4. Любопитството е друга тайна съставка на печелившата стратегия.

"Да, предприемачите се нуждаят от идея, имат нужда от страст и се нуждаят от самочувствие и упоритост, за да поддържат бизнеса си на повърхността", пише авторът. "Но да развиете компания и да стоите пред конкуренцията, да привлечете вниманието на купувача и със сигурност да започнете втори бизнес или повече, както са направили толкова много предприемачи, трябва да покажете някакво въображение при разгадаването как по-добре да обслужвате клиентите си и да създавате нови клиенти, нови продукти и дори нови продуктови категории и бизнес модели. "

Sonnenfeldt препоръчва да започнеш с това, да си зададеш няколко трудни въпроси за своя бизнес, бъдещето и клиентите:

  • От какво, което ти не предлагаш, имат нужда?
  • Как да увеличиш бизнеса си до следващо ниво?
  • Трябва ли да промениш своя бизнес модел?
  • Трябва ли ти някой, който да ти помогне?

5. Живейте под средствата си.

Какво означава това?

Авторът казва: "Много предприемачи, които познавам, биха спорили, че пестеливостта играе огромна роля в успеха им. Тя гарантира, че те разполагат с критичния капитал, от който се нуждаят в точните моменти, за да разширят бизнеса си и да финансират инвестиционни идеи". Sonnenfeld твърди, че "Повечето биха казали, че по време на годините на богатство - през двадесетте и тридесетте си години, а често и през четирийсетте и петдесетте си години, те консумират по-малко от 50% от доходите си, или спасяват или реинвестират баланса в бизнеса си".

С други думи – не харчи целия доход, който получаваш и винаги заделяй определен процент за кризисни ситуации или просто за постигане на следващата ти цел, без значение, дали тя е нова кола, нов бизнес или почивка в чужбина.

За да постигнеш успех в това начинание, дори когато не е свързано с предприемачество и стартиране на бизнес, ние ти препоръчваме AXI Card – кредитната карта, създадена специално за теб и твоята финансова свобода. Предимствата на AXI Card  ти дават неограничени възможности за пазаруване онлайн и в магазин, като същевременно използването на кредитната карта ти помага да създаваш добра кредитна история. Както вече знаеш, стартирането на бизнес, без значение в кой етап на живота ти ще бъде, винаги изисква добра кредитна история. Така ти си гарантираш добрия кредитен профил пред финансовите институции, които ще имат основание да смятат, че можеш да управляваш разумно средствата си, включително и тези на кредит.