5 прогнози за дигиталните валути през 2018 г.

Какви са очакванията за 2018 г., когато става въпрос за криптовалутите?

Дали ще има нови регулации и цени на биткойните?

След като през последните седмици на 2017 г. криптовалутата премина през неочаквани ситуации, анализатори и инвеститори очакват все по-сериозни изпитания.

Ето какви са основните прогнози за пазара на криптовалутите през тази година, според cnbc.com:

1. Все по-голям интерес на институциите към криптовалутите – това е първата прогноза, според която институционалните инвеститори ще демонстрират нарастващ интерес към криптовалутите и техния анализ. Факт е, че нарастват инвестициите на институционално ниво, свързани с биткойни.

В допълнение към CME и Cboe биткойн фючърсите, които стартираха през декември,  Cantor Fitzgerald и Nasdaq планират собствени производни продукти. Анализаторите също така очакват регулаторите да одобрят биткойн фонд, търгуван на борсата, през втората половина на тази година или в началото на 2019 г.

2. Ще има повече регулации и цената на биткойна ще падне – междувременно обаче, регулаторите най-вероятно ще се опитат да сведат до минимум спекулациите при криптовалутата. Според експерти в сферата, засилените регулации ще доведат и до хаос при цените на биткойна.

Бикойн е нараснал с повече от 1,500% до близо 16,200 долара, през последните 12 месеца. Но все още е с около 18% от най-високата си стойност - от над 19,800 долара, достигната в средата на декември. Междувременно по-малките криптовалути са се увеличили със стотици проценти през последните няколко седмици, като това е довело общата пазарна стойност на всички цифрови валути да се равнява на над 770 млрд. долара.

Точно действията на регулаторите са способни да възпрепятстват подобни печалби. Бикойн падна повече от 2 000 долара през септември, когато Китай се срина откъм дигитални валути.

Спенсър Богарт, изпълнителният директор и ръководител на изследването, в компанията за рисков капитал Blockchain Capital, очаква много криптовалути да не са готови да се справят с месечен спад от 25%. Богарт смята и че голяма част от хедж фондовете за криптовалути могат да бъдат „прочистени“.

Повече от 120 хедж фонда за криптовалути са открити през 2017 г., а общият им брой всъщност е 175 фонда, според финансовата изследователска фирма Autonomous Next.

Според друг експерт обаче, подобни фондове дори могат да се утроят през тази година и да достигнат до 500. Но на практика се предполага, че фокусът ще бъде не толкова върху броя на фондовете, колкото върху управляваните активи, които според въпросния експерт се очаква да достигнат 20 млрд. долара.

3. Очаква се нестабилна година за криптовалутите – противоречивите възгледи за бъдещето на криптовалутите идват, след като анализаторите предричат още по-нестабилна и „вълнуваща“ година за биткойн.

Ари Пол, главен инвестиционен директор на инвестиционната фирма за криптовалута BlockTower Capital, прогнозира, че биткойн ще се търгува на 4,000 долара, но и на 30,000 долара, в определени моменти през 2018 година.

И все пак биткойн ще бъде изправен пред някои наболяли проблеми, като подобряване на скоростта и таксите за трансакции.

4. Биткойн ще преобладава, докато другите криптовалути растат - докато цената на биткойн е стагнирала през последните две седмици, по-малките цифрови валути, са навлезли в редиците вече на най-големите криптовалути.

Ерик Воорхейс, главен изпълнителен директор на ShapeShift, заяви, че за разлика от доминирането на биткойн на платформата преди една година, около половината от транзакциите към този момент на платформата, изобщо не включват популярната цифрова валута.

5. Инвеститорите в акции могат да получат шанс да инвестират в публично предлагане, свързано с цифровата валута - тъй като интересът към цифровите валути е нараснал, компаниите, ангажирани с подобен бизнес, биват понякога оценени на милиарди долари.

Водещ американски „пазар“ на криптовалута "Coinbase" е оценен на 1,6 милиарда долара и е посочил, че би могъл да се заеме с първоначално публично предлагане. Според експерти това е вероятно да се случи, но на първо време извън САЩ.

Времето ще покаже кои прогнози ще се съдбат и кои – не, а ти имаш достатъчно време да решиш, дали да инвестираш в криптовалута. Дотогава обаче направи разумното решение да управляваш разходите си удобно и лесно, създавайки добрият си кредитен профил пред финансовите институции. Най-изгодният начин да постигнеш това е да се сдобиеш с кредитна карта AXI Card. За нея можеш да кандидатстваш дистанционно и да я получиш абсолютно безплатно до адрес. AXI Card е безконтактната кредитна карта MasterCard, която ти дава неограничени възможности и редица предимства, за да сбъднеш по-лесно мечтите си и да изградиш стабилното си финансово бъдеще.