5 цитата, които ще те накарат да се замислиш за своите лични финанси

Всеки човек има нужда от стимул и вдъхновение, за да бъде по-дисциплиниран, отговорен и да се бори докрай за реализирането на своите цели и приоритети в живота. Това важи в пълна степен и за цели и приоритети, свързани с личните финанси. В днешната статия от блога на AXI Card ще се постараем да те заредим с необходимите дози вдъхновение посредством няколко цитата на известни личности. Личности, които са се доказали като отлични финансисти или просто успешни хора, знаещи пътя към житейското благополучие. Ето кои са тези знакови цитати и техните автори:

„Парите са ужасен господар, но отличен слуга“ -  мнение на Финиъс Барнъм, американски шоумен, актьор и бизнесмен. Човек, който успява да стане първият в историята „шоубизнес милионер“ и определено е наясно как се управляват парите. Истината е, че парите могат да ти служат много добре и когато ги инвестираш правилно, ще си гарантираш финансовото спокойствие и сигурност. В случаи обаче, че се оставиш да бъдеш напълно воден от тях и се впуснеш в неограничени покупки и разходи, можеш да се озовеш в сериозна дългова спирала. Дългова спирала, излизането от която ще ти бъде доста трудно, независимо от размера на постоянната ти заплата и доходи.

„Позволено ти е да останеш без пари когато си млад, но не и когато си стар“ -  писателят Тенеси Уилямс много добре поставя акцент върху това в кой период от живота е удачно да рискуваш повече и кога трябва най-вече да залагаш на сигурното. Когато си млад и имаш достатъчно време пред себе си (както и разнообразни възможности за припечелване на допълнителни доходи), би могъл да си позволиш рискови финансови решения и инвестиции с цел печалба. В по-напреднала възраст и особено при наближаване на пенсионната такава обаче, е по-разумно да се придържаш към сигурните и изпитани в практиката решения. В противен случай има опасност да загубиш средствата, които си трупал години наред за достойно преживяване на старините.

„За да постигнеш това, което имат 1% от населението на света (финансова свобода), са ти нужни техните труд и отдаденост“ – този цитат принадлежи на Манох Арора, един от най-популярните и продавани автори на финансова литература в световен мащаб. Действително пълната финансова свобода и независимост от волята на други хора е привилегия, до която има достъп само 1% от населението на планетата. Привилегия, която се извоюва с години труд, отдаденост и постоянство. Трябва да си наистина изключителен в това, което правиш, и сигурен, че не можеш да бъдеш заместен. Точно такъв е Манох Арора за своите читатели, което на практика му гарантира, че настоящите успехи ще продължат дълго време занапред.   

„Ако прекараш повече от 13 минути в слушане на икономически и пазарни прогнози, значи си загубил напразно 10 минути“ – Питър Линч е считан за един от най-добрите инвеститори на всички времена. Това негово мнение е доста интересно от гледна точка на непрекъснато повтаряните в общественото пространство тези, че редовното следене на икономически предавания и програми ще отведе човек към успеха. Според Линч никой няма кристална топка, която да предвиди с абсолютна сигурност какво ще се случи на финансовите пазари. Така че отделяй време само за да чуеш най-важните новини и тенденции, и приемай всички тях с лека доза подозрителност. Или казано с други думи, научи се да мислиш самостоятелно вместо да чакаш други хора да ти поднесат готови финансови решения.

„Повечето хора не планират да се провалят, те се провалят в планирането“ -  закачливият цитат е дело на още един популярен автор – Джон Бекли. Той обръща внимание върху това колко е важно всяка стъпка, която предприемаме, да бъде предварително планирана с ясната представа какво би се случило след реализирането й. Последното важи за решенията не само във финансов, но и като цяло в житейски аспект. Непланирането и непоследователността в отделните стъпки, предприети от нас, обикновено водят до хаос и до изпадане във финансови и емоционални дупки, от които впоследствие е трудно да излезем. 

Кредитна карта AXI Card може да бъде твоя най-верен помощник по пътя към финансова свобода. Кредитна карта AXI ти дава възможността да изградиш кредитна история и да постигнеш финансова независимост с времето. Използването на кредитна карта AXI за основни покупки може да ти помогне да контролираш разходите си, поддържайки желания от теб стил на живот.