6 истории на успеха, които превъзмогват неуспехите

Да се провалиш, не означава да се откажеш от стремежите си. Провала много често е урок, който трябва да научиш преди истинския успех. Всеки човек се сблъсква с неуспехи през живота си. И от това как ще ги приеме и какво ще научи от тях зависи дали ще ги повтори и ще продължи ли да опитва.

AXI Card ще ти разкаже шест истории на успеха, които са предшествани от грандиозни неуспехи. Те дават перфектният пример защо неуспеха не трябва да те обезкуражава да следваш своите цели.

1. Ариана Хъфингтън

Много е вероятно да не си чувал за нея. Тя е политически журналист и писател и международен медиен магнат. Тя е създателят на новинарската платформа The Huffington Post.

Към днешна дата на много хора им е трудно да повярват, но преди да стартира своят бизнес тази дама е била отхвърлена от 36 различни издателства. Отказите касаят втората книга на Хъфингтън, която бива публикувана след цели 36 отказа на различни издателски компании. Това се случва далеч преди тя да създаде своята мултимилионна онлайн новинарска империя. Но дори тази империя не успява веднага. Малко след стартирането й Хъфинтън получава много негативни ревюта и коментари, касаещи качеството и потенциала й. Въпреки всичко това Хъфингтън успява да постави  името си сред най-влиятелните имена в онлайн пространството.

2. Бил Гейтс

Бил Гейтс е един от най-богатите хора на планетата. Но неговото състояние не е натрупано от първият попит. Гейтс се появява на сцената на предприемачите с компания на име Traf-O-Data. Дейността на компанията е да
обработва и анализира данните от лентите за трафик (нещо като ранна версия на „big data”).

Гейтс се опитва да продаде идеята заедно с партньора си Пол Алън, но продуктът почти не работи. Въпреки това, предприемача Гейтс не се обезкуражава и след няколко години той създава своят първи продукт на Microsoft и бележи нов път за успехи.

3. Джордж Стайнбренен

Името на Стайнбренен се свързва с името на баскетболният отбор Ню Йорк Янкийс, на който той е собственик. Но преди да го придобие Стайнбренен е собственик на малък баскетболен отбор наречен Cleveland Pipers. Придобива го през 1960г. През 1962 г., благодарение на управлението му, цотборът фалира.

Неуспехите продължават да преследват Стайнбренен и през 1970 г., когато придобива Ню Йорк Янкийс. По това време отбора страда от редица загуби за периода 1980 до 1990 г. Въпреки това, на пук на публичните упреци и критики към бизнесмена, че взема необмислени решения, той успява да доведе отбора до звездно завръщане с шест участия в световните серии за периода 1996 – 2003 г. Отбора води и рекорд за един от най-доходните отбори в световната баскетболна лига.

4. Уолт Дисни

Един от най-големите гении на креативността на 20ти век – Уолт Дисни – някога е бил уволнен от вестник, в който е работил. Причината е била, че му липсва креативност. В опита си да преживява Дисни основава първата си компания за анимация, на име Laugh-O-Gram Films. Той привлича 15 000 долара за старт на компанията, но в крайна сметка се налага да я затвори, след като един от основните му партньори прекратява дейността си.

Отчаяният Дисни, останал без пари, успява да стигне до Холивуд. Но там той се сблъсква с още по-враждебно отношение и неуспехи, докато най-накрая неговите първи филми-класики, успяват да наберат популярност.

5. Стийв Джобс

Стив Джобс е впечатляващ предприемач. Не само защото прави редица нововъведения, които променят света на технологиите безвъзвратно, но и защото прави емблематично завръщане от почти непоправим провал. Джобс бележи първите си успехи още докато е в двайсетте години на живота си. Тогава неговата компания Apple се превръща в империя. Но когато навлиза в трийсетте години, борда на директорите на Apple решават да го уволнят от собствената му компания.

Несломен от неуспеха си, Стив Джобс основава нова компания на име NEXT, която в последствие е придобита от Apple. Завърнал се на борда на компанията си, Джобс доказва своите лидерски качества като извежда марката Apple към нови висоти.  

6. Милтън Харши

Всички сме чували и опитвали шоколадовите лакомства с тази марка. Но когато Милтън Харши за пръв път стартира кариерата си като производител на лакомства, никой не е знаел нищо за него.

Неговата кариера започва, след като е бил уволнен от работата си като служител на принтер. Тогава той стартира три отделни бизнеса свързани с лакомства и сладки, които бележат крах и неуспех.

С последни сили Харши създава карамелената компания Lancaster, която за щастие му носи успехи. Вярвайки в своите идеи и представи за млечният шоколад, той създава компанията Hershey и в последствие се превръща в едно от най-разпознаваемите имена в индустрията.

Със сигурност тези истории са вдъхновили много предприемачи и са им дали сили да не се отказват. AXI Card се надява да ти е вдъхнала малко смелост, ако си на прага на ново начинание.