6 трика за по-лесно научаване на езици (ако не ти се отдават особено)

За научаването и използването на чужд език, трябва да се развиват множество различни умения – като започнем от четене и писане, до свободното водене на диалог и заучаването на думи. В някои от тези умения ще си по-добър и ще ти се отдават по-лесно, но други – не. И това е съвсем нормално. Но е добре да обърнеш внимание кое точно те затруднява, да анализираш собствените си силни и слаби страни, за да успееш да подобриш възможностите си да научиш нов език.

Памет.

Нормално е да имаш добра памет за опредлени неща, но не толкова услужлива – за други. Паметта работи по-добре по теми, които по принцип представляват интерес за теб. Ако например си запален футболен запалянко, вероятно помниш десетки, дори стотици имена на футболисти, треньори и отбори, куп дати на важни първенства и резултатите от исторически футболни срещи. Ако пък си музикален фен, вероятно не ти се налага да четеш субтитрите на повечето песни от караоке вечер? Когато обаче говорим за граматически правила и неправилни глаголи, невроните ти моментално започват да протестират, ровичкайки хаотично в дългосрочната ти памет. Има ли решение за този проблем? Да! Би могъл да свържеш интересите си с изучаването на езика! Опитай се да изразиш в страдателен залог нежеланието си любимият ти отбор да отпадне от някое първенство на испански, например. Или преведи песен на Бритни Спиърс на немски…

Произношение.

Перфектното произношение е едно от основните неща, които трябва да научиш в един език. Не че няма да бъдеш разбран и със специфичния акцент, произтичащ от майчиния ти език, но все пак е добре да опиташ да избягваш някои основни грешки. За щастие, има трикове, които ще ти помогнат да се пребориш със заложените ти от люлката фонеми и да постигнеш почти съвършено произношение. В немския език например, можеш да постигнеш специфичното произнасяне на звука „р“ с правене на гаргара с малки количества вода докато произнасяш думата „trinken” (питие). Извън шегите, най-важното при заучаването на правилното произношение на определен език е да обръщаш внимание на начина, по който говорят хората, за които този език е майчин. Имитирай ги.

Говорене, говорене и…. познай: …говорене!

Ако стоиш вкъщи и слушаш френски през всичките си устройства със сигурност е добре, но истината е, че трябва да излезеш от зоната си на комфорт и да се опиташ да говориш! За много хора, това е най-стряскащата част от изучаването на нов език Но пък емоцията, която ще изпиташ, когато за пръв път успееш да произнесеш правилно конструирано изречение е несравнима. Така че – говори и слушай музиката на езика.

Изправи се срещу страховете си.

Когато се страхуваш, мислиш единствено за страха си и главата ти се изпразва. Когато ти се налага да проведеш разговор на чужд език и не си уверен в знанията си, абстрахирай се от чувствата си, поеми дъх дълбоко, събери си мислите и намери правилните думи. Дори и да направиш грешки, не се паникьосвай - околните ще проявят емпатия. Научи се да се смееш на себе си! Ако гледаш по-леко на нещата, ще учиш по-бързо.

Приложи знанията и уменията, които притежаваш от други области.

Добър ли си в математиката? Програмирането? Готвенето? Сега е моментът да приложиш познанията си в света на езиците. Ако си добър математик, например, можеш да се фокусираш върху граматиката. Изучаването на правилата на всеки един език обикноивено наподобява схема. Веднъж усвоил схемата, можеш да ободатяваш речника си по-лесно. Извън конкретния пример, можеш да учиш език и практикувайки го в ежедневни ситуации. Например, можеш да съставиш списъка си за пазаруване на езика, който учиш. Можеш да сготвиш, търсейки рецепта на този език.

Чети, разбирай и се концентрирай!

Когато четем, често мислите ни прескачат в различни посоки. Впрочем, точно това „разсейване“ в различни мисли и спомени прави четенето толкова приятно и забавно. Когато четеш на чужд език обаче е малко по-различно. Обикновено е по-приспиващо вечер и по напрягащи – сутрин. Важното е да четеш на тихо и спокойно място, нищо странично да не те разсейва и да подбереш интригуващо четиво, което да те държи концентриран.

Готов ли си вече да опиташ още веднъж? Избери езика, който искаш да научиш, проучи школите, в които можеш да го изучаваш, а кредитна карта AXI може да ти помогне да платиш за езиковия курс. Макар сега това да ти се струва скъпа инвестиция, тя може да се окаже една от най-правилните в живота ти и да ти отвори нови хоризонти за развитие.