Банките на бъдещето

Една от най-известните финтек компании в САЩ иска депозитите на американците, според Bankrate.com.

Компанията "Social Finance" (често се съкращава като SoFi) ще стартира новия си тип бизнес през следващите няколко месеца. С тази нова продуктова линия компанията добавя името си към нарастващия списък на т.нар. нео банки, заедно с фирми като Chime, Simple и Varo Money. И всъщност има интерест към SoFi Money.

В същността си, нео банките са компании, които заявяват, че могат да обслужват по-добре потребителите, отколкото традиционните банки. Нео банките са известни с ниски такси или без каквито и да е такси, наличие на допълнителни инструменти, които помагат на потребителите да управляват парите си и по-добро дигитално изживяване. Подобни плюсове няма как да не привлекат младото поколение, на което тепърва му се налага да навлиза във финансовия свят и по-специално – този на банките.

Досега нео банките са се придържали към тясно фокусирани продуктови линии, предлагайки само чекова сметка или спестовни сметки. Нео банките в САЩ, също така трябваше да си партнират със специални банки, за да гарантират, че депозитите са покрити от Федералната агенция за гарантиране на влоговете в САЩ (FDIC). Това беше част от по-голямата тенденция за отделяне на финансовите услуги преди няколко години.

Разрастването на SoFi към депозити отбелязва началото на нова фаза, характеризираща се с преразпределение на финансовите услуги. Компаниите, които се стремяха да революционизират една малка част от банковата сфера, се насочват към следващ етап. Да не забравяме и че SoFi също стартира продукти за животозастраховане.

Парите по депозита на безопасно място ли са с подобна нео банка?

SoFi работят с мрежа от банки, застраховани от FDIC, за да държат и застраховат депозити, направени по SoFi Money. По този начин парите по депозитите в нео банката са защитени, а потребителите – спокойни.

Ако станеш клиент на тази нео банка, ще използваш приложението SoFi, за да провериш баланса си и да се свържеш с центъра за обслужване, когато имаш проблем, но парите ти ще бъдат депозирани в една от партньорските банки на SoFi. WSFS Financial е емитентът на дебитната карта.

Защо нео банките не се превръщат в традиционни банки?

Получаването на банков статут е наистина трудно. Регулаторният процес е сложен и струва много пари, както в началните разходи, така и в размера на капиталовите регулатори, които искат нео банките да се задържат, за да служат като опора за операциите. В САЩ са създадени много малко нови банки след кризата от 2008 г.

Но нео банките започват да се приближават до идеята да получат харти, защото така биха могли да премахнат посредника и да добавят повече продукти и услуги.

За разликата между така наречената дигитална банка и нео банка

Всеки от тези два типа банки има специфична стратегия, но те имат склонността да споделят няколко прилики. И двете банки се насочват към дигитално ориентирани потребители, така че таргетът им са основно младите потребители (но не единствено). Тези банки обикновено не начисляват месечни такси за обслужване и не изискват минимални суми за депозити. Продуктите обикновено са предназначени да ти помогнат да постигнеш по-добро бюджетиране и спестяване. Много от тях използват практиката на дизайнерското мислене, когато изграждат своите платформи. Компаниите започват съобразявайки се с това, от което се нуждаят клиентите, а след това създават продукти, които задоволяват тези нужди. При обикновените банки е обратното - предлагат се продукти и след това се търсят клиенти, които ги искат.

По-широкото предлагане на продукти е голямото предимство, което дигиталните банки имат над нео банките. Ако си милениал, който се бори с ограничения си бюджет, може да няма такова значение банката, предлагаща традиционни услуги. Но ако търсиш банка, в която можеш да отвориш депозит с конкурентна лихва и по-късно да получиш заем за къща или кола, дигиталната банка е по-подходяща.

Първо, разбира се, трябва да решиш каква ти е целта, преди да се спреш на конкретни банкови услуги. Ако искаш традиционните банкови услуги, разплащателна сметка и други подобни, то добре е да разгледаш алтернативите на пазара. Ако целта ти е да започнеш да изграждаш финансовата си стабилност, то освен да проучиш различните типове банки, полезно е да анализираш и кредитните средства. С правилната кредитна карта например, която отговаря на твоите навици, ще можеш да изградиш кредитна история, която да ти служи за бъдеще. AXI Card е точно тази иновативна безконтактна кредитна карта, която се наглася спрямо теб и твоя начин на живот, защото подобно на високо технологичните продукти, и AXI Card се отличава от банковите карти и спестява на потребителите неприятните банкови процедури, документи и такси.