Биткойн – ще бъде ли някога сигурна инвестиция?

Криптовалутата измина дълъг път за близо 10 години съществуване.

Каква е същността на Биткойн?

Биткойн е виртуална валута или криптовалута. Тя работи на децентрализирана мрежа и не е контролирана от институция, под ролята на централна банка например. Точно затова и Биткойн се нарича децентрализирана валута. Същността на биткойна е ясна, но не и от правна гледна точка. Тоест, криптовалутата трябва да се разглежда като обменно средство, но не като платежно.

Как се добива Биткойн?

Въпросните платежни единици се създават срещу извършена изчислителна работа по криптиране. При нея потребителите проверяват съществуващите блокове по блоковата верига и създават нови такива. Разбира се, с помощта на личните си компютри и тяхната изчислителна мощ. Добиването на валута на жаргон се нарича „копаене“.

Това са само кратки разяснения, относно същността на виртуалната валута. Какво е бъдещето на Биткойн? Едва ли има еднозначен отговор, но ето какво следва, според The Guardian.

Управителят на JP Morgan сподели на скорошна конференция в Ню Йорк, че бъдещето на биткойн е наистина под въпрос, или поне сигурните инвестиции в него. Само няколко дни преди това, стойността на биткойн се понижи, когато китайските власти обявиха, че са предприели мерки срещу него. От началото на 2017 г., стойността на единица биткойн е скочили от 1000 до 5000 долара. Криптираната валута обаче повлича след себе си все повече противоречия, което пък е индикатор, че е достатъчно популярна. А това я прави апетитна хапка за инвеститорите.

Всичко започна през 2009 г., когато след финансов крах, новата валута се появи на дигиталния небосклон. Монетите не съществуват във физическа форма, а се правят от компютри. Криптовалутата се съхранява в дигитален портфейл или в облак. По всяко време може да бъде обменена и използвана за трансакции. Трябва да се спомене, че предвид факта, че биткойните могат да се ползват за анонимни международни преводи, те се свързват с прането на пари и търговията с наркотици. Има и банкомати за биткойн, които позволяват криптовалутата да се кешира. Дори строителството на недвижими имоти в Дубай, може да бъде забелязано с цени в биткойни.

През последните години интересът към биткойн нарастна

Биткойн привлече интереса не само на големия бизнес, но и на хората. И докато някои инвеститори може да са привлечение от повишаващите се цени на валутата, то други стават все по-предпазливи от несигурността и нестабилността на биткойн. Януари тази година, един биткойн бе оценен на 800 долара, а няколко месеца по-късно – през юни тази цена беше 3000 долара. Юли обаче беляза спад и слезна под 2000 долара за единица биткойн. В началото на септември цената неочаквано скочи до 5000 долара. Разбира се, за опитните инвеститори с балансирани портфейли и относително малка експозиция, това може да не е огромен риск. И всъщност да се окаже доходоносна инвестиция. На фона на всички тези колебания в цената, според анкета на CNBC, се твърди, че биткойн ще достигне стойност от 10 000 долара в близките шест месеца.

За всички останали обаче, подхождането към подобни инвестиции трябва да е изключително внимателно. Експертът по електронни разплащания Дейв Бърч твърди, че „човек не инвесира в биткойн, той се занимава с биткойн“. Или иначе казано, съветът е да инвестираш толкова, колкото си готов да загубиш. Най-добрата практика е да се допиташ до някой, който вече има опит с инвестициите в криптовалута. И разбира се, да направиш собствено обстойно проучване на бранша и тенденциите при виртуалната валута.

Относно сигурността на търгуването с криптовалута

Експертите казват, че подобно на онлайн търговията, при биткойн трансакциите също трябва да следиш за сигурността на добствените си данни. Всъщност най-големият проблем не идва от самата валута, а от портфейлите, в които тя се съхранява. Истината е, че цялата кибер сигурност все още представлява препятствие – не само за биткойн, но и за всяка индустрия, използваща подобни технологии. Дори при безконтактните кредитни карти бе повдигнат въпроса за кражбата на данни чрез чиповете. Добрата новина е, че безконтактните карти имат значително повече бариери за сигурност от стандартните такива, което пък ги прави най-трудните мишени на измамниците.

Дали някога биткойн ще бъде сигурна инвестиция?

През 2017 г. криптовалутата отбеляза ръст от 470%. В същото време експертът Кенет Рогоф е на мнение, че биткойн балонът скоро ще се спука. И причината ще бъдат държавните институции и тяхната все по-строга намеса в блокчейн веригата.

И въпреки силните колебания на курса, има още амбициозни инвеститори, които са готови да поемат риска.