Филмите, които те учат как да управляваш парите си

Филмите могат да бъдат не само приятни за разтоварване през уикендите, но и полезни уроци, които можеш да получиш, докато се забавляваш. Понякога прекарването на няколко часа пред телевизора може не само да те разсмее и развесели, но и да допринесе за твоята финансова култура и да ти даде чудесни житейски уроци, свързани именно с парите.

Точно затова сме ти приготвили една интересна и почти задължителна селекция с филмови класики, които горещо препоръчваме да изгледаш. Защо? Защото освен че са изключително майсторски създадени кино продукции, тези филми дават важни уроци за управлението на парите и въобще за нашия свят, в който един от главните механизми са именно паричните средства.

Виж как изглежда нашия не толкова голям, но за сметка на това качествен, списък с поучителни филми, от които със сигурност ще почерпиш не малко съвети за финансите.

„Евтиното е скъпо“

Този така популярен филм на 80-те години е страхотен пример за всички бъдещи купувачи на жилища, които вземат емоционални решения срещу по-рационални такива. Във филма участват Том Ханкс и Шели Лонг, чиито герои искат да закупят мечтания си дом, но главно защото са очаровани от самия продавач. Нещата обаче не стоят толкова просто и е необходима по-обстойна преценка на ситуация и самото жилище. Така, затрупани от множество ремонти, които са наложителни за жилището, се оказва, че героите са похарчили напразно доларите си за дом, който всъщност въобще не е толкова идиличен.  Какво можеш да научиш от подобна комедия? Никога не вземай прибързани и импулсивни решения, свързани с крупни суми пари, осбено, когато става въпрос за закупуване на жилище. Винаги прави собствено проучване на имота и анализирай внимателно всички детайли.

„Уолстрийт“

Иконично заглавие, което се свързва с борси, банки и милиони долари. Във филма от 1987 г., младият брокер Бъд Фокс, изигран от Чарли Шийн, е привлечен от лъскавия живот на богаташите. Така той харчи огромни суми пари, с които практически не разполага и затъва в дългове. За да излезне от ситуацията, героят предприема друга груба грешка, а именно да търгува с вътрешна информация. Така филмът показва как брокерите са готови на всичко, за да запазят блестащия си начин на живот и да се задържат на върха максимално дълго, дори когато всъщност затъват. Изводът е, че честните пари са тези, от които имаш дългосрочни ползи. Но е нужно и да създаваш и спазваш собствен бюджет.

"Недосегаемите"

Този филм с участието на Робърт Де Ниро може само да те накара доста да се заимислиш, преди да прикриеш данъците върху доходите си. Във филма от 1987 г. ФБР прави всичко по силите си, за да постави Ал Капоне зад решетките, но все не успява. И въпреки усилията на ФБР да отстрани гангстера, правителството в крайна сметка „хваща“ Капоне за едно обикновено укриване на данъци. Ал Капоне е най-накрая свален, но не от агенти на ФБР, а от счетоводители, които си водят стриктно отчетите. Извод: Ако не подадеш данъците си върху доходите, това може да доведе до установяване на укриване на данъци от държавата. Това ще доведе до глоби, а понякога дори до затвор и криминално досие. Затова, не забравяй да фактурираш и плащаш навреме своите данъци, за да избегнеш наказания.

„Вълкът от Уолстрийт“

Още един филм на тематика Уолстрийт, но няма как – това е мястото, което дава ежедневно уроци за управлението на милиони долари. Филмът разказва история, която е по действителен случай и дава нагледен пример за идеалния брокер – този , който може да продаде всичко на всекиго. Разбира се, тук отново богатството изисква падане на всякакви задръжки и принципи и сляпо следване на мечтата за бляскав живот на милионер. Точно такъв е и главният герой, който харчи безразборно милиони долари за непрактичен и ненужен разкош. Целта винаги е да се спечели голямата комисионна и така главният герой Белфорт се превръща в един от най-богатите хора на Уолстрийт. Всичко това – докато клиентите му губят крупни суми пари, заради лошите инвестиции в непечеливши акции. Заключението от този така популярен филм е, че не бива да позволяваш на изкушенията да те примамват да вземаш прибързани финансови решения.

И докато планираш следващия си филмов уикенд, ти препоръчваме да се замислиш и за правилните финансови решения, които можеш да направиш още сега, а именно да вземеш своята кредитна карта AXI, за да се сдобиеш с кредитна карта, която ти дава неограничени възможности и куп предимства. Освен че се възползваш от ежедневните плюсове на пластиката, с кредитна карта AXI Card изграждаш добрата си кредитна история и стабилно финансово бъдеще.