Финансовите поговорки и принципите, на които ни учат

Да управляваш добре парите си е критичен фактор за успеха ти в живота. Личните финанси обаче съвсем не са толкова прости, колкото ни се иска. И въпреки това, уроци за парите можеш на практика да намериш навсякъде около себе си, стига да се вгледаш в детайлите. Книгите, които четеш и филмите, които ежедневно гледаш могат да ти донесат голяма доза мъдри съвети за парите и тяхното управление. Дори настолните игри, които играеш с приятели, понякога крият финансови съвети и уроци за паричните потоци. Ето и още една възможност, чрез която да опознаеш парите по-добре – поговорките и пословиците. Практически, ти виждаш мъдри поговорки почти всеки ден, ако сърфираш из интернет и множеството социални мрежи. Много са хората, които редовно споделят умни цитати и пословици в профила си. Тези думи ни учат на уроци за живота и обясняват някои от ситуациите, в които попадаме. Най-интересното обаче е, че могат да ни дадат и принципи за паричните средства, за които може и да не сме се досещали.

Ето и някои от попуялрните сентенции за парите и за живота, от които можем да извлечен полезни уроци за финансовия мениджмънт:

  • Един инч време струва един инч злато, но е трудно да купиш един инч време с един инч злато

Тази китайска поговорка може да се тълкува като: времето е по-скъпо от парите. И на практика това е самата истина – прекарваме времето си на работа, за да си „купим“ парите, но не можем с тези пари да си върнем обратно времето, което сме посветили изцяло да работим.

  • Бели пари за черни дни

Не бива да пропускаш да спестяваш, дори и да става въпрос за малки суми. Запомни, че най-добре се спестява тогава, когато разполагаш с парични средства, а не тогава, когато имаш недостиг на такива. Затова не отлагай спестовния влог или намери друг добър метод за спестяване на финанси за непредвидени разходи. Никой не е застрахован от изненадващи обстоятелства, в които нямаме друг избор освен да направим разходите, които са належащи.

  • Без наука няма сполука

Не стига само да генерираш доходи, но трябва и да се научиш как да ги харчиш, спестяваш и въобще – управляваш. За тази цел винаги идва на помощ образованието и вникването в науката за парите. Запомни, че колкото по-добре разбираш финансовите процеси, банковите институции, кредитните иструменти и всички останали финансови термини, толкова по-разумни и премислени решения ще взимаш. Такива, които се базират на знания, умения и опит.

  • Да дадеш на детето си умения, е по-ценно, отколкото да му дадеш хиляди златни кюлчета

Отново китайска поговорка носи важен урок за възпитанието и уменията да управляваш парите и живота си, за да градиш стабилно бъдеще. По-добре е да научиш човек да цени парите, като разбере как се генерират такива, отколкото просто да му дадеш дадена сума да харчи, демонстрирайки му, че има и лесен начин за сдобиване с пари. Пословицата е подобна на: Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден, но научи човека как да лови риба и ще храниш за цял живот.

Да научиш детето си, че парите и вещите не са най-важни на света е от първостепенна важност. Но още по-важно е и да го научиш, че управлението на финансите и генерирането на доходи ще му гарантира спокойно бъдеще и ще е фактор за успехите му.

  • Каквото посееш, това ще пожънеш

Тук финансовият превод е, че трябва да внимаваш как и в какво инвестираш парите си, както и да премисляш добре риска. Защото, ако инвестицията е твърде рискова, ще трябва да се примириш с факта, че може и да загубиш. Същото важи и за ситуация, в която не инвестираш и не спестяваш никаква част от доходите си – няма как след време да търсиш големи печалби и крупно богатство, с което да си купиш ново жилище например, ако никога не си заделял за това.

За да си подготвен с предизвикателствата на финансовия свят и вечнопроменящите се финансови пазари, започни от сега да мислиш за бъдещето си. Изгради си стартегия и я следвай, като една от главните точки в нея със сигурност трябва да е изграждането на добра кредитна история. Имайки стабилна кредитна история, ще можеш да си позволиш да изтеглиш голям заем след години, а банките няма да имат причина да ти откажат. Така ще можеш и да финансираш бизнес начинание.

За целта обаче, първо се сдобий с добри кредитни помощници, каквито са подходящите за теб кредитни карти е безконтактна кредитна карта и ти дава възможност да разполагаш с парични средства по всяко време, без неприятните банкови процедури. Виж повече тук.