Избор на прахосмукачка – кои са опциите за помощник за почистването на дома

Прахосмукачката е един от онези уреди, които са най-големите помощници за поддръжката на чистотата и уюта на един дом.Именно затова трябва да избираш внимателно този уред, когато решиш да се сдобиеш с нов и по-качествен такъв. Информираните и добре обосновани решения при покупката на прахосмукачка ще направят чистенето лесно и приятно.

Ето няколко важни опорни точки, които да имаш предвид, когато си избираш прахосмукачка, без значение, дали ще пазаруваш онлайн или във физически магазин.

Каквото и да си говорим, прахосмукачката е от жизнена необходимост, дори за малките жилища. Освен че се чисти бързо и лесно с нея, но и качествено можеш да махнеш всякакви видове замърсявания, преди да почистиш пода с препарат.

За да избереш добра прахосмукачка за твоя дом ще имаш нужда да намериш идеалния баланс между мощност, маневреност и допълнителни аксесоари. Разбира се, цената също е определящ фактор, с който няма как да не се съобразиш. Без значение с какъв бюджет разполагаш, ние ти даваме кратка, но полезна информация, която да имаш предвид, когато решиш да купуваш прахосмукачка.

Може да започнем с това, че прахосмукачките се делят на такива с торбичка или такива с контейнер за събиране на праха. Също така, в зависимост от големината на жилището, което планираш да чистиш, трябва да избереш колко голяма да е торбичката или контейнера на прахосмукачката. Ако живееш в малък апартамент, то може би не ти е нужна огромна прахосмукачка.

Прахосмукачките се делят и според това, дали са само за сухо почистване или стават и за мокри повърхности.

Прахосмукачките за мокро почистване могат да измиват прозорци, стени, мебели, килими и дори да почистват мивки.  Има и мултифункционални прахосмукачки - подходящи за мокро и сухо почистване. 

Някои от основните характеристики на прахосмукачките:

Мощност на електродвигателя

От мощността на мотора зависи ефективността на прахосмукачката - по-добре е да избереш уред с висока мощност.

Всмукателна мощност

Характеризира способността на прахосмукачката да събира по-голямо количество прах, за по-малко време. Колкото по-голяма е всмукателната мощност, толкова по-голяма ефективност на почистване има прахосмукачката. Препоръчва се тя да е не по-малка от 350W.

Обем на торбичката за прах

Вместимостта на торбичката определя честотата на подмяната й. Колкото е по-голяма по-рядко ще се налага да се сменя.

Регулатор на мощността

При някои прахосмукачки мощността не може да се регулира и винаги работят на максимална мощност, но има и такива, при които е удобно да регулираш мощността. Например, ако почистваш мокет прахосмукачката трябва да е на максимална мощност. Ако чистиш плочки обаче - не е задължително да е включена най-високата мощност. Допълнителна възможност е и електронното управление, което позволява промяна на мощността в по-малки стойности.

Тръба на прахосмукачката

Тръбите се различават в зависимост от материала и дизайна. Според материала могат да бъдат метални или пластмасови. Металните тръби са по-здрави и по-трайни от пластмасовите. 

Накрайници

Минималният набор от накрайници се състои от 3 броя – накрайник за тапицерия с къса твърда четка, накрайник с дълга мека четка и накрайник за ъгли с плоска форма.                                                                                                 

Ниво на шума

Нивото на шум в прахосмукачките зависи от дизайна, мощността и качеството на уреда. Нивото на шум на двигателя се повишава при износване на двигателя. Трябва да знаеш, че колкото е по-високо нивото на шум, толкова двигателят е по-некачествен. Какви са почистващите системи на прахосмукачките, между които можеш да избираш?

Текстилни торбички

Задържат частици с размери 100-200 микрона и изискват периодично почистване. Те са рядко използвани поради ниската хигиена и необходимостта от прецизно изпиране. Обикновено се употребяват при липса на хартиена торбичка.

Хартиени торбички

Улавят прах с размер на частиците до 1-3 микрона. Имат по-малък брой отвори от текстилните торбички, което намалява всмукателната мощност на прахосмукачката. Поради същата причина филтрацията на тези видове торбички е по-добра. Отворът на торбичката се затваря самостоятелно, което осигурява удобство и хигиена при смяна.

Циклонни прахосмукачки - без торбичка

При циклонната филтрираща система на въздуха липсва торбичка за прах. Вместо нея се използва пластмасов контейнер, който може лесно да се почиства и мие. При този вид прахосмукачки въздухът се върти около филтъра под формата на спирала, едрите частици се движат по външния радиус, а малките остават във филтъра. Основното предимство на това почистване е стабилното налягане на всмукване, което не зависи от натрупания прах в контейнера. Недостатъкът е, че се осигурява по-малка хигиена при почистване на контейнера отколкото при еднократните хартиени торбички.

Воден филтър

Тези прахосмукачки имат специален резервоар с вода, през който преминава въздуха заедно с праха. Прахът остава във водата, а въздухът преминава. С перящите прахосмукачки достатъчно бързо се почистват килимите и се възвръщат ярките цветове. Могат да се почистят упоритите петна по килима и едновременно да се премахнат неприятните миризми. Водният филтър улавя по-фини частици прах, защото след като се намокрят, тежестта на прашинките се увеличава и процеса е аналогичен на улавяне на едри частици прах.

Кои са основните видове прахосмукачи?

Перящи прахосмукачки

Имат възможност за почистване с пара под високо налягане и използване на почистващ разтвор, който прониква дълбоко в килима. Съчетанието от пара и почистващ препарат разтваря и измива упоритите петна.

Предимствата на перящите прахосмукачки:

  • Възможност за попиване на разлята течност
  • По-добро почистване, съпроводено с приятна миризма
  • Възможност за почистване на прозорци
  • Могат да почистват по-замърсени повърхности в сравнение с обикновените прахосмукачки

Мини прахосмукачки (портативни)

Те са с малък размер и акумулаторна батерия. Използват се за събиране на отпадъци на места, които са труднодостъпни за обикновените прахосмукачки. Най-често се използват за лесно и бързо почистване на малки участъци. Могат да се използват навсякъде, дори и за почистване на натрупания прах между клавишите на клавиатурата.

Вертикални прахосмукачки или цилиндрични?

Цилиндричните обикновено са по-лесни за съхранение, но това да ги дърпаш насам-натам може да е и доста досадно. Не са най-добрият вариант за хора с проблеми с гърба, тъй като се налага да се навеждаш, за да пренесеш прахосмукачката За разлика от тях, вертикалните прахосмукачки са лесни за пренасяне и използване. Трябва да имаш предвид, че почистването на мебелите може да е трудно с вертикална прахосмукачка, но ако има свалящ се накрайник - то дори и подобни места няма да са ти трудни за чистене.

Освен прахосмукачка, за почистване вкъщи можеш да се довериш и на електрическа метла. Тези уреди имат контейнер за събиране на прах, лесни са за ползване и са безшумни. Разбира се, не могат да вършат същата работа като една скъпа и мощна прахосмукачка, но могат да бъдат чудесни помощници в почистването на малък апартамент.

Ако се стремиш обаче да притежаваш възможно най-модерното средство за почистване на дома, прахосмукачка-робот е това, от което имаш нужда.

На пазара вече има разнообразие от марки, които са разработили мултифункционални прахосмукачки роботи, включително и такива с дистанционно управление и ориентация. Високо интелигентните почистващи уреди имат множество сензори, които им позволяват да сканират околната среда. Имат и процесори за следене на движението в реално време, които им помагат да изчислят най-добрия път за чистене. Тези прахосмукачки са със специална система за презареждане, която им позволява да чистят достатъчно дълго. Роботите могат да се синхронизират и с мобилни приложения, за да ги навигираш чрез телефона си. Дали ти е необходим такъв лукс, оставяме на теб да решиш. Междувременно, при нужда от допълнителни средства за нови електроуреди, можеш да кандидатстваш онлайн за кредитна карта AXI Card.