Как да инвестираш парите си отговорно?

Този материал е предназначен за всички, които искат да насочат спестяванията си към нещо, което ще им носи допълнителни ползи и същевременно ще представлява устойчива инвестиция.

Какво означава обаче да инвестираш парите си устойчиво и отговорно?

Има редица компании, които инвестират финансите си в устойчиво бъдеще и градят една по-добра среда за обществото. Компаниите, които имат стратегия на устойчиво инвестиране биват възнаграждавани и отличавани от останалите бизнеси.

Ако желаеш да бъдеш част от подобно инвестиране, което отговаря на етични, социални, екологични и управленски критерии, то ти със сигурност ще трябва да отклониш погледа си от традиционните начини за инвестиране.

Хубавата новина е, че вариантите за устойчиво и отговорно инвестиране са разнообразни и не са предназначени само за крупни инвеститори. Чрез взаимни фондове, публично инвестиране и дори директно инвестиране, хората успяват не само да вложат спестяванията си, с цел печалба, но и да бъдат част от промяната за едно по-добро бъдеще.

Ето няколко опции, събрани от експерти, за отговорно инвестиране, които се практикуват все по-често в последните години:

  • Публични компании – публично регистрираните компании са най-лесният тип компании, в които да инвестираш. Интересите на всеки инвеститор са законно защитени, а публичните компании приемат финансиране от различни непознати инвеститори. За разлика от тях, инвестирането в частни компании със социална цел, обикновено е по-трудно. Има много взаимни фондове, които разкриват дейности, в които ти можеш да не искаш да инвестираш – например компании за продажба на тютюн, оръжия или хазарт. Полезни съвети за подобни инвестиции ще ти даде инвестиционния консултант, но труностите идват и при намиране на добър консултант, специализиран в тази сфера. В тази връзка, изпълнителният директор Амит Бури препоръчва задаването на следните 6 въпроса, при подбиране на консултант:

1. Доколко консултантът е запознат с устойчивите  инвестиции и какви подобни инвестиции е препоръчвал на другите си клиенти?

2. Може ли консултантът да даде примери за създаване на портфейли от устойчиви инвестиции, свързани със социални и екологични проблеми, от които са били заинтересовани клиентите?

3. Как консултантът оценява представянето на фондовете, които препоръчва на клиентите? Нека да даде примери с инвестиции, в които социалното въздействие се оценява наравно с финансовите резултати.

4. Може ли консултантът да даде някакво доказателство, че предложените от него фондове и компании се насочват винаги към устойчиво и отговорно инвестиране? Избягват ли компаниите вредното въздействие и стремят ли се да допринасят положително чрез своите дейности?

5. Как консултантът избягва инвестирането в компании и фондове, които се наричат „зелени“, но всъщност не носят реална полза за обществото?

6. Нека консултантът даде повече примери от практиката си.

Важно е консултантите наистина да разбират какви обществени ползи носи въпросната инвестиция, а не само да залагат на опит и умения.

Много често устойчивите инвестиции са ориентирани към предизвикателства като устойчиво земеделие, възобновяема енергия, опазване на околната среда, достъпно образование и здравеопазване и други. Важното е да се прави разлика между компании, които наистина инвестират в нещо устойчиво и носещо ползи и компании, които просто инвестират някъде, за да избегнат вредните последствия.

  • Peer-to-peer инвестициите – една от най-популярните форми на споделеното инвестиране. През последните години този тип инвестиции бележат сериозен ръст. Споделеното инвестиране предлага възможности за насочване на паричните потоци към компании, фокусирани върху социални мисии. Peer-to-peer платформите осъществяват връзката между кредитодателите(и инвеститорите) и кредитополучателите. Възможностите на този вид инвестиране също предлагат редица ползи, гъвкави инвестиционни условия и дори висока възвръщаемост.

Горните инвестиционни опции, които ти изредихме са само част от начините за отговорно и устойчиво инвестиране. Но преди да се насочиш към подобни варианти за спестяванията ти, те съветваме да гарантираш финансовата си стабилност в бъдеще. Един от иновативните начини да разполагаш с парични средства, но и да градиш добър кредитен профил е използването на гъвкава кредитна карта, която е пригодена за твоите нужди и навици. AXI Card е кредитна карта MasterCard, с която без дори да осъществяваш пряк контакт с ПОС терминал, защото AXI Card е безконтактна. Чрез тази си функционалност, кредитната карта ти дава нови неограничени възможности за лесно и бързо пазаруване навсякъде. AXI Card е кредитната карта, за която можеш да кандидатстваш дистанционно и да я получиш директно до посочен адрес. Не е нужно да се ангажираш с документи и банкови процедури, защото AXI Card не е банкова кредитна карта. Затова и ти предлага по-разнообразни възможности, благодарение на които да изпълняваш всяко свое желание, където и да си.