Как да намерим най-евтините самолетни билети?

Традиционно зимата е сезонът на евтините самолетни билети и промоционални оферти за почивки. Това е така, защото има отлив на туристи през студените месеци в повечето страни и авиокомпаниите се опитват да привлекат клиентите си с изгодни сделки. Благодарение на някои нискотарифни авиолинии и в България можеш да се възползваме от страхотни сделки за полети из Европа и не само.

И докато се чудиш към коя зимна дестинация да поемеш в следващите няколко месеца, то ще те уверим, че в Европа зимните дестинации са изключително много. Всяка от тях има с какво да те очарова. Затова сме ти подготвили и кратък наръчник как да избираш лесно и бързо евтини самолетни билети през този сезон, пък и не само.

Едно от най-важните неща, когато търсиш евтини самолетни билети е моментът, в който ще ги закупиш - колкото по-рано започнеш да търсиш билети, толкова по-голяма вероятност има да намериш изгодни такива. От значение е и по кое време на седмицата и дори денонощието търсиш билети в сайтовете. Всъщност, колкото по-рано през деня запазваш билети, толкова по-евтини може да са те. Ако не си почитател на ранното ставане, то около полунощ също има по-висок шанс да попаднеш на изгодни сделки. За дните на седмицата трябва да знаеш, че делничните дни и специално вторник е времето, в което можеш да улучиш най-евтини самолетни билети.

Ако направиш резервацията си около два месеца по-рано, то възможността да попаднеш на изгоден билет е наистина висока. Ако пътуваш по празници - трябва отрано да си наясно, че тогава полетите са двойно и тройно по-скъпи. Резервирането на полет 3 дни преди самата дата ти гарантира скъпи билети.

Летенето в петъчен ден или през уикенда също допълнително оскъпява билета. Затова, ако планираш ваканция и можеш да си вземеш отпуск за нея, то по-добре резервирай полети в делнични дни. Така гарантирано ще имаш шанс за изгодни сделки.

Друг умен трик, който да пробваш при намиране на евтини билети е да триеш историята на браузъра си. Това се прави, защото ако посещаваш многократно даден сайт, е възможно цените да се вдигат. Друг вариант е да отваряш страниците за резервация на полети през режим „Инкогнито“ на браузъра си.

Ако държиш да плащаш малко за билет, то освен да гледаш деня от седмицата, трябва да внимаваш и в колко часа пътуваш. В най-ранните и късни часове полетите са най-евтини. Това е така, защото тогава е най-неудобно да се пътува - например в 6 сутринта или 9 вечерта.

Директните полети от своя страна също са с по-висока цена, отколкото тези, при които има прекачвания. Затова, ако държиш на ниската цена, ще трябва да се примириш с това да загубиш повече време по опашки и чакане по летища.

Когато пътуваш до далечна дестинация, имай предвид, че полет само с една авиокомпания може би не е най-разумното нещо. Понякога комбинирането на няколко авиолинии излиза по-изгодно. Не търси полети само в един сайт, а в много - така ще можеш да сравниш цени, часве, прекачвания и екстри, които се предлагат.

Друга хитрина за намаляване на цената е закупуването на пакет – например самолетен билет + хотел + кола под наем. Всякаква комбинация е възможна.

Има специално разработени сайтове, които служат като търсачки за намиране на самолетни полети и сравняване на цените им. Това е нещо, което да имаш предвид. Така можеш да търсиш полети по цена, по продължителност на полета, по брой спирки от една до друга дестинация, по авиокомпании. Тези търсачки улесняват изключително много търсещите изгодни самолетни билети.

Сред някои популярни търсачки са:

  • SkyScanner
  • Kayak
  • TripAdvisor Flight Finder
  • Еsky

Не забравяй, че основният фактор, който оказва влияние на цената на билетите е търсенето и предлагането. Колкото повече желаещи да посетят някоя дестинация има, толкова повече расте и цената. Така е с Париж и Мадрид например. Това означава, че във всеки един ден от годината може да се предлагат много разнообразни цени, но дори и в най-слабия сезон полетите да са сравнително скъпи.

Намирането на най-изгодни оферти винаги е по-лесно, ако се абонираш за информационните имейл съобщения (нюзлетър), които авиокомпаниите изпращат. Абонирайки се за тези нюзлетъри, можеш да следиш за актуални промоции, отстъпки и специални оферти директно на имейла.

С кредитната карта AXI Card ще можеш да резервираш полети, хотели и коли под наем навсякъде. А благодарение на факта, че кредитната карта е Mastercard, имаш пълната свобода да се разплащаш на редица места за разнообразни услуги и стоки, дори и в чужбина.