Как да намериш финансиране, за да започнеш бизнес?

Как да намериш допълнително финансите за бизнеса си е един от въпросите, които тормози всички малки и големи предприемачи. Без значение каква идея имаш и в каква сфера искаш да правиш бизнес, всичко започва с  намирането на финансиране.

След като осигуриш първоначалната финансова инжекция за стартиране на бизнеса идва ред на останалите процеси, наемането на служители и други.

Кои са обаче най-добрите платформи и начини за финансиране на бизнеса ти?

Акселератори, crowdfunding платформи - реално има не малко опции за привличане на капитал за бизнеса ти. Тук ще разгледаме най-популярните:

Какво е акселератор?

Стартъп акселератор или сийд акселератор е организация с комерсиална цел, която предоставя помощ на стартиращи бизнеси. В замяна,  съответният стартъп предоставя дял от активите на акселератора. Помощта, която се предоставя от страна на акселератора е: контакти с други бизнес ентусиасти; менторска помощ от успели предприемачи; финансова помощ; организиране на обучения, с цел подпомагане на бизнес идеята.

Какво е crowdfunding?

Краудфъндингът (crowdfunding) е начин за набавяне на средства от много хора, които се подканват да осигурят малки суми. Чрез онлайн платформите за краудфъндинг можеш да намериш много хора и организации, които да подкрепят бизнеса ти.

Груповото финансиране става все по-популярно и удобно в днешно време. Използват се дори и социалните мрежи и мрежите от приятели и роднини, за да се набират финансови средства. Отново – всичко опира до добро представяне на бизнес идеята и проекта, а останалото е въпрос на нюх от страна на инвеститорите. При някои модели от груповото финансиране инвеститорите се превръщат в акционери и получават дял от компанията. При други модели - потребителите инвестират пари, без да получават нищо в замяна, единствено символични награди.

Кои са компаниите, които са топ инвеститори на стартиращи бизнеси:

Kickstarter е американска корпорация с обществена полза  със седалище в Бруклин, Ню Йорк, която поддържа глобална платформа за краудфундинг, фокусирана върху творчеството.  Заявената мисия на компанията е да „спомогне за реализирането на творчески проекти“.  Към декември 2019 г. Kickstarter е получил обещания за повече от 4,6 милиарда долара от 17,2 милиона поддръжници за финансиране на 445 000 проекта, като филми, музика, сценични представления, комикси, журналистика, видео игри.

Хората, които подкрепят проектите на Kickstarter, получават награди или опит в замяна на обещанията си.

Kickstarter е една от редицата платформи за масово финансиране за събиране на пари от обществеността, която заобикаля традиционните пътища за инвестиции. Създателите на проекти избират краен срок и минимална цел за финансиране. Ако целта не бъде изпълнена до крайния срок, не се събират средства.

Платформата kickstarter е отворена за поддръжници от всяка точка на света и за създатели от много страни, включително САЩ, Великобритания, Канада.

Kickstarter прилага такса от 5% върху общия размер на събраните средства. 

За разлика от много форуми за набиране на средства или инвестиции, Kickstarter не претендира за собственост върху проектите и работата, която те произвеждат.

Има три вида краудфъндинг:

С краудфъндинг с награди събираш средствата си, като се свързваш с поддръжници, които получават малък подарък или проба от продукт, ако заложат определена сума.

Що се отнася до краудфандинга с дългове, получаваш заем и го плащаш в рамките на определен срок - някои предпочитат това пред банков заем, защото може да бъде много по-бързо. И последно, има модел на crwodfunding, при който даваш част от собствеността на компанията на хората, които ти осигуряват финансиране.

Сайтове за краудфундинг:

Indiegogo

Потребителите на Indiegogo обикновено създават кампании за технологични иновации, творчески произведения и обществени проекти. Платформата за краудфундинг работи подобно на Kickstarter.

Потребителите избират между две възможности: фиксирано и гъвкаво финансиране. Фиксираният модел е най-добре за набиране на средства, където твоят проект се нуждае от определена сума пари, докато гъвкавият е добър за кампании, в които ще се възползвате от всяко финансиране. С гъвкаво финансиране ще получиш средствата си независимо дали постигаш целта си или не; с фиксирано финансиране, всички средства се връщат на твоите “донори”, ако не постигнеш целта на кампанията.

Causes

Causes е най-голямата платформа за онлайн кампании в света, фокусирана върху социални, политически и културни проблеми. Тя се маркира като социална мрежа за хора, които искат да направят печалба по-бързо и по-ефективно. Платформата може да се похвали с над 186 милиона потребители в 156 различни страни. Сайтът е чудесен за организации с нестопанска цел, които искат да изградят общност, без да харчат твърде много пари и ресурси за работа в мрежа. Докато пуска реклами, Causes е безплатен за потребителите.

На твоята страница за краудфундинг можеш да събираш дарения, да повишаваш осведомеността и да споделяш подходящи медии на потенциални дарители. В допълнение към набирането на средства, Causes е платформа за социални мрежи, която ти позволява да намираш хора с общи интереси, докато разглеждаш категории като животни, човешки права и околна среда. Също така се предоставя платформа за създаване на петиции за застъпничество.

Patreon

Patreon е популярен сред хора, които се занимават с дигитални рекламни послания, включително YouTube, подкастери и блогъри. За разлика от това, че събира еднократни дарения за кампании, има модел на абонамент, при който инвеститорите редовно внасят определена сума пари всеки месец.

Сайтът позволява на артистите да създават отношения с феновете си, а създателите дори могат да доставят ексклузивно съдържание на своите абонати на Patreon като стимул да продължат да ги финансират. Достатъчно е да се каже, че тази услуга работи най-добре, ако редовно споделяш работата на личната си платформа.

А за още допълнително финансиране за спешни и неочаквани разходи, кредитна карта AXI Card е насреща, за да се разплащаш безконтактно и безпроблемно навсякъде. Разбери повече за предимствата на пластиката и защо е полезно да използваш кредитна карта и да имаш стабилно кредитно минало.