Как да намериш пари за собствен бизнес?

Да намериш пари за собствен бизнес със сигурност е едно от нещата, с които повечето бизнес ентусиасти се сблъскват. И определено е сред основните фактори, които са в състояние да откажат младите предприемачи да стартират и развият бизнес идеята си.

Може да си ограничен до строг бюджет, за да започнеш бизнес, но това не означава, че нямаш никакви опции. Възможно е да започнеш бизнес с много малко пари, ако имаш правилната комбинация от умения, трудова етика и маркетингово ноу-хау.

Според Крис Гийбю, автор на "Startup за 100 долара", "за да успееш в бизнес проект, особено за който си развълнуван, трябва да помислиш внимателно за всички умения, които имаш, които биха могли да бъдат полезни на другите и особено за комбинацията от тези умения. "

Прави/изобрети нещо

Да, създаването на нещо е съпътствано с високи първоначални разходи за доставките, но често тези продукти могат да се продават многократно над действителните им разходи. Това, което решиш да изобретиш или създадеш, зависи от теб, но има не малко места, където да продаваш собствените си продукти онлайн. А именно така пестиш разходи от поддържането на физически магазин.

Etsy  например е един от най-големите онлайн пазари за почти всякакви стоки, които можеш да се сетиш - от бижута до дървени играчки за деца.

Bonanza е друга онлайн платформа, подобна на Etsy, където можеш да продаваш своите ръчно изработени стоки.

eBay е един от най-големите онлайн пазари на електронната търговия в света, а опростените възможности за пазаруване, лесното плащане чрез Paypal и опциите за персонализиране на обявата го правят чудесен избор за продажба на продукти.

Много собственици на бизнес продават продуктите си на различни платформи, за да получат възможно най-голяма експозиция. Важно е обаче да се увериш, че рекламните ти места остават актуализирани на всички сайтове, на които си ги позиционирал.

Препродавай нещо

Ако не смяташ себе си за толкова творческа натура, за да изобретиш нещо, то тогава се ориентирай към продажбата на стоки на други творци. Много собственици на фирми са развили големи предприятия, просто препродавайки продукти, които вече са направени от някой друг. Това може да стане по различни начини или канали:

Доставка по вода: Онлайн платформата за електронна търговия Shopify например има голямо ръководство, свързано с доставките по вода, чрез кораби, а авторът Тим Ферис разяснява подробно доставките на стоки по кораби в добре познатата си книга “Четиричасовата работна седмица”.

Търговски магазини и гаражни разпродажби: Ако знаеш къде да търсиш, можеш да намериш предмети в магазини за антикварни стоки и дори гаражни продажби и да ги препродадеш онлайн или в местната общност за повече, отколкото си купил. Един изключително успешен пример за това е София Аморусо, основателката на бранда “Насти Гал”. Amoruso започва да купува и продава оригинални модни стоки на eBay, а нейната компания с времето нараства до нетен доход от 24 милиона долара през 2011 г. с повече от 200 служители. Нейната книга, #GIRLBOSS, е вдъхновяващ поглед към начина, по който е започнала всичко, за да стигне до този успех.

Продавай услугите си

Един от начините да започнеш бизнес с малко или никакъв стартиращ капитал е да продаваш услугите си вместо физически продукт. Има голямо разнообразие от услуги, които можеш да предложиш, в зависимост от твоите интереси.

Някои от тях ще изискват повече специализирани знания, като например счетоводство, копирайтинг, графичен дизайн, докато други изискват малко повече от работното познание за това как се прави нещо (като например гледането на деца, косене на трева).

Тъй като продаваш услугите си, ще ти е необходим план за брандиране, за да си сигурен, че името и фирмата ти ще са видими за хората, които се нуждаят от услугата. Някои места, които са безплатни за популяризиране на твоите услуги, включват Fiverr, Craigslist, Elance, Taskrabbit и Skillshare.

Също така е полезно да имаш уебсайт, който да показва примери от твоята работа, да показва досегашния ти професионален опит, за да привлечете посетители.

Използвай бартерни сделки, за да получиш това, което ти трябва

За съжаление, изключително трудно е да се започне бизнес без никакви първоначални ресурси. Дори създаването на бизнес за писане на свободна практика, използвайки Elance и безплатен уебсайт на Wordpress или Wix, ще изисква компютър да работи както в интернет, така и офлайн. Въпреки това, има начини да получиш ресурси, от които се нуждаеш, за да започнеш бизнеса си без пари. В случая, ако търсиш финансови средства, за да инвестираш в нещо, от което ще изкарваш пари, използването на кредитна карта като AXI Card е страхотна алтернатива. Кредитна карта AXI Card е небанков инструмент, чрез който можеш да пазаруваш както онлайн, така и на ПОС терминал. Кредитна карта AXI card ти дава възможност за лесно и бързо получаване на пластиката до адрес, ако бъдеш одобрен.

Освен с допълнителни финансови ресурси обаче, понякога можеш да си набавиш това, което ти е нужно и чрез бартерни сделки.

Например, ако се нуждаеш от използван лаптоп, опитай се да го размениш срещу някаква услуга.

Стартирането на бизнес изисква изобретателност и страст към това, което правиш. След като откриеш, че правиш нещо, което ти харесва, е по-вероятно да намериш начини да постигнеш целите си.