Как да намериш смислена работа, която да ти носи удовлетворение?

Може би на всеки му се е случвало, поне веднъж в живота, да бъде неудовлетворен от настоящата си работа, професия и това, на което посвещава ежедневно голяма част от времето си.

Понякога, ако не си доволен от професията си от финансова гледна точка, винаги можеш да намериш алтернативи, които да са идеални за даден период от време. Допълните доходи от твои хобита, правилните кредитни карти и други финансови инструменти могат да ти помогнат за финансовата стабилност, от която имаш нужда на момента. Например AXI Card е идеалната кредитна карта, с която ще си позволиш да пазаруваш онлайн и офлайн, без да плащаш стандартните банкови такси. Но и други неща, които не бива да пренебрегваш, когато става въпрос за ежедневното ти занимание.

Нашето тяло и ум често ни дават знак, че има нещо, върху което трябва да се замислим и което е свързано с осъзнатото или неосъзнато неудовлетворение от професията ни. Как обаче да разбереш, че не изпитваш нужното удовлетворение от работата си? Как да осъзнаеш необходимостта от промяна?

Без значение колко се променя светът, колко се изменят професиите и какви са технологичните фактори, които оформят съвремието ни, ние винаги ще бъдем в търсене на мечтаната работа и професията, която ни кара да се събуждаме щастливи от себе си.

И за да ти дадем някои съвети, свързани с намирането на смислена за теб работа, такава, която ти носи повече удоволствие, ние ти представяме някои от въпросите, на които да си отговориш, за да си наясно със себе си. А ето какви са тези въпроси, според Forbes:

  • Кои са 5-те думи, които те описват най-добре?

Отговорът на този въпрос съвсем не е лесен, дори и да изглежда такъв. Всъщност са малко хората, които могат да опишат себе си само с 5 думи, при това, такива, които наистина отговарят на реалната им личност. Но колкото и да ти е трудно, тази забавна задача ще ти помогне да разясниш за самия себе си, какъв тип човек си, кои са най-ясно изразените ти страни. Така ще имаш възможност да се замислиш за твоите силни страни, но и за слабостите си и негативните черти от характера ти, които лесно и често изпъкват. Затова ти препоръчваме да вземеш един лист и химикал и да напишеш кои са 5-те думи, които те описват като човек. Най-вероятно доста ще се замислиш. Тази тактика обаче е важна, най-вече защото, осъзнавайки какъв тип личност си, ще ти е по-лесно да разбереш за каква професия си подходящ. А ако досега не си се замислял как да опишеш себе си, то наистина е полезно да измислиш тези 5 думи, тъй като те ще ти помогнат и при въпроса „Опиши себе си...“ на интервю за работа.

  • Какво не можеш да се спреш да правиш?

Всеки си има скрити навици, които понякога дори не осъзнава, че притежава. Някои хора имат навика да преценяват човека, който върви срещу тях по улицата – без определен умисъл, а просто така. Други пък обичат да анализират езика на тялото, докато говорят с познатите си, а трети просто не могат да спрат да гледат облеклото и обувките на хората около тях. Всъщност този твой навик може да се окаже скрит талант, който да използваш, за да успееш в професионален план. Разбира се, не е задължително, но все пак, пробвай да анализираш себе си и нещата, които не можеш да спреш да правиш.

  • Какво начинание би предприел, ако знаеш, че няма да се провалиш, а напротив – ще пожънеш успех?

Генерална смяна на кариерата със сигурност е нещо, което внася доза допълнително напрежение в живота ти. Като резултат от това, хората често се отказват да преследват работата, която желаят от сърце. Вместо това, просто тръгват по сигурния път, дори да не им носи удовлетворение.

Затова този въпрос е толкова забавен, но и полезен за теб – защото ти дава отговор за онова, което наистина мечтаеш, но за което – може би нямаш смелост. Но ако изключиш фактори като смелостта, риска, провала, загубата на пари и напрежението, то в крайна сметка, остава само това, с което би се занимавал с удоволствие.

  • Какво е онова малко нещо, което можеш да направиш днес, за да постигнеш утре повече?

Промяната в професионалния път изисква множество малки стъпки, всяка една от които те приближава към новата ти мечтана професия. Затова вместо да възприемаш търсенето и намирането на смислена работа, като нещо трудно и прекалено голямо като решение, то просто прави малки стъпки към промяната. Търпението се изгражда с действия, колкото и дребни и незначителни да са те. Например, ако мечтаеш да работиш в сферата на красотата, то не е нужно изведнъж да прекъснеш корпоративната си кариера, за да се впуснеш в това предизвикателство. Може да започнеш с гледането на видеа в YouTube, които ти дават изключително полезни съвети от професионалисти, как да се гримираш правилно, как да правиш различни прически и други подобни. След това можеш да се запишеш на кратък курс, специализиран в това, което те влече. Така, малко по малко, без да усещаш, ти се приближаваш към това да избереш тази професия за твоя основна.

  • Ако знаеш, че имаш само още 5 години да живееш, какво би избрал да промениш?

Ето един добър въпрос, над който е добре да се замислиш, а отговорът ще е достатъчен, за да разбереш какво за теб има истинска стойност и с какво искаш да те запомнят хората.