Как да не допускаме грешки, когато спестяваме пари?

Всеки иска да има спестявания – малки или големи, понякога дори няма значение. Важното е да чувства, че прави нещо наистина полезно за своето бъдеще – нещо, което впоследствие ще го възнагради щедро.

Без значение, дали ще си отвориш спестовна сметка, депозит или пък ще предпочетеш просто да събираш пари в касичката си, спестяването ще ти бъде от полза, точно тогава, когато най-малко предполагаш. В живота изникват разнообразни ситуации, в които не бихме желали да изпадаме, но нямаме избор и точно затова трябва да сме подготвени. Така ще се справим с предизвикателствата, финансови и не само, в живота ни.

Докато се опитваш да пестиш обаче, едва ли се замисляш, че дори в тази практика си има грешни примери и неща, които не е препоръчително да се правят. Да, точно така – има не малко грешки, които може да допуснеш в процеса на спестяване на парични средства. Затова ние ти предлагаме няколко хитри съвета как да не допускаш грешки, докато заделяш „бели пари за черни дни“.

Не получаваш най-оптималния процент за депозита си

Това, че просто си сложил определена парична сума в депозит в най-близката банка, не прави решението правилно от гледна точка на финансите ти. Всъщност не винаги локалната банка е най-добрият избор. Преди да използваш каквито и да е банкови услуги, винаги трябва да проучваш внимателно различните опции. Това че финансовата институция се намира близо до дома ти, съвсем не означава, че веднага трябва да се възползваш от услугите ѝ. Всъщност съществуват редица други варианти на финансови компании, които могат да предлагат, дори по-добри условия за твоите изисквания от локалната банка. Затова направи предварителен анализ на изискванията, които имаш за депозит или спестовна сметка, а след това проучи алтернативите на различните банки. Някои може да изглеждат примамливи опции, но на практика да не са подходящи за твоя потребителски профил. Например, ако си учащ, може би трябва да потърсиш специални влогове за студенти.

Задължително потърси онлайн депозитите, които се предлагат в момента на пазара, за да си сигурен, че правиш разумен избор и даваш парите си на най-правилното за целта място.

Пренебрегване на инфлацията

Ако мислиш, че бензинът ще бъде на същата цена, когато си на 50, на каквато е бил, когато си бил на 20, помисли отново. Можеш сам да пресметнеш или да се допиташ до финансов съветник, но трябва да коригираш инфлацията в спестяванията си. Ако искаш да се отнасяш наистна сериозно със спестяванията за бъдещето си, тази стъпка не е за пропускане.

Спестяване на нереалистичен бюджет

Спестяването е ангажимент през целия живот. Не можеш просто да го превърнеш в приоритет един месец и след това да забравиш за него през останалата част от годината. Хората, които имат стабилна финансова сигурност, са превърнали спестяването в част от ежедневието си. Това означава да държиш под око разходите на месечна база и да влагаш всякакви излишъци в спестяванията си. И разбира се - това означава дисциплина. Успешните спестовници не се възползват от спестяванията си, освен ако не са истински спешни случаи.

Липсата на конкретни цели

Спестяването става доста трудно, без поставянето на конкретни цели, които искаш да постигнеш. Идеята е да разбереш от какво, кога и колко имаш нужда, за да начертаеш пътя си дотам и да го извървиш. Ако нямаш цел, няма да можеш да измерваш успеха и няма да можеш да проследиш напредъка.

Отлагането

Това е един навик, който следва хората и често става причина за проблемите им – малки и големи. Отлагането за утре или за другия месец, или за следващата година – това не бива да важи нито за спортуването ти, нито за спестяванията ти. Ако искаш наистина да постигнеш ефективни резултати, започни от днес.

Прекаленото харчене

Това, че си решил да спестяваш и си отворил собствен депозит, не означава, че трябва да изразходваш всичките си приходи почти до последния лев, който пък да изпращаш накрая на месеца в сметката си за спестявания. За да има полза от спестяванията ти, трябва не просто да си отвориш влог, но и да се научиш да харчиш разумно и да заделяш определен процент от доходите си.

Ако все още не си помислил за спестяванията си, то е време да решиш как ще процедираш по това перо от бюджета си. В случай обаче, че ти трябват пари спешно, но нямаш отделени средства за извънредни обстоятелства, AXI Card е твоята кредитна карта, която ще ти помогне не само в настояща кризисна ситуация. Безконтактната кредитна карта ще е от полза за твоето финансово бъдеще, като те улеснява с пазаруването онлайн, плащането без въвеждане на код и изграждането на кредитна история.