Как да си спестиш пари с помощта на лесни трикове?

Искаш да пестиш пари? Та кой не иска? Работиш упорито за парите си, затова искаш да запазиш колкото е възможно повече о тях за по-дълго време. Има много начини да спестиш пари, без да отделяш часове за това.

Подбрали сме ти няколко лесни за спестяване трикa, които могат да помогнат да спестиш много от финансите си. Ето как:

1. Автоматизирай процеса на спестяване – напълно възможно е

Можеш да автоматизираш почти всичко, дори спестяването на парични средства. Това ще ти освободи време за други важни неща в ежедневието, за да можеш да инвестираш средства и усилия в останалите си задачи. Спестяването е лесно да се автоматизира с онлайн банкиране - просто задай автоматичен трансфер на определена сума пари от сметката си всеки месец. Така няма да се притесняваш, че ще забравиш да заделиш пари от приходите си, а ще знаеш, че го правиш ежемесечно.

2. Направи си план за пазаруване в супермаркета

Може да ти звучи невероятно, но планът за пазаруване в супермаркета, е нещо, което ще повлияе положително на бюджета ти. Планирането на разходите ти за храна ще спести не малко пари. Така можеш да избегнеш купуването на допълнителна храна, от която не се нуждаеш. Планът за пазаруване на хранителни продукти, също така, ще ти помогне да планираш добре менюто си и да го направиш достъпно за бюджета ти. По този начин ще избегнеш импулсивното пазаруване на продукти, когато си в магазин за хранителни стоки.

3. Следи за изгодните сделки в магазините

Когато говорим за храна, един от лесните трикове, с които можеш да намалиш разходите си за хранителни продукти е намирането на най-добрата сделка. А за да намериш такава добра оферта, е необходимо да провериш ценовите предложения не само в местния супермаркет, но и в магазините в околоността. Понякога може да попаднеш на наистина големи намаления на стоки, които купуваш ежедневно и така да редуцираш харчовете си.

4. Пий повече вода, а не сокове и безалкохолни напитки

Учудващо или не – ще намалиш доста харчовете си, ако започнеш да пиеш повече вода, заменяйки натуралните сокове или вредните безалкохолни напитки. Може и да не осъзнаваш, но този вид продукти съставят една стабилна част от месечния ти разход, а имаш шанса да ги сведеш до минимум. Имай предвид, че бутилирана вода е евтина, но чешмяната вода е още по-евтина. Има много чудесни възможности за филтриране на чешмяната вода, стига да потърсиш на правилните места. Ако си създадеш навик да пиеш главно вода, при това филтрирана от чешмата, ще забележиш със сигурност промяната в разходите ти на месечна база.

5. Създай си стратегия как да изплатиш задълженията си

Някои дългове могат да повлияят наистина негативно на бюджета ти, при това в дългосрочен план. Затова си създай отрано стратегия за събиране на нужните средства, с които да можеш да изплатиш всичките си дългове, при това – навреме. Ако например дължиш пари на приятел, най-разумно е да използваш дохода си, за да погасиш въпросния дълг. Чак след това можеш да се отдадеш на онлайн шопинг, когато вече знаеш, че нямаш належащи дългове.

6. Огледай се и за втора работа

Понякога втората работа не е толкова трудно и непосилно начинание, колкото изглежда. Напротив – може да бъде нещо полезно, разтоварващо и успоредно с това – носещо приходи. Приходи, от които ще имаш нужда, ако искаш да имаш стабилни спестявания.Затова винаги бъди нащрек. Понякога, дори и временна или почасова работа може да е достатъчна, за да излезеш от трудна финансова криза.

7. Анализирай всичко и си задавай въпроса „Наистина ли имам нужда от това?“

Много е полезно да се научиш да си задаваш този въпрос, когато пазаруваш. Без значение дали търсиш намалени оферти за дрехи в мола или пазаруваш храна в местния супермаркет. Анализирането на реалната необходимост от покупка е добро начало да се научиш да пестиш по малко от приходите си. Дали наистина имаш нужда от още една шапка? Дали трябва да се храниш в ресторант 3 пъти седмично? Има разходи, които си в състояние да минимизираш лесно и бързо, а ако си правиш и списък с тях, ще е още по-лесно. Така ще се научиш да различаваш наистина важните и първостепенни разходи от тези, които могат да изчакат.

А за онези ситуации, в които са ти нужни пари бързо и лесно, кредитната карта AXI Card е идеалната възможност за твоя бюджет. С иновативната MasterCard ще можеш да пазаруваш онлайн, без да плащаш такса за това. А кои са другите й предимства, виж тук.