Как да спестяваш пари за бизнес?

Стартирането на бизнес струва пари и за много фирми е важно да съсредоточат вниманието си върху финансите на компанията и да се уверят, че тя няма да загуби активи. Ако тепърва планираш да стартираш свой собствен бизнес, препоръчваме ти за дадени разходи да имаш под ръка кредитна карта като AXI Card, с която може да се разплащаш навсякъде и да градиш своята стабилна кредитна история. Как обаче да пестиш разходи за бизнеса си и да умееш да го управляваш разумно? Всичко се учи с времето, но тук ти даваме няколко мъдри съвета как да спестяваш пари, докато управляваш малка фирма:

Намаляване на оперативните разходи

Ако твоят бизнес е в сграда, която притежаваш или отдаваш под наем пространство, разходите за експлоатацията му могат да бъдат доста значителни. Затова е много важно да разгледаш текущите разходи за тази област на бизнеса. Първо помисли колко добре функционира сградата чрез своите сметки за енергия. Може да е време да смениш доставчиците на енергия или да се свържеш с текущия си и да опиташ да сключиш нова сделка. Анализирай всеки един вид разход на сградата, за да можеш да видиш, дали има други по-евтини опции.

Също така, вместо да използваш множество хартиени папки, по-добре премести документацията, която можеш само на сървъри, за да бъде основно в дигитален формат. Работи със служителите си за насърчаване на по-екологична работна среда.

Вземи си счетоводител

Ако вече имаш счетоводител, тогава се увери, че имаш такъв, който ще направи всичко възможно, за да спести пари от бизнеса ти. Добрият счетоводител ще може да води счетоводството на организацията, но също така ще има знания за данъците по отношение на твоя бизнес и какво можеш и не можеш да предявяваш. Счетоводителят ще може да те посъветва къде компанията може да губи пари и да ти препоръча начини да й помогнеш да спести пари.

Замени традиционната реклама

Рекламата със сигурност се е променила след въвеждането на социалните медии. Потребителите взимат по-малко вестници и списания, защото това им струва пари. В днешно време можеш да получиш всичко онлайн безплатно, така че защо да се притесняваш да харчиш трудно спечелените пари? Затова се опитай да не губиш твърде много парите си за традиционна реклама, вместо това опитай платени реклами в социални медийни платформи като Twitter, Instagram и Facebook. Използвай всички умения за социални медии, които организация притежава, и ако ти липсват компетенции в тази насока, то си заслужава да се инвестира за тях.

Винаги търси инвеститори и инвестиции

Всеки бизнес иска да бъде финансово успешен и е важно за всяка компания, особено за нова, да има редица инвеститори, които да помогнат на бизнеса да стане на крака или да получи допълнителното финансиране, необходимо за развитието на бизнеса до степен, в която той прави повече пари или печели повече внимание. Възползвай се от събития и възможности за работа в мрежа от инвеститори и отдели време да опознаеш хората.

Опитай гъвкавото работно време

Гъвкавото работно време стана много популярно, тъй като балансът между работата и живота, е важен за много хора. Следователно може да си струва да стартираш тази инициатива, за да провериш, дали има значение за производителността на работата. Това, което ще спечели пари на компанията, е високата производителност, така че ако твоите служители не се чувстват ценени, те няма да искат да работят усилено за твоята организация.

Спести си разходи

Опитвай се да спестяваш от разходите по работната сила. Независимо дали това означава да имаш бюджет за пътуването на всеки член на персонала или за срещи извън офиса. Понякога икономиката ще удари финансово бизнес и затова е важно да се спести, където е възможно.

Наеми стажанти

Стажовете вече са по-често платени позиции, а не се плащат само в опит и така би трябвало. Стажантите често ще работят също толкова усърдно, ако не и по-усърдно от твоите собствени служители, защото те ще имат желание да те впечатлят. Стажовете са страхотни, ако не можеш да финансираш служител на пълен работен ден, но се нуждаеш от някой за по-дълъг период от време.

Възлагай на друга компания, където можеш

Аутсорсингът е чудесен начин да спестиш парите на компанията, особено когато става въпрос за конкретни начинания за бизнеса, които могат да бъдат изпълнени по-ефективно, отколкото това, което се извършва вътрешно. Когато един бизнес иска да оптимизира своите финанси, добре е да сведеш персонала си на пълен работен ден до минимум и след това да наемеш независими изпълнители за друга работа, която може да не изисква някой на пълен работен ден.