Как да управляваш по-ефективно времето си, с помощта на един популярен принцип?

Знаеш ли, че има един много популярен принцип, който ще ти помогне наистина да управляваш по-добре времето си? Това е техниката или принципа на Помодоро.

В този материал ще ти разкажем за него, но и за други полезни начини за ефективно управление на най-ценния ни ресурс - времето.

Всички знаем, че трябва да управляваме ефективно времето си, за да намираме перфектния и полезен за нас баланс между работа и почивка. Техниките, с които ще се запознаеш в този материал, ще ти помогнат не само да постигаш по-добри резултати в кариерата, но и да намираш време за нещата, които обичаш и те правят щастлива личност.

1. Техника на Помодоро

Разработена в края на 80-те години от Франческо Чирило, техниката Pomodoro е съсредоточена върху идеята, че работата трябва да бъде разбита и завършена на интервали, разделени от кратки прекъсвания. Това означава, че работиш за 25 минути, а след тях има пет минути почивка. Всеки един от тези 25-минутни периоди се нарича „Pomodoro“, наречен на италианската дума за домати. След 4 Pomodori, следва по-дълга почивка от 15-20 минути. Разбира се, нищо не трябва да прекъсва текущия Pomodoro.

Философията на тази техника е проста - честите прекъсвания могат да подобрят умствената бързина, като позволяват да се чувстваш освежен и зареден, готов да се справиш с нови задачи. По-важното е, че той свежда до минимум всички разконцетриращи фактори, които тези дни идват под формата на Facebook и други социални мрежи.

2. Да си свършиш нещата (GTD)

Методът GTD, разработен от Дейвид Алън, започва от това да накара потребителя да запише всички неща, които иска или трябва да направи, и да ги раздели на по-малки действия. По-малките задачи се изпълняват незабавно и по-големите задачи се разделят на по-малки, за да започнат да се изпълняват сега.

Тъй като задачите се записват първоначално на даден носител, този метод работи първо, като съсредоточава вниманието върху самата задача, вместо да ги припомня. Организацията на задачите, например групиране на подобни задачи, им позволява лесно управление. По този начин GTD позволява по-добре да управляваш работата и времето си.

3. “Важно - спешно” матрица

Популяризираната от Стивън Кови в „Седемте навика на високо ефективните хора”, тази 2x2 матрица е друг метод, който помага на потребителите да управляват времето си по-ефективно. На една ос потребителите класифицират задачи, които са важни и не са важни. Неотложните и не толкова задачи са на другата ос. Резултатът е 4 квадранта: задачи, които са важни и спешни, важни, но не са спешни, не са важни, но са спешни и накрая не са важни и не са спешни.

Естествено, ние сме склонни да се фокусираме върху неотложни задачи. Матрицата помага да се разграничат действително неотложните задачи, които трябва да бъдат взети предвид.

4. Анализ на Парето

Нарича се правилото 80–20, този принцип гласи, че 80% от задачите могат да бъдат завършени за 20% от времето, докато останалите 20% от задачите ще заемат 80% от времето. С други думи, 20% от работата ще съставлява 80% от постиженията. Задачите, които попадат в първата категория, трябва следователно да имат по-висок приоритет и това ще спомогне за увеличаване на производителността.

Този принцип е полезен инструмент, за да анализираш къде понастоящем се изразходва твоето време, и впоследствие да определиш къде може да бъде насочено по-добре, за да се гарантира, че времето е разумно изразходвано. Анализът също така насърчава потребителите да търсят по-прости и по-лесни методи, които отнемат по-малко време за изпълнение на всяка задача.

5. Метод за бързо планиране (RPM)

Създаден от Антъни Робинс, RPM има за цел да трансформира твоето мислене, като те накара да се съсредоточиш върху това, което е наистина важно, т.е. резултатите, които искаш. Той също така се фокусира върху причините, поради които ги искаш. Изграждането на гъвкав план за постигането му е следващата стъпка. Робинс прави разлика между реалния напредък и просто проверка на нещата от списъка със задачи.

По този начин RPM се стреми да бъде нещо повече от система за управление на времето - тя насърчава личната реализация чрез преживяването.

За да управляваш ефективно не само времето си, но и паричните си ресурси, кредитната карта AXI Card ще ти даде възможност да разполагаш с финансови средства по всяко време и успоредно с това да изграждаш така необходимата кредитна история.