Как една щура идея може да се превърне в успешен бизнес?

В този материал ще ти разкажем  за основателя на Fun with Balls GmbH - Маркос Керн. Fun with Balls GmbH е компания, която обединява спорта и игрите, за да допринесе за нови изживявания на любителите на гейминга и спортните активности. Компанията разработва интерактивни решения за хора, които биха искали да “тренират” даден спорт, дори у дома си или в офиса. Една от иновативните технологии на компанията възпроизвежда интерактивен корт за скуош например.

Какво казва основателят на тази интересна компания, когато става въпрос за вдъхновението му и трудностите, с които се е сблъсквал?

“Чудя се колко би бил популярен TED Talk, ако е озаглавен „Просто правете луди неща и се тревожете за това, което хората мислят по-късно“? Мога да кажа, че личното ми пътуване като предприемач винаги е било неконвенционално, произтичащо от неочаквани места.”- това казва основателят на модерната и иновативна компания.

“Започнах на 20-годишна възраст с арт инсталации в нощни клубове, преминавайки към по-странни и чудни проекти, включително създаване на първото училище за сърф в Северна Корея. Днес се опитвам да се справя с един от най-големите проблеми в развития свят - младежката липса на активност. Фокусът на компанията е свързване на технологии, спорт и бизнес. Като също така се опитва да преобърне намаляващата физическа активност при младите хора и да подобри професионалното представяне в спортните игри с топки.”

Ето какви съвети дава успешният предприемач, когато става въпрос за философии, които могат да бъдат приложени при всеки друг бизнес ентусиаст:

1. Да вървиш сам не е същото като да си сам.

“Когато започнах първата си работа на 21, имах нулев опит, нулеви ресурси. Сегашният ми бизнес, Fun With Balls GmbH, е първият път, когато трябваше да се справям с инвеститорите и да докладвам на борда. Това е стръмна крива на учене! Да вървиш сам е предимство по някакъв начин, тъй като може да те направи по-внимателен в действията ти. Но да бъдеш сам не означава, че трябва да бъдеш изолиран - 90% от моите ранни бизнес дейности са били посреднически в социални среди като нощни клубове и партита. Ключът е да се научиш как да се сприятелиш с хората на правилното ниво, да ги убедиш във вижданията си. И, може би парадоксално, след като вече имам някакъв професионален успех в предишни начинания, винаги съм щастлив да подкрепя други „самотници“ и хора, които са готови да мислят извън границите на това, което е, и да си представим заедно какво може да бъде.” Това е едно от поучителните неща, които споделя Керн за бъдещите предприемачи.

2. Развиване на истинска международна нагласа и поглед към света

“Ако искаш да бъдеш предприемач или дори добър човек, трябва да разбереш как работи светът. Най-добрият начин да направиш това е пълноценно участие в него. Аз съм в почти постоянно движение по света - пътувам, говоря на конференции или просто срещам интересни хора. Аз отивам там, където вятърът ме отвежда.

Обичам да имам много приятели във всяка страна и всяка култура и това е довело до някои от най-интересните ми възможности и идеи. Това беше стимул за решението да се пътува до Северна Корея, само, за да "видим какво е", което доведе до създаването на първото в страната сърф училище. По същия начин, беше идеята да се опитам да играя скуош, който ме накара да мисля, че това ще бъде 10 пъти по-интересно, ако имаше екран, в който да се прицелвам. От там трябваше да разбера как да го направя и как да го продам!”

3. Единственият начин да промениш нещата е да създадеш бизнес около тях

Бизнесът е най-интересен, когато има автентичност и цел.

Керн споделя: “В началото на кариерата си направих много пари, пътувах бизнес класа по целия свят, създавах страхотни арт инсталации, работех в рекламата и визуалните изкуства и се забавлявах много. И все пак, никога не съм имал истинска цел в бизнеса, докато не започнах FWB, която има за цел да се справи с един от най-големите проблеми в развитите страни - липсата на физическа активност, особено сред младите. Въпреки това, не е добре да имаш благородна цел, ако не можеш да мотивираш други хора да я приемат за своя. Изграждането на екосистема около концепцията работи само, ако е изгодно за всички участници. Също така трябва да си готов да  сменяш посоката си и подхода си, докато се развиваш, за да се възползваш от възможностите, да продължиш инерцията и да изградиш скоростта - едва тогава можеш да създадеш реална промяна.”

4. Вярвай в себе си и идеите си

“През целия си живот имах около себе си умни хора, които поклащаха глави с недоверие към мен и моите луди идеи. Въпреки това, аз наистина вярвам, че правенето на нещата, дори и други да мислят, че това е глупава идея, е основният принцип на предприемача. Твоят начин на мислене трябва да се измени от "защо?" към "защо не?" и след това много бързо до "как?" Всички най-големи постижения на човечеството започват с тези прости, но големи въпроси.” - този искрен съвет споделя младият Керн, когато става въпрос за трудностите и недоверието, с което се е сблъсквал в бизнес средите.

Ако и ти имаш щури и нестандартни идеи за бизнес или просто за лично удовлетворение, кредитна карта AXI Card ще бъде твоят незаменим помощник. Благодарение на пластиката можеш да подобриш кредитната си история и да разполагаш с допълнителни финансови средства във всеки един момент.