Как по-лесно да получиш бизнес кредит?

Ако тепърва искаш да се превърнеш в бизнес собственик, , може да не си очарован от възможностите, които ти се предоставят за финансиране. За да реализираш проекта си, със сигурност ще ти е нужен заем, който да се превърне в трамплин за бизнеса ти. За целта много бъдещи предприемачи се обръщат към стандартните банкови институции.

Ето едно ръководство, което ще те научи как по-лесно да получиш бизнес кредит:

Стъпка 1: За да станеш идеален кредитополучател, ще трябва да се възползваш от заем или кредитна карта.

За да се превърнеш в идеален кредитополучател в очите на бъдещия кредитор, ще се наложи да се докажеш като такъв - а това става чрез редовно изплащане на вноски по кредит Много бъдещи предприемачи вече разполагат с текущ заем, когато решат, че искат да канидатстват за бизнес кредит. В случая, трябва да се постараеш да изплащаш навреме текущите вноски по кредита си, като по този начин градиш добър кредитен рейтинг. Така, когато се стигне до кандидатстване за по-голям размер заем за финансиране на бизнес, вече ще имаш зад себе си миналото на добър и изряден кредитополучател. Именно това ще ти осигури по-голяма вероятност за одобрение от финансиращата институция. Разбира се, кредитната карта също е инструмент, чрез който можеш да изградиш стабилното си финансово бъдеще. Кредитна карта AXI Card ти дава шанс да се възползваш от алтернативен платежен инструмент. Можеш да кандидатстваш за нея онлайн или по телефон, без да се налага да чакаш по опашки в банковите клонове. При одобрение, ще получиш своята кредитна карта AXI Cаrd на посочен от теб адрес. Кредитна карта AXI Card ти дава възможност да избегнеш стандартните банкови ограничения и сложни процедури, защото тя е небанков продукт. Създадена, за да отговори на очакванията на модерния потребител, кредитна карта AXI Card е безконтактна пластика MasterCard. С нея можеш да пазаруваш онлайн, без да заплащаш допълнителна такса за това, а при всяка направена трансакция, ще получаваш уведомяване чрез SMS. По този начин ще можеш да следиш детайлно плащанията и да управляваш в реално време твоята кредитна карта AXI Card.

Какви други стъпки може да предприемеш, за да улесниш получаването на бизнес кредит?

Плащай навреме всички вноски.

Това може да изглежда очевидно, но за някои кредитополучатели плащането навреме е трудно. Всеки път, когато правиш плащане по заем, без да закъсняваш с вноската, ти доказваш, че можеш да управляваш финансовите си средства без проблем. Това е най-важната стъпка, която можеш да предприемеш за изграждането на кредитния си рейтинг. А изградиш ли си добър кредитен рейтинг, това със сигурност ще ти даде шанс и за по-големи бизнес кредити в бъдеще.

Следи кредитния си рейтинг.

Да следиш кредитния си рейтинг, означава да следиш всеки от факторите, които го оформят. А както много добре знаеш - кредитният рейтинг се изчислява на базата на множество разнообразни фактори. Всяка институция си набавя от информационни източници данните, които са й нужни. След това по индивидуален модел на изчисление, анализира дали даден потребител е надежден кредитополучател. Фактори, които влияят на рейтинга ти може да са: възраст, доход, кредитна история и други.

Бъди наясно кои са индикаторите за риск при финансиращите институции.

Имай предвид, че кредиторите едва ли ще те определят като надежден платец, ако имаш закъснели плащания по кредити, дори и преди години. Добре е да се запознаеш предварително с факторите, които не влияят добре на кредитния ти рейтинг, преди да кандидатстваш за крупна сума пари за бизнес.

Стъпка 2: Разбери кога имаш готовност да рефинансираш заема си

Ако ползваш настоящия си заем, за да станеш добър кредитополучател, може да си готов за следващата стъпка. При положение, че досега си изплащал навреме настоящия си кредит, има висок шанс да получиш одобрение и за още по-голям размер кредит за финансиране на бизнеса ти.

В случай, че все още не си изплатил пълния размер на текущото си задължение, рефинансирането също е адекватен вариант.

Рефинансирането на кредита може да ти помогне да преговаряш по-благоприятни условия. Ето как:

Определи финансовите си цели.

Преди да търсиш рефинансиране, трябва да си наясно с какъв тип кредит се надяваш да покриеш текущото си задължение. Искаш да намалиш цената на кредита си и да направиш плащанията по-удобни за твоя бизнес? Съществуват различни начини за постигане на това. Можеш да намалиш месечните си плащания, да намалиш общия годишен процент на кредита (ГПР) или да избереш по-удобен график на плащанията.

Работи с подходящия кредитор.

Ако вече имаш значително добър кредитен рейтинг и имаш някакви финансови ресурси, можеш да си позволиш да бъдеш придирчив, докато избираш своя кредитор. Помисли за репутацията на всеки потенциален заемодател, както и за условията за кредит. В случая условията за кредитиране могат да варират в широки граници, така че бъди анализатор и избери най-подходящия кредитор за твоя бизнес.