Как първите 20 минути от деня ти могат да помогнат за успеха ти?

Дори да ти се струва странно или наивно, положителната нагласа, в първите минути от събуждането ти, може да определи колко ползотворен може да е денят ти.

Да се събудиш с позитивни мисли е нещо, което подсъзнателно действа на ума ти и начина ти на мислене и възприемане на света през целия останал ден.

Сутрешната рутина е нещо, което всеки практикува. Разбира се, за всеки сутрините изглеждат различно. Някои хора предпочитат да започнат деня си с лека тренировка и хладен душ. Други обичат насищаща храна и горещо кафе.

Без значение обаче, дали твоят ден започва рано сутрин в 6 ч. или пък може да си поспиш до 10 ч., то първите 20 минути са от огромно значение, за това как ще протече останалата част от деня.

Учените отдавна са установили връзката между честотата на мозъчните вълни и състоянието на човешкото тяло. В първите мигове на събуждането, човешкият мозък работи при около 10.5 вълни в секунда. Диапазонът от 8 до 13 Hz, или още цикли в секунда, се нарича алфа етап. Въпросният алфа етап се възприема и като вход към подсъзнателния ум.

Например, случвало ли ти се е, докато ти се налага да вършиш нещо скучно или докато пътуваш някъде, да се отнасяш от реалността и да си мислиш за свои неща, без да отразяваш случващото се около теб? И без дори да чуваш гласовете на хората около теб? Това означава, че най-вероятно умът ти е в алфа състояние, или състояние на релаксация.

Можем да ти кажем, че подсъзнанието ти е най-активно, точно когато се събудиш. Ако успееш да тренираш подсъзнанието си да мисли положително в първите минути след събуждането, или в алфа състоянието си, то можеш да накараш мозъка си да постигне много повече през съответния ден. Ако се чудиш, дали и как е възможно това, ние ще ти покажем няколко кратки съвета как да извлечеш максимума от първите 20 минути след събуждане. Стига да се опиташ да тренираш подсъзнанието си, докато е още в алфа състояние, да бъде с позитивна нагласа за предстоящия ден, то вероятността да успееш в това, което вършиш е наистина значително по-висока.

  • Не натискай бутона за отлагане на алармата – тази честа грешка при събуждането със смартфон, всъщност казва на ума ти, че е по-добре да „задържиш“ предстоящия ден.
  • Винаги оправяй леглото си – разбира се, това е нещо наистина дребно, но за сметка на това ефективно. Организираното легло и стая като цяло, помагат на ума да се съсредоточи върху важните неща. Добрата организация на стаята ти, когато се събуждаш, учи мозъка ти на навика да извършва всичко на момента, без да забавя във времето.
  • Визуализирай мечтите си – това е едно от най-важните неща, които можеш да направиш, докато умът ти е в алфа състояние. Всяка сутрин, когато се събудиш, е добре да си представяш живота си след 5 или 10 години, когато повечето ти цели и мечти са постигнати. Това важи за всеки един аспект от живота, който би искал да водиш. По този начин, ти мотивираш подсъзнанието си и го караш да гледа към крайна главна цел и към действията за постигането ѝ.
  • Гледай мотивиращо видео – всъщност подобни видеа действат наистина благоприятно на ума ти и на нагласата ти за света. Те практически свързват най-съкровените ти желания с действията, нужни за осъществяването им. Без значение какъв ден те чака, мотивиращото видео винаги е добро начало, което за пореден път ще ти припомни защо полагаш толкова усилия, а именно за да постигнеш крайната си цел.
  • Повтаряй позитивните мисли и нагласи, които те карат да гледаш напред и нагоре – ако всяка сутрин си повтаряш, че денят ти ще е усмихнат и изпълнен с успехи, които ще те направят щастлива личност, то подсъзнанието ти наистина ще ги изпълни. Подобен принцип е сработил при Стив Джобс. Тоест, не се колебай да го пробваш.
  • Използвай дневник за позитивни мисли – да си имаш малък дневник, в който да записваш позитивните си нагласи, мисли и принцип, съвсем не е безсмислена идея. По този начин можеш да си ги припомняш по всяко време и да си ги повтаряш рано сутрин. Подобна практика влияе изключително добре на подсъзнанието ти.

Не забравяй и да се абстрахираш от всякакви мрачни и негативни мисли, които посещават ума ти рано сутрин.

Използвайки тези хитри практики, ще научиш ума си да бъде по-положителен, спокоен и ефективно работещ за постигане на целите ти.