Какво да знаеш за правилото 80/20 – или принципа на Парето?

Знаеш ли в какво се състои принципът на Парето, или правилото 80/20?

Принципът на Парето е познат още и като Закон на Парето – това е правило, което на практика може да се използва от всеки човек във всекидневния му живот. Без значение, дали се занимаваш с частен бизнес или не, дали имаш крупни спестявания и търсиш къде да ги инвестираш или предприемачеството не е в твой стил, този принцип може да ти бъде изключително полезен.

В какво се състои правилото на Парето 80/20?

Правилото гласи, че с извършването на 20% от работата си, ние постигаме 80% от ползите от цялата въпросна работа.

Изводът от този принцип е, че с негова помощ можем да увеличим рентабилността на един бизнес и ефективността на всеки индивид. На практика, правилото е в сила както за големи корпорации, така и за по-малки организации и за отделни индивиди.  С други думи – трябва да се съсредоточиш винаги върху онези 20%, които наистина са от значение за крайния резултат.

Представяме ти и малко разяснения относно възникването и развитието на принципа на Парето:

Видният мениджър Джоузеф Джуран предлага през 1937 г., принцип, кръстен на италианския икономист Вилфредо Парето. Вдъхновението за принципа идва от изказване на Парето, че 80% от имуществото в Италия е собственост на 20% от италианското население. Парето въвежда концепцията за „Парето ефективността” и помага за развитието на микроикономиката с множество идеи.

Правилото 80/20 се използва като статистическа техника при вземането на решения, при това в разнообразни сфери и от различни икономисти, финансисти, анализатори. Изводът, който обикновените хора обаче трябва да си направят от правилото на Парето е, че от всичко, което правим през деня, само 20% от нещата са от реално значение. Тези 20% произвеждат 80% от резултатите ни. Целта, разбира се, е да идентифицираме кои са въпросните 20% и да се фокусираме върху основно върху тях.

Златното правило и неговото прилагане със сигурност водят до успехи в професионален и личен план. Въпросът е как да се научиш да го прилагаш?

Истината е, че:

20% от целите ти са тези, които истински те приближават до реализацията на съкровените ти мечти! Трябва да разбереш кои са те!

20%  от дейностите, които вършиш водят до 80% от резултатите ти.

20% от нещата, които четеш, ти дават 80% от информацията, която ти трябва. Това означава да подбираш внимателно какво четеш.

20% от приятелите ти на практика са истински.

Само през 20% от деня се свършва 80% полезна работа. Това означава, че дори да работиш по 12 часа на ден, то това не е гаранция за постигнати реални и ефективни резултати. Подбирай работата, която вършиш.

Дори много ръководители на фирми ще потвърдят, че практически само 20% от служителите им извършват 80% от работата.

Много са хората, които се съмняват в практическата реализация и ползите от този принцип, истината обаче сочи, че ако се опитваш да прилагаш правилото 80/20, дори в малките неща от ежедневието ти, то резултатите ще са видими.

Лесно можеш да се убедиш, че този принцип работи, като дори се опиташ да намалиш разходите си за незначителни и ненужни вещи до такава степен, в която пазаруваш единствено неща, които ви влизат в употреба. Всъщност, първата крачка е да осъзнаеш кои 20% от всичките ти разходи отиват за неща, които ти помагат да се развиваш в живота и да следваш мечтите си. Следващият етап е по-лесен – просто се стремиш да концентрираш паричните си средства в това, което ти носи ползи и добавена стойност. Например, ако новият компютър ще направи извършването на работата ти по-бързо и лесно, като ти спести много време и усилия, то може би си заслужава да инвестираш именно в нова по-добра технология.

Запомни, че трябва да анализираш онези 20% ефективни действия във всичко. Ако забележиш, че някой от навиците ти просто не ти носи никаква допълнителна стойност, то просто го преустанови.

В много случаи, решаването на 20% от проблемите ще доведе до повишаване с 80% на качеството и ефикасността. Това важи както в работата, така и в останалите аспекти на живота. Разбира се, принципът на Парето е изключително приложим във финансовите дела, тъй като структурирането и спазването на даден финансов бюджет все още е трудност за повечето хора.

Ще ти дадем пример и с кредитните средства, които всеки е свикнал да ползва в ежедневието си. Ако забележиш, че с 20% от кредитните ти карти или средства на практика осъществяваш 80% от покупките си на кредит, то може би останалите кредитни карти са ненужни. Концентрирай се върху това, което ти носи повече допълнителни ползи. А, за да разбереш как кредитна карта AXI ти предоставя повече и по-изгодни възможности за пазаруване, свържи се с нас по телефон или онлайн.